Itella ja Palmia

09.10.2009 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja 37/9.10.2009

Muka-latinankieliset nimet eivät tee valtion tai kunnan liikelaitoksista yhtään sen parempia kuin ne käytännössä ovat. Tästä ovat tuoreina esimerkkeinä valtion liikelaitos Itella, entinen Suomen Posti, ja Helsingin kaupungin liikelaitos Palmia.


Itellassa on viimeisen puolentoista vuoden aikana käyty jatkuvia yt-neuvotteluja, jotka ovat pitäneet henkilöstöä alituisessa epävarmuudessa. Ja maan hallituksen harjoittama valtion omistajaohjauspolitiikka on ollut, kuten yleensäkin, passiivista sivusta seuraamista.


Nyt Itella on ilmoittanut, että postinlajittelun keskittämisen ja käyttöön otettavien uusien koneiden vuoksi henkilöstöä vähennetään noin 360 henkilötyövuoden verran vuoden 2010 loppuun mennessä. Ja taas alkavat yt-neuvottelut, jotka koskevat Itellan mukaan 2300 postikeskusten ja -terminaalien työntekijää.


Kaiken lisäksi EU:n viime vuoden tammikuussa hyväksymä uusi postidirektiivi tulee "vapauttamaan" kilpailulle koko EU-alueen postitoiminnan. Suomen Itella oli vahvasti mukana ajamassa direktiiviä läpi. Postidirektiivi tuo lisää vaikeuksia sekä Itellan työntekijöille että postipalvelujen käyttäjille. Porvarihallitus aikoo avata postimarkkinat vuonna 2011 kilpailulle siten, että yksityiset yritykset voivat keskittyä vain kannattavimmille alueille ja yleispalveluvelvoite koskee vain Itellaa.


"Vanhanaikaisen" käsityksen mukaan kaiken postitoiminnan tulisi olla vain valtion monopoli. Postin liikelaitostaminen Itellaksi ja nyt postimarkkinoiden avaaminen kilpailulle ja yksityistämiselle romuttaa tämän julkisen palvelun. Postitoimipisteiden osaltahan osittainen yksityistäminen on ollut käytäntöä jo useita vuosia.


Helsingissä puolestaan palvelujen ulkoistaminen ja myöhempi yksityistäminen etenee muun muassa kaupungin liikelaitoksen Palmian kautta. Helsingissä vanhusten ja lasten päiväkotien ruokapalvelu on ulkoistettu Palmialle. Palmialle on siirretty myös muita toimia, kuten siivousta. Liikelaitoistamisen ja kilpailutuksen kautta on avattu ovi eri toimintojen luovuttamiselle myös yksityisille firmoille, kuten ylikansalliselle ISS:lle.


Sadat kaupungin ateriapalvelun asiakkaina olevat vanhukset valittavat nyt päivittäin siitä, että ovat jääneet ilman ruokaa. Pahimmillaan ikäihmiset ovat jääneet useaksi päiväksi ilman aterioita, kun Palmian palvelutoiminta tökkii. Mitenkähän palvelu pelaa päiväkotien osalta?



ERKKI SUSI

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli