Haloo hallitus! Toteutuuko Suomessa perustuslain takaama toimeentuloturva?
Eilen torstaina kokoontui puolilta päivin eduskuntatalon eteen toista sataa ihmistä osoittamaan mieltään riittävän perusturvan ja huolenpidon puolesta. Mielenosoituksen koollekutsujana toimi Tapaturma- ja sairausinvalidien liitto.
Liiton mukaan tempausta oli suunniteltu jo tovin aikaa. Talouden tila ja kunnissa käynnissä oleva leikkauslinja suorastaan pakotti liiton tuomaan esiin yhteiskunnan vähäosaisten – vammaisten, pitkäaikaissairaiden, eläkeläisten, työttömien ja muiden pienituloisten – omaa ääntä.
Suomen perustuslaki takaa kaikille oikeuden välttämättömään toimeentuloon ja huolenpitoon. Toteutuuko lain kirjan onkin sitten kokonaan toinen kysymys.
Vallalla toivottomuus
Pienituloiset eivät kestä uutta lamaa, toteaa Tarja Västilä Tapaturma- ja sairausinvalidien liitosta. Hän on aidosti huolissaan erityisesti vanhusten ja vammaisten toimeentulosta.
– Jatkuvasti on tekeillä lakimuutoksia, jolla puretaan hyvinvointivaltion lainsäädäntöä. Lait ovat ympäripyöreitä, ja tulkintavastuuta siirretään muualle. Se luo epätasa-arvoa ja vie kaikkein köyhimmiltä vaikuttamisen mahdollisuuksia, muistuttaa Västilä.
Hän on ihmisten kanssa keskustellessaan huomannut, miten vallalla on toivottomuus. Omia vaikutusmahdollisuuksia epäillään vahvasti. Eihän sille mitään mahda, on yleinen mieliala liian monen kohdalla.
Tarja Västilän mielestä tilanne on monella tavalla päinvastainen: koko vasemmisto on oppositiossa ja yhteisen kamppailun mahdollisuuksia löytyy - niiden tarpeesta puhumattakaan. Västilä onkin erityisen harmissaan monella paikkakunnalla tehtyjen valtuustosopimusten vuoksi. Esimerkiksi Vantaalla, Tampereella ja Helsingissä vasemmistosta joko demarit, vasemmistoliitto tai pahimmassa tapauksessa molemmat ovat mukana tekemässä erilaisia budjettisopimuksia ja vähäosaisten näkökulmasta huonoa politiikkaa. Se ei voi olla kostautumatta tulevaisuudessa.
Köyhillä vähän ystäviä
Porvarihallituksen ministerit ilmoittivat jo etukäteen, etteivät he aio tulla tervehtimään mielenosoitusta eduskuntatalon ulkopuolelle. Tarja Västilän mielestä tämä kertoo korkeimpien päättäjien kasvavasta ylimielisyydestä. Vähäosaisia ei tarvitse ottaa huomioon.
Opposition kansanedustajia portailla sentään vilahteli. Toisaalta seuraaviin eduskuntavaaleihin on vielä aikaa. Kenenkään ei vielä tarvitse kerätä irtopisteitä poseeraamalla köyhien ystävänä. Varmaa on, että keväällä 2011 löytyy jälleen joka puolueesta vähäosaisten ymmärtäjiä jonoksi asti.
MARKO KORVELA