Israel painostaa somejättejä sensuroimaan Palestiina-solidaarisuutta

17.05.2021 - 08:45
(updated: 21.05.2021 - 13:03)
Vaikka Israel painostaa somejättejä sensuroimaan Palestiina-solidaarisuutta, ainakin Helsingin sunnuntaisen marssin kuvia löytyy Facebookista. Kuva Toivo Koivisto

Israel yrittää painostaa sosiaalisen median alustoja sensuroimaan palestiinalaisia kohtaan esitettyjä solidaarisuusviestejä ja väittää niiden ”tukevan terrorismia”. Taustalla on pitkä yhteistyö Israelin valtion ja teknologiayritysten välillä.

Yhdysvalloissa asuva, tunisialaissyntyinen malli ja somevaikuttaja Azza Slimene yllättyi avatessaan suosittua kuvapalvelu Instagramia viime viikolla. Yli 1,4 miljoonaa seuraajaa kerännyt Slimene ei saanut lähetettyä viestejä sosiaaliseen mediaan. Sama toistui, kun hän yritti käyttää viestipalvelu Twitteriä ja videoita esittävää TikTokia.

Kävi ilmi, että kaikki Slimenen sosiaalisen median tilit oli jäädytetty. Syyksi paljastui Slimenen vastikään julkaisema video, jossa hän haastattelee Gazan alueella asuvaa palestiinalaista. Keskustelu käsitteli Israelin viimeaikaisia väkivaltaisuuksia ja Gazan siviilien pommituksia.

 

Laajaa verkkosensuuria

Israelin oikeusministeri Benny Gantz kävi viime torstaina neuvotteluja Facebookin sekä TikTokin kanssa. Gantz painosti somejättejä sensuroimaan palestiinalaisia kohtaan esitettyjä solidaarisuusviestejä. Hänen mukaansa viestit tukevat terrorismia ja lietsovat väkivaltaa. Someyhtiöt lupasivat noudattavansa Israelin vaatimuksia.

Kyseessä ei ole mikään uusi ilmiö. Useat palestiinalaistahot sekä ihmisoikeusjärjestöt ovat pitkään arvostelleet tapaa, jolla Israel pyrkii somejättejä painostamalla kiillottamaan julkisuuskuvaansa ja vähättelemään miehitysvaltaa ja palestiinalaisten sortoa.

Israelilla on erityinen oikeusministeriön alaisena toimiva yksikkö, jonka tarkoituksena on vaikuttaa suoraan somejättien toimintaan. Taustalla on myös laajempi Israelin valtion ja teknologiayhtiöiden yhteistyö, jota tapahtuu myös sota- ja valvontateknologian puitteissa.

 

Kansainväliset protestit

Viikonloppuna nähtiin ympäri maailmaa ennätyssuuria mielenosoituksia Palestiinan puolesta Israelin sortoa ja väkivaltaa vastaan. Ainakin silmämääräisesti voi todeta, että solidaarisuusviestit ovat läpäisseet somejättien sensuurialgoritmit hyvin. Tilanne voi tulevaisuudessa muuttua radikaalisti.

Toistaiseksi myös Azza Slimenen sometilien käyttöoikeudet ovat asiasta nousseen kohun jälkeen palanneet. Slimenen Instagram-tiliä voi tarkastella täällä.

Solidaarisuutta Palestiinaan 16.5.2021 HelsinkiHelsingissä osoitettiin solidaarisuutta palestiinalaisille 16.5.2021. Kuva Toivo Koivisto

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Ulkomaat