Helsingin johto suojelee väärinkäytöksiä

27.11.2009 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 44/27.11.2009

Helsingin kaupungin sisäisen tarkastuksen mukaan sosiaalijohtaja Paavo Voutilainen on rikkonut toistuvasti hankintalakia ja –ohjesääntöä. Kohuttujen kalustehankintojen lisäksi näin on tapahtunut myös suunnittelu- ja konsulttipalvelujen hankinnoissa. Kaupungin johto ei ole kuitenkaan halunnut antaa Voutilaiselle edes huomautusta.


Asia oli uudelleen esillä keskiviikkona, kun kaupunginvaltuusto käsitteli SKP:n ja Helsinki-listojen Yrjö Hakasen jo keväällä tekemään aloitteeseen annetun vastauksen. Valtuuston enemmistö hyväksyi äänin 47-19 kaupunginhallituksen vastauksen, jossa ei puututa lainrikkomuksiin.


– Tämä vain vahvistaa käsitystä, jonka mukaan kaupungin johto suojelee Hyvä veli –verkoston väärinkäytöksiä, kommentoi Hakanen.


Sosiaalijohtaja hankki työtiloihinsa 72000 euron kalusteet samaan aikaan, kun sosiaalipalvelujen määrärahoja karsitaan. Lisäksi hän osti yhteensä useammalla sadalla tuhannella eurolla konsulttipalveluja entiseltä työnantajaltaan Diakonissalaitokselta ja tuttavansa toimistolta hankintoja kilpailuttamatta.


Kaupunginhallituksen vastauksessa vedottiin siihen, että kilpailuttamatta jättäminen ei aiheuttanut taloudellista vahinkoa.


– Saako siis lakia rikkoa ja kavereita suosia, kunhan tekee sen kilpailukykyisin hinnoin? Hakanen kysyi.


Hakasen ohella Tuomas Rantanen (vihr) ja Silvia Modig (vas/sit) kyselivät, voiko sosiaalijohtajaan luottaa, kun hänen selityksensä hankintojen perusteista ovat muuttuneet moneen kertaan asian tultua julkisuuteen.


Aluksi Voutilainen väitti, ettei hankintoja tarvinnut kilpailuttaa. Sittemmin hän on vedonnut muun muassa sairastumiseen alkuvuodesta, vaikka kalustehankinnan valmistelu aloitettiin jo pari vuotta sitten.


Selvityksessään kaupunginhallitukselle Voutilainen väittää, että hän päätti kalustehankinnasta vasta huhtikuussa normaalisti sosiaalilautakunnan ottoharkinnan kautta. Divaani Oy:n edustaja sai kuitenkin jo 17.maaliskuuta sähköpostilla ilmoituksen kalusteiden tilaamisesta. Hakanen esitteli valtuustolle myös viraston talouspäällikön sosiaalijohtajan esikunnalle 24.maaliskuuta lähettämän sähköpostin, jossa todetaan: "Olen käynyt sosiaalijohtajan päätösluettelon tavalliseen tapaan illan lautakuntaa varten. En voi hyväksyä kalustehankintapykälää vietäväksi lautakuntaan ottoharkintaan", koska "summa on tosi suuri" ja "kilpailutuksen raja on 15000 euroa".


– Miksi kaupunginjohtaja ja apulaiskaupunginjohtaja pyrkivät selvästi suojelemaan sosiaalijohtajaa? Onko niin, että väärinkäytöksiä pelätään tulevan esille enemmänkin? Hakanen kysyi.


Hakanen esitti Rantasen kannattamana asian palauttamista uuteen valmisteluun. Äänestyksessä muut valtuustoryhmät kokoomusta lukuun ottamatta hajosivat. Palautusta kannatti 19 ja tyhjää äänesti 16. Voutilaisen toimet ovat myös rikospoliisin ja eduskunnan oikeusasiamiehen tutkinnassa. (TA)

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli