Irakin siviiliuhrien määrästä harhauttavaa tietoa

25.01.2008 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Lue lisää Tiedonantajasta nro 4/2008

Jo ennen Yhdysvaltojen presidentinvaalikilvan alkamista George W. Bushin hallinto ja sikäläinen valtamedia aloittivat kampanjan sen todistelemiseksi, että raaka miehityssota Irakissa on sittenkin osoittautumassa menestykseksi ja että menestys on seurausta Irakiin vuosi sitten lähetetyistä lisäjoukoista ja hyökkäysaallosta, "surgesta". Tämä menestyspropaganda on mennyt läpi myös Suomen valtamediassa.


USA:ssa menestyspropagandalla yritetään siirtää äänestäjien huomio pois rikollisesta miehityssodasta. Niinpä myös sekä republikaanien että demokraattien presidenttiehdokkuudesta kilpailevat poliitikot puhuvat aiempaa vähemmän Irakista.


Todellisuudessa hyökkäysaalto on epäonnistunut, eikä tavallisten irakilaisten elämä ja turvallisuustilanne ole juurikaan parantunut.


Brittiläisen tutkimuslaitoksen Opinion Business Research kesällä 2007 tekemän ja yhdysvaltalaisen Just Foreign Policy -ryhmän saman vuoden syyskuussa julkistaman tutkimuksen mukaan yli 1,2 miljoonaa irakilaista on saanut surmansa miehityksen aikana. Oxfam Internationalin mukaan neljä miljoonaa irakilaista on hätäavun tarpeessa. YK:n pakolaiskomissaari arvioi, että yli 4,5 miljoonaa irakilaista on joutunut pois asuinsijoiltaan pakolaisiksi ulkomaille tai muualle maahan. (ks. mm. Ali al-Fadhily, Dahr Jamail: Iraq Less Violent and Hellish Only in Numbers, Inter Press Service 11.1.08).
WHO:n tutkimusYhtenä osana menestyspropagandaa toimii myös muutama viikko sitten yhdysvaltalaisessa New England Journal of Medicine -lehdessä julkaistu Maailman terveysjärjestön WHO:n tutkimus.


Tutkimus arvioi miehityksen aikana väkivaltaisesti surmansa saaneiden irakilaisten määrän rajusti alakanttiin. Tutkimuksen ilmeisenä tarkoituksena on heikentää luottamusta aikaisempia, huomattavasti suurempiin uhrilukuihin päätyneitä tutkimuksia kohtaan. Silmäys tutkimuksen poliittiseen vaikutukseen samoin kuin sen käyttämään tekniikkaan paljastaa tämän. Näitä aikaisempia tutkimuksia ovat Johns Hopkins -yliopiston tekemä ja lääketieteellisessä Lancet-lehdessä julkaistu tutkimus sekä yllä mainittu, sitä vuoden tuoreempi ORB:n/JFP:n tutkimus.


WHO:n tutkijat kertoivat 9. tammikuuta, että paras arvio vuoden 2003 maaliskuun ja vuoden 2006 kesäkuun välisenä aikana väkivaltaisesti kuolleiden irakilaissiviilien määrästä on 151 000. Heidän raporttinsa perustuu laajaan irakilaisten kotitalouksien keskuudessa tehtyyn kyselyyn, jonka suoritti Irakin nukkehallinnon terveysministeriö.


WHO:n raportti tulee paljastaneeksi poliittisen luonteensa mainitsemalla erityisesti vertailun vuoksi kaksi muuta arviota väkivaltaisista kuolemista Irakissa täsmälleen samana ajanjaksona. Brittiläinen ryhmä Iraq Body Count (IBC), joka käyttää laskelmiensa pohjana pääasiassa mediauutisia, päätyi uhrilukuun 48 000. Johns Hopkins -yliopiston tutkimus arvioi väkivaltaisten kuolemien määräksi samana ajanjaksona noin 600 000. (Luvut yksinkertaisuuden vuoksi pyöristetty.)


Poliittisesti ja numeroiltaan WHO:n raportti on kompromissi kahden muun välillä. Vaikka se päätyy kolme kertaa suurempaan uhrimäärään kuin IBC, se on vain neljäsosa Johns Hopkinsin määrästä.
Bush haluaa minimoida uhriluvutUSA:n imperialismi yleensä ja Bushin hallinto erityisesti haluaisivat minimoida sodan ja miehityksen aiheuttamien vahinkojen määrän. Bush jopa yrittää väittää, että invaasio jotenkin "auttoi" irakilaisia.


Kun IBC ensimmäisenä alkoi julkaista irakilaisten uhrilukuja, sekä Bush että Britannia pääministeri Tony Blair syyttivät IBC:tä liioittelusta. Myöhemmin, sen jälkeen kun Hopkinsin arvio oli julkaistu, Bush alkoi julkisissa lausunnoissaan käyttää lähellä IBC:n paljon alhaisempia lukuja olevia lukuja. Bush on myös yrittänyt vierittää syyn siviilikuolemista vastarintaliikkeen niskoille.


Nyt harvat uskovat, että median uutiset väkivaltaisista kuolemista voivat antaa pohjan tarkalle arviolle. Media kertoo lähes yksinomaan pommi-iskuista ja niistäkin vain suurissa kaupungeissa....ERKKI SUSI

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli