Helsinki jahtaa romanikerjäläisiä

21.08.2009 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 30/21.8.2009

Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajunen (kok) haluaa kieltää kerjäämisen kaupungin kaduilla. Pajunen kertoi Helsingin Uutisille (12.8.), että etenkin romanikerjäläiset pistävät ikävästi silmään katukuvassa. Hänen mielestään haitta poistuisi, mikäli kaupungille annettaisiin mahdollisuus kieltää kerjääminen lailla.


Helsingin katukuvaan ilmestyi jo viime vuonna pääasiassa Romaniasta peräisin olevia kerjäläisiä, jotka ovat herättäneet kaupunkilaisissa ristiriitaisia tunteita. Valtamediassa harva on pohtinut romanikerjäläisten tai yleensä köyhyyden taustoja tai ollut huolissaan romanien ihmisoikeuksista.


Poliisi on yrittänyt loppukesän tehokampanjallaan ajaa romaneja pois kaupungista. Heitä on epäilty näpistyksistä ja varkauksista. Poliisi on myös ratsanut kaduilla kerjääviä romaneja vedoten näiden häiritsevään ja aggressiiviseen käytökseen.


Monen mielestä romanien kohtelu on ala-arvoista. Ratsioita ja pidätyksiä on tehty mielivaltaisesti. Joitakin romaneja on pidetty lain sallimat kolme päivää putkassa ja sitten päästetty pois syyttöminä.




Solidaarisuutta



Sosiaalikeskus Sataman romanityöryhmä on tarjonnut kesän ajan eurooppalaisille romaneille mahdollisuuden majoittua sosiaalikeskuksen alueella. Mediassa asiasta on ollut liikkeellä osin puutteellista sekä vääristynyttä tietoa.


Romanit ovat majoittuneet pihan työmaakopissa, asuntovaunuissaan, autoissaan ja teltoissaan. Heille on tarjottu käyttöön sosiaalikeskuksen keittiö ja peseytymistilat. Romanityöryhmän mukaan kyseessä on vastavuoroinen avunanto, joka pohjautuu solidaarisuuteen ja tasa-arvoon.


Työryhmä toteaa, että Helsingin kaupunki on ajanut itsensä umpikujaan romanikiertolaisasiassa. Tästä kertoo erityisesti poliisin romaneita vastaan kohdistunut tehokampanja heinäkuussa: koska kaupungin päättäjillä ei ole "romaniongelmaan" ratkaisua, he yrittävät demonisoida kokonaista kansanryhmää.




Syrjäytetyt tervetulleita



Sataman romanityöryhmä korostaa, ettei ole olemassa "romaniongelmaa" vaan ainoastaan romanitovereita, joita on autettava parhaalla mahdollisella tavalla. Sosiaalikeskuksen väki tulee vastaamaan sortotoimenpiteisiin romaneja kohtaan parhaaksi näkemällään tavalla ja toivottaa myös jatkossa yhteiskunnan syrjäyttämät ihmiset tervetulleiksi.


Se, ettei romanikiertolaisten tilanteesta synny asiallista keskustelua missään kaupungin elimessä, ei yllätä romanityöryhmää, sillä romanien ongelmien ytimeen pääseminen edellyttäisi myös koko kapitalistisen talousjärjestelmän tarkastelua. (MK)

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli