Hyökkäys Iraniin on torjuttavissa joukkovoimalla

12.05.2006 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Lue lisää Tiedonantajasta nro 19/2006.

Kansainvälinen sodanvastainen liike on maailman suurin kansalaisliike. Taistelu rauhan puolesta miehityksiä ja uusia hyökkäyssotia vastaan oli myös eräs Ateenassa 4. - 7. toukokuuta kokoontuneen Euroopan neljännen sosiaalifoorumin teemoista.


Euroopan sosiaalifoorumi oli keskeisessä roolissa, kun kansainvälinen Irakin sodan vastainen rintama muodostui reilu kolme vuotta sitten. Yksi tärkeimmistä kaikkien aikojen ensimmäisessä Euroopan sosiaalifoorumissa Firenzessä 2002 annetuista toimintakehotuksista oli kansainvälisen sodanvastaisen mielenosoituspäivän organisoiminen 15. helmikuuta 2003. Miljoonat ihmiset lähes tuhannessa kaupungissa ympäri maailmaa osoittivat tuolloin mieltään rauhan puolesta ja hyökkäystä vastaan.


Yhdysvallat liittolaisineen miehittää yhä niin Afganistania kuin Irakiakin. Uutena kohteena lännen sotakoirien tähtäimessä on Iran.




Irakissa jatkuva sota



Sodanvastainen liike on alusta asti ollut olennainen osa sosiaalifoorumiliikettä. Nyt on erityisen tärkeää, että liike pysyy kaduilla ja näkyvissä ympäri maailmaa.


Chris Ninehambrittiläisestä Stop the War -koalitiosta korostaa, miten Irakin sota on katastrofi sekä paikalliselle väestölle että miehittäjäsotilaille. Ja tilanne vain pahenee.


– Irakilaisia kuolonuhreja ei kukaan jaksa laskea, sillä miehittäjien näkökulmasta he ovat vähempiarvoisia. Miehittäjäsotilaitakin kuolee vuosi vuodelta enemmän, toteaa Nineham.


Uusi Iraniin kohdistuva uhka on otettava vakavasti.


– Aikaisemmin, kun USA on ollut sotilaallisessa kriisissä, se on käyttäytynyt holtittomasti. Näin tapahtui muun muassa Kambodzhassa ja Laosissa 1970-luvun alussa.


Tilanne Irakissa ei tällä hetkellä muistuta miehitystä vaan jatkuvaa sotaa. Maan infrastruktuuri ja koko kansalaisyhteiskunta on kirjaimellisesti räjäytetty hajalle. Ninehamin mukaan kyseessä on miehittäjän tietoinen strategia hakea konfliktia shiia- ja sunniryhmien välille. Tämä luo myös islamofobisia stereotypioita, joilla voidaan oikeuttaa sota muita muslimimaita kohtaan.


– Iranilla on täysi oikeus kehittää ydinenergiaa rauhanomaisiin tarkoituksiin. Maa on joustanut IAEA:n tahdon mukaisesti enemmän kuin on ollut säännösten mukaan pakko. Mitään ydinasekriisiä ei yksinkertaisesti ole olemassa, toteaa Nineham......



MARKO KORVELA

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli