Ilmastonmuutoksen taustalla on kapitalismi

23.11.2015 - 13:00
(updated: 17.12.2015 - 16:27)

Ilmastonmuutos on amerikkalaisen vapauden tuhoamiseen tähtäävä juoni, Troijan hevonen, jonka tarkoitus on lakkauttaa kapitalismi ja korvata se jonkinlaisella vihreällä sosialismilla.

Tämä on monen, etenkin konservatiivisen yhdysvaltalaisen poliitikon käsitys koko ilmastonmuutoskeskustelusta.

Ja he ovat aivan oikeassa, toteaa kanadalainen toimittaja-kirjailija ja kansalaisaktivisti Naomi Klein.

Muun muassa No Logo- ja Tuhokapitalismin nousu -kirjoistaan tunnettu Klein jäljittää uusimmassa teoksessaan kapitalismin ja ilmastonmuutoksen yhteyksiä. Tuore suomennos kantaa otsikkoa Tämä muuttaa kaiken – kapitalismi vs ilmasto (Into Kustannus), ja se julkistettiin keskiviikkona Lens Politica –festivaalilla Helsingissä. Julkistamistilaisuudessa paikalla oli kirjan suomentaneesta kolmikosta filosofi ja yhteiskuntapolitiikan dosentti Teppo Eskelinen, joka on myös laatinut suomenkielisen laitoksen jälkisanat.

Eskelisen mukaan Klein tarjoaa kirjassaan historiallista perspektiiviä ilmastonmuutokseen. Aiheesta on kirjoitettu aikaisemminkin hyllymetreittäin kirjallisuutta, mutta Klein onnistuu nostamaan esiin uutta näkökulmaa.

– Klein korostaa ruohonjuuritason politiikan merkitystä. Suurimmat yhteiskunnalliset muutokset ovat olleet aina joukkoliikkeiden ja niiden aiheuttaman paineen aikaansaamia. Kleinin mukaan tulevaisuus on auki, mahdottoman ehtii vielä tehdä, totesi Eskelinen.

Yhtiövalta rappeuttaa demokratiaa

Kirjan otsikon mukaisesti Klein myös linkittää ilmastonmuutoksen vallitsevaan talousjärjestelmään, kapitalismiin.

Muutoksia on vaikea tehdä, koska suuryhtiöt ovat onnistuneet betonoimaan asemansa yhteiskunnassa.

– Ilmastonmuutosta kiihdyttävät voimakkaat taloudelliset intressit, voittojen tuottamisen pakko, sanoi Eskelinen.

Klein kiinnittää paljon huomiota suuryhtiöiden valtaan. Nykyään yksittäiset yhtiöt käyttävät suurta valtaa. Kapitalistinen yhtiöjärjestelmä on erittäin konservatiivinen. Muutoksia on vaikea tehdä, koska suuryhtiöt ovat onnistuneet betonoimaan asemansa yhteiskunnassa.

Ennen muuta Kleinin uutuuskirja on Eskelisen mukaan kirja demokratiasta ja siitä, miten yhtiövalta rappeuttaa demokratiaa.

– Se on ilmiö, jota me seuraamme Suomessakin jatkuvasti ja siitä pitää puhua oikeilla nimillä, sanoi Eskelinen.

Muutos on mahdollista

Kleinin mukaan kapitalismi käy sotaa maapallon elämää vastaan. Klein ei kuitenkaan vaivu pessimismiin vaan korostaa muutoksen, vallankumouksen mahdollisuutta. Kirjassa ovat esillä niin Euroopan toriliikkeet kuin Occupy Wall Street, mutta myös pienemmät ja paikallisemmat kansanliikkeet, jotka kaikki omalta osaltaan kamppailevat yhtiövaltaa vastaan kapitalismin ylittämiseksi. Klein kuvaa mielenkiintoisella tavalla erityisesti alkuperäiskansojen liikehdintää.

Tämä muuttaa kaiken on yli 500-sivuinen ja journalistisessa tyylissään taattua Kleinia. Kirja on erityisen painava puheenvuoro juuri nyt, ennen joulukuussa järjestettävää Pariisin ilmastokokousta.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (1 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.