Hallituspohja auki

05.06.2011 - 10:36
(updated: 16.10.2015 - 10:39)

Kuuden puolueen kesken käydyt hallitusneuvottelut kariutuivat yllättäen Helatorstain alla. Hallitustunnustelijana toimiva kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen näytti ovea SDP:lle ja Vasemmistoliitolle, kun arvonlisäveron korotuksista ei päästy täyteen yhteisymmärrykseen.

Kataisen ratkaisu oli yllättävä, sillä neuvotteluissa oli päästy jo pitkälle: valtaosa esimerkiksi julkisen talouden leikkauksista oli sovittu. SDP ja VAS olivat myös valmiita jatkamaan neuvotteluja veroratkaisuista.

Nyt hallituspohja on auki, ja ehdolla tulevaan hallitukseen ovat sekä kisasta jo alkumetreillä pois jättäytynyt Keskusta sekä EU-politiikasta kynnyskysymyksen tehnyt Perussuomalaiset. Keskusta tekee asiasta jäsenkyselyä, perussuomalaiset ovat Timo Soinin mukaan valmiita myös neuvotteluihin.

Eduskuntaryhmien on määrä kokoontua tiistaina puimaan hallitusneuvottelutilannetta. On mahdollista, että Kataisen tilalle vaihdetaan toinen tunnustelija. 

Perussuomalaisten pelko taustalla?

Suomen kommunistisen puolueen puheenjohtaja Yrjö Hakanen kommentoi neuvottelujen kariutumista verkkoblogissaan. Hakasen mukaan neuvotteluja on vaikeuttanut perussuomalaisten kieltäytyminen hallitusyhteistyöstä.

– SDP halusi turvata vasemman sivustansa ja vahvistaa asemaansa kokoomusvetoisessa, porvarienemmistöisessä hallitusasetelmassa. Perussuomalaisten uhka kavensi epäilemättä SDP:n ja VAS:n liikkumatilaa. Eikä tilannetta varmaan minkään neuvotteluissa olleen puolueen osalta helpottanut se, että ne olivat hävinneet vaalit, arvioi Hakanen.

– SDP:n ja VAS:n johto ehti perustella valmiutta lähteä kokoomusvetoiseen hallitukseen sillä, että hallituksessa voi vaikuttaa – oppositiossa vain ”huudella”. Nämä puheet kannattaa nyt unohtaa ja ryhtyä rakentamaan ay- ja kansalaistoiminnan joukkovoimaan nojaavaa oppositiota ja vaihtoehtoa. Samalla on syytä unohtaa hallitusneuvotteluissa jo luvatut komromissit ja selkiyttää vasemmistolainen politiikan suunnanmuutoksen linja.

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.