Irlannin EI on voitto koko Euroopalle

19.06.2008 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja:

Euroopan unionin Lissabonin sopimus ei saanut Irlannin kansan hyväksyntää. Torstaina 12. kesäkuuta pidetyssä kansanäänestyksessä EU:n perussopimuksen voimaan tulemista vastusti lähes 54 prosenttia irlantilaisista.


Sopimuksen kaatuminen Irlannin kansanäänestyksessä on voitto kaikille eurooppalaisille, jotka eivät halua alistua suuren rahan markkinoiden pelinappuloiksi, kommentoi Suomen kommunistisen puolueen puheenjohtaja Yrjö Hakanen.


– EI-äänten voitto on vastalause euroeliitin yritykselle ajaa jo aiemmin Ranskan ja Hollannin kansanäänestyksessä hylätty EU:n perustuslaki läpi toisella nimellä, vain kosmeettisin muutoksin.


Hakasen mukaan irlantilaiset puhuivat myös suomalaisten ja niiden muiden eurooppalaisten puolesta, joille hallitukset eivät antaneet mahdollisuutta ottaa kantaa sopimukseen kansanäänestyksellä.


– EU-sopimuksen torjuminen on kansalaisten terve vastareaktio siihen, että heidän oikeutensa yritetään alistaa suurpääoman voitontavoittelulle ja keskittää valta pienelle eliitille. Yrittäessään selittää EI-äänten voittoa vain Irlannin sisäpolitiikalla euroeliitti sivuuttaa sen, että myös Irlannin sisäpolitiikka toteuttaa EU:n linjaa.EU:n perustuslaiksi tarkoitetun sopimuksen kaatumisesta jo toistamiseen on tehtävä johtopäätökset: eliitin ja suuryhtiöiden Euroopan sijasta on otettava suunta kohti kansalaisten Eurooppaa, jossa ihminen on tärkeämpi kuin pörssikurssit ja liikevoitot, vaatii Yrjö Hakanen.


– Liittovaltio-EU:n ja sotilasliitto-EU:n sijaan on rakennettava kaikkien ihmisten ja kansojen tasavertaisiin oikeuksiin perustuvaa, Atlantilta Uralille ulottuvaa demokraattista ja solidaarista Eurooppaa.Vaihtoehto EU:lle -järjestö onnittelee irlantilaisia heidän antamastaan muistutuksesta EU:n poliittiselle eliitille.


– Irlannin kansanäänestys osoittaa kouriintuntuvasti, että viimeistään nyt on perustuslakisekoilun asemesta syytä käynnistää vakavat keskustelut Euroopan unionin tavoitteista ja sen tarjoamista vaihtoehdoista, jotka ottavat oikealla tavalla huomioon myös tavallisten kansalaisten mielipiteet. EU:n linja on osoittautunut virheelliseksi ja johtanut järjestelmän vain kriisistä toiseen. Sen linja on sellainen, jota kansalaiset eivät hyväksy, VEU huomauttaa verkkosivuillaan. (TA)

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli