Hyökkäys tulossa, mikä provokaatio?

23.02.2007 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 8/2007.

Yhdysvallat voi aloittaa sotilaalliset iskut Irania vastaan minä päivänä tahansa.


Käytännössä sota on jo aloitettu. USA:n salaisten operaatioiden ryhmiä on toiminut jo ainakin vuoden ajan Iranissa. USA:n sotalaivaston ryhmitys Persianlahdella alkaa olla valmis, ja USA on aloittanut myös partiolennot Irakin ja Iranin rajalla. USA:n joukot hyökkäsivät jokin aika sitten Iranin konsulaattiin Irakin kurdialueella vangiten useita diplomaatteja. USA on esittänyt väärennettyjä todisteita Irakiin salakuljetetuista iranilaisista aseista. USA:n tukeman ja rahoittaman terroristiryhmän Jundallahin viime keskiviikkona Kaakkois-Iranissa suorittamassa hyökkäyksessä käyttämät aseet olivat yhdysvaltalaisia. Ja niin edelleen.


Muun muassa Britannian armeijalähteistä saatujen tietojen mukaan suunniteltu hyökkäys tulee olemaan paljon laajempi kuin vain Iranin ydinlaitoksiin ja epäiltyihin "joukkotuhoasevarastoihin" kohdistuva. Sillä pyritään tuhoamaan Iranin asevoimat sekä poliittinen ja taloudellinen infrastruktuuri yhdessä yössä tavanomaisia aseita käyttäen. Koko ajan on puhuttu myös ydinaseiden käytöstä varsinkin maanalaisia ydinlaitoksia vastaan, eikä tämä vaihtoehto ole pois suljettu. Mutta USA:n tavanomainenkin arsenaali on niin massiivinen, että se riittää onnistuessaan aiheuttamaan laajaa tuhoa.


Samojen lähteiden mukaan USA:n armeija käänsi koko huomionsa Iraniin heti kun Bagdad oli vallattu. Tällä linjalla pysyttiin, vaikka USA:n joukot juuttuivat raskaisiin taisteluihin Irakin vastarintaliikkeen kanssa.


USA:n armeija, laivasto, ilmavoimat ja merijalkaväki ovat kaikki laatineet taistelusuunnitelmat ja viettäneet neljä vuotta rakentaen tukikohtia ja harjoitellen "Operaatio Iranin vapautta" varten. Suunnitelmien nimenä on TIRANNT (Theatre Iran Near Term, Iranin sotanäyttämö, lähiajanjakso).


Persianlahdelle nyt ryhmittyneet kaksi lentotukialusta, USS John Stennis ja USS Dwight D Eisenhower, iskuryhmineen ovat vain pieni osa sotavalmisteluista. Vuoden 2001 syyskuun 11. päivän jälkeen USA:n laivasto voi panna taisteluun kuusi lentotukialusta kuukauden varoitusajalla. Mainittujen kahden seuraan voisi nopeasti liittyä neljä nyt merellä olevaa lentotukialusta lisää: USS Ronald Reagan, USS Harry S Truman, USS Theodore Roosevelt ja USS Nimitz. Jokaisen lentotukialuksen iskuryhmällä on aseistuksenaan satoja risteilyohjuksia.


Sen lisäksi alueella on merijalkaväen sotilaita. Kullakin merijalkaväen joukkoyksiköllä on oma lentotukialus Niillä on maihinnousualuksia, tankkeja, kohtisuoraan ilmaan nousevia suihkukoneita, tuhansia sotilaita ja lisää risteilyohjuksia Niitä on koulutettu tähän tehtävään vuodesta 1979 eli Iranin vallankumouksesta lähtien.


Tällä hetkellä merijalkaväellä on Persianlahdella USS Boxerin ja USS Bataanin tukialusjoukot ja luultavasti myös USS Kearsarge ja USS Bonhomme Richard. Kolme muuta, USS Peleliu, USS Wasp ja USS Iwo Jima ovat valmiina liittymään niihin.


Jokainen hyökkäystä Iraniin suunnitteleva yhdysvaltalainen kenraali voi nyt olettaa, että yhdellä ainoalla hyökkäysretkellä voidaan iskeä vähintään 10 000 kohteeseen USA:sta ja Diego Garcian sotilastukikohdasta lähtevillä lentokoneilla. Rajoittamaton rahallinen satsaus sotilasteknologiaan viime vuonna on nostanut maaliin hakeutuvat pommit eli "fiksut pommit" uudelle tasolle.


Uudet tavanomaiset "bunkkerinmurtajapommit" painavat vain 250 paunaa. Boeingin mukaan pieni diameterpommi GBU-39 nelinkertaistaa yhdysvaltalaisten sotakoneiden tulivoiman verrattuna niihin, jotka olivat käytössä vaikkapa vain neljä vuotta sitten. Yksi ainoa tutkassa näkymätön tai B-52-pommikone voi nyt hyökätä 150–300 yksittäiseen kohteeseen metrin tarkkuudella käyttäen maailmanlaajuista paikannusjärjestelmää.


Pienin sotilaallisin ponnistuksin USA:n ilmavoimat voi iskeä iranilaisten sotilasyksiköiden, poliittisten johtajien ja oletettujen joukkotuhoaseiden viimeksi tiedettyihin sijaintipaikkoihin. Voi pitää varmana, että jos sota tulee, George W. Bush ei halua joutua syytetyksi siitä, että hän käytti liian vähän voimaa ja antoi Iranin iskeä takaisin.


"Globaali isku" tarkoittaa, että ilman mitään havaittavaa varoitusmerkkiä isku voidaan tehdä yhdessä yössä koko Iraniin. Ei lännen suuri yleisö eivätkä luultavasti iranilaisetkaan tietäisi siitä ennen kuin pommit ovat pudonneet.


Koko Iran on nyt vähemmän kuin tunnin lentomatkan päässä jostakin USA:n tukikohdasta tai lentotukialuksesta. USA on rakentanut Azerbaidzhaniin kolme tukikohtaa, jotka voisivat toimia kauttakulkupisteinä joukoille. Lisäksi ovat tukikohdat mm. Romaniassa ja Bulgariassa.


Bushin hallinnon uuskonservatiiveilla on myös suunnitelma siitä, mitä Iranille tehdään sen jälkeen kun se on pommitettu raunioiksi: se on tarkoitus hajottaa "alueiden Iraniksi" eli löyhäksi liittovaltioksi.


Iranilla on oikeus rikastaa uraania. Mitään todisteita ei ole siitä, että Iran tavoittelisi ydinasetta. Iran ei uhkaa USA:ta eikä Israelia. Väite, jonka mukaan Iranin presidentti Mahmud Ahmadinejad olisi vaatinut Israelin "pyyhkäisemistä pois kartalta", on valhe.


Jos USA siis hyökkää, se tarvitsee provokaation, jotta hyökkäys näyttäisi puolustautumiselta. Mikä tahansa rajalla tai Persianlahdella tapahtuva välikohtaus tai tehtailtu terrori-isku USA:ta tai Israelia vastaan voi olla sellainen. Mihinkään USA:n tai Israelin tulkintaan sellaisesta tapahtumasta ei pidä uskoa.



(ES)

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!