IMF kehottaa jatkamaan talouskuripolitiikkaa

10.11.2017 - 13:15

Kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n Suomessa vieraileva asiantuntijaryhmä luovutti viime viikolla viranomaisille lausuntonsa Suomen talouden tilasta. Lausunnossa IMF suosittaa syventämään entisestään uusliberalistista kehitystä ja jatkamaan hallituksen talouskuripolitiikkaa.

IMF:n raportti vaikuttaa liki hallituksen tilaustyöltä.

IMF povaa Suomelle talouskasvua, mutta peräänkuuluttaa lisää joustoja työmarkkinoille. Myös sote-uudistus pitää viedä maaliin mahdollisimman nopeasti.

Globaaliin kilpailuun vedoten IMF kehottaa lisäämään joustoja työelämään, ennen muuta paikallista sopimista ja palkkamalttia. Soten osalta IMF pitää tärkeimpänä sitä, että sen avulla saavutetaan ”tehokkuutta” ja ”säästöjä” julkiseen talouteen.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo ennätti tuoreeltaan kehua IMF:n raporttia, joka vaikuttaa liki hallituksen tilaustyöltä. Se tukee kritiikittä hallituksen talouskuripolitiikan linjoja. Käytännössä ainoa asia, mistä IMF Suomea moittii, on liian suuri julkinen velka.

Orpo huomautti, että IMF:n mukaan Suomen olisi syytä vahvistaa julkista taloutta lisää nyt talouskasvun aikana. Tätä ei kannata tulkita niin, että julkiselle sektorille ohjattaisiin aikaisempaa enemmän resursseja. ”Vahvistaminen” merkitsee todennäköisemmin sote-uudistuksen läpiviemistä, sosiaaliturvan muuttamista vastikkeelliseen suuntaan sekä muita ns. rakenteellisia uudistuksia, joilla vähävaraisempi kansanosa jätetään oman onnensa varaan – rikkaat kyllä porskuttavat jatkossakin. On arvioitu, että tältä vuodelta maksetaan taas ennätyssuuret määrät osinkoja kapitalistille.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Pääkirjoitukset

Kommentit (1 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.