Julkisen sektorin lopetettava yksityisten perintäfirmojen käyttö

09.02.2017 - 13:45

Suomessa kuntasektorilla on yleisesti siirrytty perintätoimessa käyttämään yksityisiä firmoja. Kuntien erilaisia maksuja krävätään hyvin aikaisessa vaiheessa ja aggressiivisesti. Tavallisimpia perittäviä laskuja ovat päivähoitomaksut sekä sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksut. Perinnän asiakkaina ovat usein pienituloiset kuntalaiset, joilla lasku saattaa lopulta päättyä jopa perimiskuluineen toimeentulotuen kautta maksettavaksi itse perinnän ulkoistaneelle kunnalle.

Eräs käytetyimmistä perintäfirmoista on Lindorff Oy, joka on monikansallinen yhtiö. Sen pääomistaja on pohjoismainen pääomasijoitusrahasto Nordic Capital Fund VIII. Firma on tunnettu verojenvälttelystä – tai ”verosuunnittelusta”, kuten pitäisi kai kauniimmin sanoa. Esimerkiksi vuonna 2013 Lindorff tuotti 78 miljoonan euron liikevaihdolla 35 miljoonan euron voiton. Nordic Capital kiertää veroja Jerseyn veroparatiisin kautta. Toiminta on sinänsä laillista, Elinkeinoelämän keskusliiton mukaan veronkierto eli ”verosuunnittelu on yhtiöiden normaalitoimintaa” eikä sitä saa rajoittaa.

Lindorffin asiakkaina on ja on ollut vaihdelleen 200–300 kuntaa tai muuta julkisen sektorin toimijaa – esimerkiksi Espoon kaupunki ainakin kirjastotoimen osalta.

Perintäyhtiöiden liikevoitot ovat häpeämättömän suuria ja perustuvat ylisuurten korkojen ja perimiskuluina esitettyjen kiskurikorkojen laillistamiseen. Ei ole mitään perusteita sille, että kunnat ja kaupungit käyttävät monikansallisten riistofirmojen palveluita ja kartuttavat niiden omistajien voittoja. Esimerkiksi Rovaniemi tekikin viime vuonna ratkaisun, jolla perintätoimi siirrettiin Lindorffilta kuntaomisteiselle Taitoa Kuntaperintä Oy:lle.

Kuntavaalien erääksi tavoitteeksi on otettava vaatimus veroja kiertävien riistofirmojen palvelujen käytön lopettamisesta. Asiasta voi myös tehdä kuntalaisaloitteen.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Pääkirjoitukset

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.