Helsingin Energia tekee jättivoittoa

19.05.2006 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 20/2006.

Helsingin Energia tekee alkuvuoden tietojen perusteella tänä vuonna 200 miljoonan euron liikevoiton. Se on 80 miljoonaa euroa enemmän kuin talousarviossa ennakoitiin.


Jättivoitoista huolimatta Energia nostaa sähkötariffeja 8 – 10 prosenttia. Tätä perustellaan hinnoitteluperusteilla, jotka on sidottu tuotantokustannusten lisäksi tukkuhintoihin ja samalla sähköpörssin kohtuuttomaan nousuun. Energia nostaa myös kaukolämpötariffeja.




Kassavarat paisuvat



Helsingin Energia on yhtiöittämässä verkkotoiminnan. Järjestely tuo 130 miljoonan kirjanpidollisen voiton. Samalla se kasvattaa Energian kassavaroja 165 miljoonaa euroa.


Tekninen lautakunta esittää Energian viime vuoden tuloksesta siirrettäväksi edellisvuoden tapaan 100 miljoonaa kaupungin omaan pääomaan. Kaupunginvaltuustolle ei ole kuitenkaan annettu mahdollisuutta päättää tarkemmin, mihin tämä summa ohjataan.




Valtuuskysely



Kaupunginvaltuutettu Yrjö Hakanen esitti keskiviikkona kaupunginjohdon vastattavaksi kysymyksen siitä, mihin toimiin se aikoo ryhtyä Helsingin Energian kuluttajilta perimien hintojen pitämiseksi kohtuullisena ja hinnoitteluperusteiden muuttamiseksi niin, että kuluttajahintoja ei sidota mm. sähköpörssissä muotoutuviin ylisuuriin tukkuhintoihin.


Samalla hän esitti valtuuston päätösvallan turvaamista Helsingin Energialta tuloutettavien voittovarojen käytössä ja verkkotoimintaan perusteilla olevan yhtiön tuottotavoitteiden määrittelyssä.


– Eikö Energian hyvä tulos ja kassavarojen lisääntyminen osoita, että energialaitoksen tuloista voidaan ohjata entistä suurempi summa kaupungin muiden peruspalvelujen rahoittamiseen, Hakanen kysyi.


Kaupunginhallituksen vastauksessa ei tunnusteta kuluttajahintojen kohtuuttomuutta. Sen mukaan hinnoittelu perustuu tukkumarkkinoihin ja on kilpailtua. Vastauksessa ei luvata myöskään toimia Energian liikevoittojen ohjaamiseksi nykyistä laajemmin peruspalvelujen rahoitukseen tai valtuuston aseman vahvistamiseksi.

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli