Israel painostaa somejättejä sensuroimaan Palestiina-solidaarisuutta
Israel yrittää painostaa sosiaalisen median alustoja sensuroimaan palestiinalaisia kohtaan esitettyjä solidaarisuusviestejä ja väittää niiden ”tukevan terrorismia”. Taustalla on pitkä yhteistyö Israelin valtion ja teknologiayritysten välillä.
Yhdysvalloissa asuva, tunisialaissyntyinen malli ja somevaikuttaja Azza Slimene yllättyi avatessaan suosittua kuvapalvelu Instagramia viime viikolla. Yli 1,4 miljoonaa seuraajaa kerännyt Slimene ei saanut lähetettyä viestejä sosiaaliseen mediaan. Sama toistui, kun hän yritti käyttää viestipalvelu Twitteriä ja videoita esittävää TikTokia.
Kävi ilmi, että kaikki Slimenen sosiaalisen median tilit oli jäädytetty. Syyksi paljastui Slimenen vastikään julkaisema video, jossa hän haastattelee Gazan alueella asuvaa palestiinalaista. Keskustelu käsitteli Israelin viimeaikaisia väkivaltaisuuksia ja Gazan siviilien pommituksia.
Laajaa verkkosensuuria
Israelin oikeusministeri Benny Gantz kävi viime torstaina neuvotteluja Facebookin sekä TikTokin kanssa. Gantz painosti somejättejä sensuroimaan palestiinalaisia kohtaan esitettyjä solidaarisuusviestejä. Hänen mukaansa viestit tukevat terrorismia ja lietsovat väkivaltaa. Someyhtiöt lupasivat noudattavansa Israelin vaatimuksia.
Kyseessä ei ole mikään uusi ilmiö. Useat palestiinalaistahot sekä ihmisoikeusjärjestöt ovat pitkään arvostelleet tapaa, jolla Israel pyrkii somejättejä painostamalla kiillottamaan julkisuuskuvaansa ja vähättelemään miehitysvaltaa ja palestiinalaisten sortoa.
Israelilla on erityinen oikeusministeriön alaisena toimiva yksikkö, jonka tarkoituksena on vaikuttaa suoraan somejättien toimintaan. Taustalla on myös laajempi Israelin valtion ja teknologiayhtiöiden yhteistyö, jota tapahtuu myös sota- ja valvontateknologian puitteissa.
Kansainväliset protestit
Viikonloppuna nähtiin ympäri maailmaa ennätyssuuria mielenosoituksia Palestiinan puolesta Israelin sortoa ja väkivaltaa vastaan. Ainakin silmämääräisesti voi todeta, että solidaarisuusviestit ovat läpäisseet somejättien sensuurialgoritmit hyvin. Tilanne voi tulevaisuudessa muuttua radikaalisti.
Toistaiseksi myös Azza Slimenen sometilien käyttöoikeudet ovat asiasta nousseen kohun jälkeen palanneet. Slimenen Instagram-tiliä voi tarkastella täällä.
Helsingissä osoitettiin solidaarisuutta palestiinalaisille 16.5.2021. Kuva Toivo Koivisto
Tekijä
Kirjoittajan artikkelit
Petteri Orpon johtama oikeistohallitus kohtelee kulttuurialaa todella kovalla kädellä. Minja Kosken mielestä hallituksen tekemät leikkaukset kulttuuriin ja muuallekin yhteiskuntaan aiheuttavat suurta surua. Koski löytää silti myös toivon pilkahduksia.
Naton harjoitustoiminnan suunnittelua yhteensovittava NEPAC-kokous järjestettiin ensimmäistä kertaa Suomessa. Mielenosoittajien mukaan koko sotilasliitto pitää lakkauttaa.
Post-punk-yhtye Dragsvikin esikoislevy julkaistiin elokuussa. Kappaleissa korostuu kapitalismin ja fasismin vastainen sanoma. Tiedonantajan haastattelussa yhtye kehottaa lopettamaan miljonäärien perseennuolemisen.
- 1 / 168
- seuraava ›
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Ulkomaat
Etelä-Vietnamin vapautumisen ja kansallisen yhdistymisen 50-vuotispäivä on historiallinen virstanpylväs, joka symboloi Vietnamin muuttumista sodan runtelemasta kansakunnasta dynaamiseksi, nousevaksi taloudeksi, jonka kasvu on jatkunut vuosikymmeniä. Maanlaajuinen muistotilaisuus noudattaa teemaa: ”Kevään 1975 suuri voitto – kansallisen yhtenäisyyden voima, pyrkimys rauhaan, kansalliseen itsenäisyyteen ja tahto yhdistyä”.
Vietnamin sota oli osa kylmä sotaa. Neuvostoliitto oli noussut suurvallaksi pystyttyään lyömään Hitlerin joukot itärintamalla ja kukistamaan fasismin. Useita Euroopan maita otti sosialistisen kehityssuunnan.
YHDYSVALLOISSA VALLITSI 1950- luvulla ja –60-luvun alkuvuosina kylmän sodan hengessä lietsottu kommunismin leviämisen pelko. Siihen liittyen maan sotilaalliset toimet Vietnamissa saivat alkuun myös laajaa tukea. Kun alkoi näyttää siltä, että Vietnamiin piti lähettää yhä enemmän nuoria miehiä ilman selvää sotastrategiaa ja tavoitteita, alkoi yleinen mielipide kääntyä. Samaan aikaan mustien kansalaisoikeusliike laajeni ja voimistui. Sota alkoi niellä varoja, joita olisi tarvittu kotimaassa julkisiin palveluihin.