Kahvi ja kommunismi

27.02.2009 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 8 /27.2.2009

Kreikan kommunistinen puolue näytti yhtenäisyytensä ja voimansa 18. puoluekokouksessa 18.–22.2. Ateenassa. Kokouksen asialistalla olivat puoleen toimintasuunnitelma ja sosialismin analyysi.


Kirjan naisten emansipaatiosta kirjoittanut puolueen puheenjohtaja Aleka Parariga kertoo puolueen olevan yhtenäisemmän ja voimakkaamman kuin koskaan. "Nyt mukana puolueen toiminnassa, ay-liikkeessä ja muissa massaliikkeissä ovat niin naiset, nuoret, maanviljelijät kuin opiskelijatkin."


Parariga näkee puolueen yhtenä suurena haasteena maahanmuuttajien aseman parantamisen yhteiskunnassa. Kreikan kommunistisella puolueella on vahvat suhteet ammattiyhdistysliikkeeseen, jonka yhdeksi suurimmista tehtävistä Parariga listaa maahanmuuttajien poliittisen tiedostamisen nostamisen.




EU:n todelliset kasvot



Maailmanlaajuinen talouskriisi on iskenyt tuhoisasti Kreikan maatalouteen. "Talouskriisin piti olla luottokriisi mutta se paljastuikin koko kapitalistisen systeemin kriisiksi", sanoo Georgios Toussas puolueen keskuskomitean ja EU parlamentin jäsen. "Talouskriisi avaa kyllä nyt ihmiset silmät ja kertoo siitä selvästi, että imperialistinen ja monopolien etuja ajava Euroopan unioni ei takaa tasapainoa ja hyvinvointia työläisille".


Kreikan kommunisteilla on kolme paikkaa Euroopan parlamentissa. Puolue ei kannata Lissabonin sopimusta vaan ajaa Kreikkaa irti EU:sta. Vaalitaistelu on jo täyttä vauhtia käynnissä. EU-tietoisuus kuului kokouksen puheenvuoroissa ideologisena taisteluna. Vastakkain ovat kapitalistisen ja rahan vallan etuja ajava EU ja työväenluokan vallankumous.


"Pyrimme vahvistamaan kansan oppositiota EU:ssa ja olemme siksi mukana vaaleissa. Pidämme yllä toivoa työläisten toisenlaisen Euroopan mahdollisuudesta. Kysymykset sosiaalisesta oikeudenmukaisuudesta ja demokratiasta nousevat keskeiseksi" kertoo Toussas, joka Euroopan parlamentissa on nostanut kriittiseen keskusteluun kysymyksen terveydenhuollon kaupallistamisesta.




Visio vai päämäärä?



Sosialismin analyysi herätti bolshevikit taisteluun tämän päivän opportunismia, eurokommunismia, synaspismoslaisia ja sosiaalidemokraatteja vastaan. KKE:n 18:ssa puoluekokouksessa kolhooseista, sovhooseista ja koko Neuvostoliitosta puhuttiin omana ideologisena kotina.


Neuvostoliiton lippu liehuu Kreikan sinivalkoisen lipun rinnalla puolueen päämajan pihalla. Leninin monumentaalinen profiilipatsas on edelleen sisäpihan katseen vangitsija. Taistelulaulut soivat kokouksen väliajoilla. Kreikassa kaikki on vahvaa, niin kahvi kuin kommunismikin.


Sosialismin analyysi sai puolueaktiivit ottamaan kantaa voimakkaan internationalismin puolesta. Varsinaisista EU vaaleista ei puhuttu suoraan, mutta poliittisen toimikunnan puheenvuoroissa todettiin, että kansallisen kreikkalaisiin ongelmiin keskittyvän taistelun lisäksi puolueen pitää voimistaa kritiikkiä monopoleja ja imperialistisia hankkeita kuten EU:ta ja Natoa vastaan.


Kreikan kommunisteille sosialismi ja kommunismi eivät merkitse romanttista visiota tai hyvältä kuulostavaa fraseologiaa. Sosialismi on konkreettinen päämäärä.



JUHA-PEKKA VÄISÄNEN


Kirjoittaja osallistui SKP:n edustajana KKE:n puoluekokoukseen.

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli