Joukkovoimaa näytetään taas maaliskuussa

14.01.2016 - 15:00
Eduskunta kuunteli Isoa Meteliä joulukuussa Helsingissä. Kuva Toivo Koivisto.

”Leikkauspolitiikan vastustuksen tarve ei ole vähentynyt vaan päinvastoin. Syytä suurelle mielenosoitukselle on nyt jopa enemmän kuin elokuussa ja tässä tilanteessa on pakko lähteä kadulle.”

Suunnilleen näin voi tiivistää Joukkovoiman 10. tammikuuta pidetyn yleiskokouksen tunnelman.

Kokous kävi laajan keskustelun tilanteesta ja siitä, miten leikkaukset näkyvät nyt ihmisten arjessa. Esiin nousivat muun muassa itsensätyöllistävien tilanne, koulutusleikkaukset, peruspalveluiden tila ja ay-liikkeen reaktiot pakkolakien edessä.

Pakkoyrittäjyys ei käy

Itsensätyöllistävien tilanteen piti hallituksen mukaan selkiintyä, mutta käytännössä se vain vaikeutui. Nyt on pakko joko kieltäytyä osasta töistä tai ryhtyä pakkoyrittäjäksi, jolloin menettää oikeudet useimpiin sosiaalietuuksiin ja työttömyyskorvauksen saa vasta pitkän karenssin jälkeen.

Kokoukseen osallistunut Marie Sonninen Tampereelta näki ehdottoman tarpeellisena yhdistää itsensätyöllistäjien ja Joukkovoiman toimintaa 12. maaliskuuta Helsingissä pidettävään mielenosoitukseen liittyen. Myös Helsingin yliopistolta oli paikalle saapunut ihmisiä, jotka olivat kiinnostuneita toimimaan yhteistyössä ja kokoukseen osallistuneilla oli myös paljon kontakteja eri järjestöihin, joten toiminta sai nyt paljon lisää vauhtia.

Muutosvoima saatava liikkeelle

Peruspalveluista, etenkin terveydenhuollosta ja vanhusten tilanteesta todettiin, että vaikka aihe on yhä uudelleen nostettu esiin, puuttuu sen tiimoilta vaikuttavaa poliittista voimaa. Joukkovoima voisi olla osa myös tätä kamppailua. Asioiden esiin nostaminen ei ole vielä johtanut parannuksiin, joten muutokseen tarvittaneen laajaa ja näkyvää liikettä. Vanhusten, vammaisten ja muiden oikeus kunnollisiin palveluihin ja toiminta niiden eteen istuu erinomaisesti Joukkovoiman ideaan ja luonteeseen.

Laajin keskustelu käytiin ay-liikkeen roolista nyt kun hallitus uhkaa ajaa pakkolakinsa läpi. Todennäköisesti suuremmat lakot, ja muut työtaistelut, tullaan näkemään vasta syksyllä. Jotta tilanne on silloin riittävän radikaali, tarvitaan paljon tukea ruohonjuuritason ay-toimijoilta ja jäseniltä. Juuri tämän liikehdinnän vahvistamisessa maaliskuun mielenosoituksella on tärkeä rooli.

Elokuun mielenosoitus tönäisi keskusliitot järjestämään syyskuussa ison mielenilmauksen. Liittojen jäsenet olivat valmiina näyttämään kantansa ja vastustamaan hallituksen kaavailemia leikkauksia ja heikennyksiä. Kun jäsenistö jo oli liikkeellä, olisi ollut keskusliitoille hyvin vaikeaa jättää reagoimatta Sipilän uhkailuun.

Meteliä jo ennen maaliskuuta

Pirkanmaan Joukkovoima järjestää maanantaina 18. tammikuuta metelimielenosoituksen kaupunginvaltuuston kokouksen aikana. Leikkauksia vastustava väki kokoontuu padoin, kattiloin ja kaikilla mahdollisilla metelivälineillä varustautuneina Koskipuistoon klo 16.30, ja sieltä jatkaa valtuustosalin eteen.

Pääkaupunkiseudun Joukkovoima metelöi seuraavan kerran lauantaina 13. helmikuuta. Luonnontieteellisen keskusmuseon edustalla olevalle aukiolle kokoonnutaan klo 14. Tarkoitus on tehdä ”metelikierrokset” keskustassa.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Lue myös

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.