Helsinki rikkoo lastensuojelulakia

09.05.2008 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 19 / 9.5.2008

Tämän vuoden alussa voimaan tullut lastensuojelulaki velvoittaa kunnat turvaamaan lapsen, hänen huoltajiensa ja sosiaalisen verkostonsa oikeudet varhaiseen tukeen, kuulemiseen ja yhteistyöhön sosiaalityöntekijän kanssa. Lakia rikotaan useissa kunnissa, joihin kuuluu myös rikas Helsinki.


SKP:n ja asukaslistan kaupunginvaltuutettu Yrjö Hakasen valtuustokyselyyn keskiviikkona vastannut apulaiskaupunginjohtaja Paula Kokkonen (kok) myönsi kaupungin rikkovan lakia tietoisesti. Hän puolusteli tätä sillä, että peruspalveluministeri Paula Risikko (kok) on siunannut laittomuuden.


Samalla apulaiskaupunginjohtaja tuli myöntäneeksi, että sosiaalityön resurssien riittämättömyyden seurauksena kaupungin menot kasvavat, kun lasten huostaanottoja ja sijoittamisia on entistä enemmän.




Joka toinen lapsi jätetty heitteille



Lastensuojelun asiakkaiden määrä on Helsingissä jatkuvasti kasvanut. Tämän vuoden kolmen ensimmäisen kuukauden aikana lastensuojelua tarvitsi noin 6 500 lasta ja nuorta. Uusista tapauksista vain 46 prosentille tehtiin lastensuojelun tarpeen selvitys lain edellyttämällä tavalla kolmessa kuukaudessa ja heistäkin osalla selvityksen teko vain aloitettiin.


Useampi kuin joka toinen lapsi jää siis vaille lain mukaista suojelua.


Hakanen kysyi miten aiotaan varmistaa lain mukaisten aikamäärien toteutuminen lastensuojelussa ja turvata henkilöstön riittävyys sosiaalityössä sekä varhaisessa tuessa ja ehkäisevässä toiminnassa. Kokoomuslainen apulaiskaupunginjohtaja ei luvannut mitään lisämäärärahoja, vaikka lastensuojelusta puuttuu kymmeniä sosiaalityöntekijöitä ja matalat palkat vaikeuttavat työntekijöiden saamista.


Jatkokysymyksessään Hakanen vaati peruspalvelujen määrärahojen lisäämistä ennalta ehkäisevän toiminnan parantamiseksi. Hän vaati turvaamaan lain mukaisten enimmäismääräaikojen toteutumisen parantamalla sosiaalityöntekijöiden palkkausta, lisäämällä sosiaalityöntekijöiden määrää ja huolehtimalla varhaisen tuen toimintaresursseista. (TA)

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli