Helsingille 50 miljoonan leikkauslistat

09.04.2009 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 14 / 9.4.2009

Helsinki aikoo leikata menoja ensi vuonna 50 miljoonalla eurolla, vaikka kaupunki ja sen omat liikelaitokset keräsivät viime vuodelta voittoa 311 miljoonaa. Kaupunginhallituksen ryhmät sopivat asiasta maanantaina päättäessään ensi vuoden budjetin valmistelun raamista. Sopimuksen hyväksyivät muut valtuustoryhmät paitsi SKP:n ja Helsinki-listojen ryhmä.


Ryhmien neuvotteluissa kokoomuksen ajamat menoleikkaukset pienenivät puoleen. Kokoomus ilmoitti kuitenkin heti sopimuksen jälkeen, että menoleikkaukset eivät jää tähän vaan niitä tulee syksyllä lisää.




Sosiaali- ja terveyspalveluja karsitaan



Kaupunginhallituksen päätös leikkaa menoja sosiaalitoimessa lähes 7 miljoonaa, samoin terveyskeskuksessa ja HUS:ssa 7,5 miljoonaa euroa. Opetusviraston menoista leikataan yli 5 miljoonaa.


Myös muita menoja leikataan joukkoliikenteen tukea ja koulujen tuntikehyksiä lukuun ottamatta. Lisäksi lähipalveluverkostoa aiotaan karsia.




Työntekijöitä vähennetään



Kaupunginjohtaja Jussi Pajusen (kok) esittämää 3 000 työntekijän vähennystä ei budjettiraamiin kirjattu. Sen sijaan kaupunginhallitus päätti, että "hallintokuntien on sopeutettava henkilöstönsä budjettiraamiin". Käytännössä tämä tarkoittaa työntekijöiden vähentämistä eläkkeelle siirtymisten sekä sijaisuuksien ja määräaikaisuuksien päättymisten yhteydessä.


Syksyyn mennessä selvitetään lisäksi Palmian ja MetropoliLabin yhtiöittäminen ja tukipalvelujen kilpailuttamisen laajentaminen.


Budjettiraamin lisäksi sovittiin pääsiäisen jälkeen valtuustoon tuleva esitys strategiaohjelmaksi. Se sisältää menojen "sopeuttamisen" ohella lisää yhtiöittämisen, ulkoistamisen ja yksityistämisen "selvittämistä".




Miksei oteta ylijäämistä?



SDP:n ja Vasemmistoliiton neuvottelijat ovat kehuneet sopimusta. Osku Pajamäen mukaan SDP "sai läpi kaikki olennaisimmat tavoitteet" ja Paavo Arhinmäen mukaan "ykköstavoitteena on se, että peruspalveluista ei leikata".


SKP:n ja Helsinki-listojen valtuutettu Yrjö Hakanen syyttää valtuustossa enemmistönä olevia vihreitä, sosialidemokraatteja, vasemmistoliittoa ja perussuomalaisia laman pahentamisesta ja vaalilupausten pettämisestä.


– Nyt toistetaan 90-luvun laman virheitä leikkaamalla palveluja ja vähentämällä työpaikkoja juuri kun niiden tarve laman takia kasvaa. Jo ennestään alibudjetoituja peruspalvelujen määrärahoja pitää päinvastoin lisätä.


– Budjettiraamin edellyttämä henkilöstön vähentäminen on suorastaan edesvastuutonta, kun palvelujen tarve ja työn vaativuus kasvavat.


Hakanen muistuttaa, että Helsinki on kerännyt tällä vuosikymmenellä jo miljardin ylijäämät ja viime vuoden tilinpäätös osoittaa noin 300 miljoonaa voittoa.


– Näistä ylijäämistä pitää ohjata lisää rahaa palveluihin, työllistämiseen, henkilöstön palkkoihin, joukkoliikenteeseen ja uusiutuvan energian investointeihin, Hakanen listaa SKP:n ja Helsinki-listojen esittämän 100 miljoonan euron elvytysohjelman tavoitteita. (TA)

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli