Järvenpään päivähoitofarssi

28.01.2005 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: MARKO KORVELA

Järvenpää on kaikessa hiljaisuudessa päättänyt laittaa kaupungin päivähoitokuviot uusiksi. Uusi tehostussuunnitelma lupaa päiväkotien lakkautuksia ja lastenhoitopalveluiden yksityistämistä. Hankala poliittinen vääntö yritettiin ohittaa kätkemällä päivähoidon tehostussuunnitelma osaksi talousarvion käsittelyä. Nyt oikeuksiaan peräävät vanhemmat ovat haastaneet kaupungin päättäjät.



Kaupungin motiivina on kustannustehokkuuden lisääminen, eli suomeksi sanottuna säästö. Järvenpään uudessa palvelustrategiassa on listattu mm. 105%:n tavoitteellinen täyttöaste kunnallisissa päiväkodeissa, erityistä tukea tarvitsevien lasten kaksipaikkajärjestelmän purkaminen sekä seitsemän päiväkodin sulkeminen.


Asiaa on valmisteltu kaikessa hiljaisuudessa. Valmisteleva työryhmä suunnitteli ehdotuksen päivähoidon tehostamiseksi viime lokakuussa. Päätös lykättiin vaalien yli, mutta vanha lautakunta käsitteli sen vielä viimeisessä kokouksessaan ennen uuden lautakunnan nimittämistä. Ehdotuksesta tai sen seurauksista ei tiedotettu ulkopuolisille. Joulukuussa Järvenpään kaupunginvaltuusto hyväksyi ehdotuksen osana laajempaa talousarviota. Jälkeenpäin on ollut epäselvää, tiesivätkö valtuuston jäsenet mistä itse asiassa päätettiin.


Laadittua tehostamissuunnitelmaa ei itsessään koskaan käsitelty kaupunginvaltuustossa. Päiväkotien lakkauttamista ei ole missään vaiheessa käsitelty omana kohtanaan sen enempää kaupunginvaltuustossa, kaupunginhallituksessa kuin sosiaali- ja terveyslautakunnassakaan.



Päiväkotien lakkauttamisilmoitus tuli vanhemmille yllätyksenä, sillä asiasta ei tiedotettu kuntalain edellyttämällä tavalla etukäteen. Päätöksentekoprosessi, kaupungin päättäjien käytös sekä lakkautusten perustelut ovat herättäneet runsaasti keskustelua. Vanhemmat ovat nousseet aktiivisesti vastustamaan epämääräisesti läpivietyjä päätöksiä.



Rumaa politiikkaa



Sanna Kallion perhe on eräs niistä, joita kaupungin kaavailut koskettavat henkilökohtaisesti. Perheen neli- ja seitsemänvuotiaista lapsista vanhempi on siirtynyt viime syksynä päiväkodista kouluun. Nuorempi on yhä päivähoidossa lähistöllä sijaitsevassa idyllisessä Viljan päiväkodissa. Nyt Vilja on yksi lakkautuslistalla olevista.


- En tiedä, millä perusteilla Viljaa ollaan lakkauttamassa. Se ei ole pienimmästä eikä kalliimmasta päästä ja rakennus on nimenomaan päiväkodiksi remontoitu. Herää kysymys, halutaanko hyvä tontti ja rakennus johonkin tuottavampaan käyttöön, Kallio tuumii.


Viljan päiväkodin on määrä lopettaa toimintansa elokuun alussa. Sen jälkeen päivähoidon tilanne on enemmän tai vähemmän epäselvä.


- Asuinalueellamme ei ole riittävästi hoitopaikkoja. Vaje aiotaan täyttää ensisijaisesti yksityisten perhepäivähoitajien kautta. Tämä on huono ratkaisu sekä lasten että hoitajien kannalta.


Päivähoitoalan työntekijöiden asema huolestuttaa Kalliota.


- Yksityisillä perhepäivähoitajilla on yleensä olematon koulutus ja työsuhdeturva. Palkkaus on sidottu lapsimäärään. Hoidon laatu kärsii ja vaihtuvuus on suurta. Kallio on pettynyt kaupungin päättäjien toimiin. Kunnallisvaalien alla valtapuolueilla oli toinen ääni kellossa.


- Puheet ja teot eivät Järvenpäässä käy käsi kädessä. SDP on selkeästi rikkonut vaalilupauksensa. Vielä ennen vaaleja meille luvattiin, että palvelut hoidetaan kunnallisesti. Tehostamissuunnitelman laadinnassa on ollut mukana myös demariedustajia.



Vanhemmat aktivoituneet itse



Vanhemmat ovat aktivoituneet suoraan vaikuttamiseen sitä mukaa, kun päätöksentekoprosessin koko karmeus on alkanut valjeta.


- Aluksi olin itsekin vain huolestunut vanhempi. Nyt pikku hiljaa oikeustajuni on herännyt. Kyllä lain pitäisi olla sama kaikille myös Järvenpäässä, Kallio toteaa.


- Olen aivan tavallinen kuntalainen, joka on aina äänestänyt vaaleissa ja tähän asti luottanut demokraattisen järjestelmän toimivuuteen.


Kalliota on kummastunut se, miksei tehostamissuunnitelmasta tiedotettu etukäteen. Päinvastoin, asian tiimoilta oli kaupungin henkilöstölle annettu tiedotuskielto.


- Tiedotuskiellon antajaa ei kukaan ole suostunut paljastamaan. Päättäjät viittaavat virkamiehiin ja virkamiehet takaisin päättäjiin.


- Nyt asia on nostettu esille ja tapausta selvitellään yli puoluerajojen, Kallio toteaa.



Taustalla palvelujen yksityistämisinto



Kallio on huolestunut kaupungin päättäjien yksityistämiseen tähtäävästä uudesta palvelustrategiasta.


- Taustalla on kunnallisten palveluiden yksityistäminen. Tällä tavoin luodaan keinotekoista kysyntää yksityisille päivähoitopalvelujen tarjoajille. Tämä ei ole perheiden kannalta hyvä asia.


- Yksityinen sektori määrittelee mm. päivähoitomaksut ja muut lisämaksut itse. Päiväkotien aukioloajat saattavat vaihdella. Yksityisen hoidon tuki on kaiken lisäksi ansiosidonnainen, joten hoito on vanhempien kannalta kalliimpaa kuin kunnallisella puolella, listaa Kallio.


- Kaupunki ei enää ole kaupunkilaisia varten. Päättäjät ovat huolissaan vain kaupungin taloudesta, eivät asukkaiden hyvinvoinnista.


Päiväkotien lakkautuksia on perusteltu mm. hoitopaikkatarpeen vähenemisellä. Väite on kummallinen, sillä väestön ikääntymisestä huolimatta tarve on Järvenpäässä paremminkin kasvamaan päin. Oma ongelmansa on lakkautettavien päiväkotien määräaikainen henkilöstö. Suunnitelman mukaan heidän työsuhteitaan ei enää jatkettaisi.


Järvenpään kaupungin antamat selitykset eivät ole vanhempia tyydyttäneet. Asiaa puitaneen jatkossa vielä ainakin Helsingin hallinto-oikeudessa.

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli