Kansalaisaloite eläkkeiden taitetun indeksin poistamiseksi myötätuulessa

05.02.2016 - 10:30

Puolueisiin sitoutumaton eläkeläisjärjestö Suomen Senioriliike ry. käynnisti syyskuussa 2015 Kansalaisaloitteen, jonka tarkoitus on palauttaa nykyisin käytössä oleva työeläkeindeksi eli niin sanottu taitettu indeksi takaisin alkuperäiseen muotoonsa ansiotaso- eli palkkaindeksiksi. Tavoitteena on saada aloitteen tueksi 50 000 kannatusilmoitusta, jolloin eduskunta on velvollinen ryhtymään lainsäädännöllisiin toimiin vaadittavan lakimuutoksen toteuttamiseksi. Aikaa tuon kannattajamäärän saamiseen on 24.3.2016 saakka.

Kansalaisaloitteen voi allekirjoittaa joko internetissä osoitteessa www.kansalaisaloite. fi/fi/aloite/1591 tai paperiversiona.

Tällä hetkellä aloite työeläkeindeksin palauttamiseksi palkkatasoindeksiksi on kannattajamäärältään selvästi suurin verrattuna muihin parhaillaan vireillä oleviin kansalaisaloitteisiin.

Eläkehuijaus!

Verkkosivusto Eläkehuijaus (www.elakehuijaus.fi) kokoaa tietoa taitetusta indeksistä. Sivuston kautta pääsee myös allekirjoittamaan aloitteen.

Taitettu indeksi otettiin käyttöön vuoden 1996 alussa Paavo Lipposen hallituksen päätöksellä.

Suomessa eläkkeet ovat jääneet huomattavasti jälkeen palkkakehityksestä. Niiden reaalinen ostovoima on alentunut: rahat riittävät tänään vähempään kuin kaksikymmentä vuotta sitten. Eläkeläisköyhyys lisääntyy.

Eläkeläisten työeläkkeitä korotetaan vuosittain 20 prosentin painoarvolla palkkojen kehityksestä ja 80 prosentin painolla kuluttajahintojen kehityksestä. Tämä niin kutsuttu taitettu indeksi otettiin käyttöön vuoden 1996 alussa Paavo Lipposen hallituksen päätöksellä.

Sama työeläke, joka taitetun indeksin käyttöönoton aattona vuonna 1995 oli 60 prosenttia henkilön tuolloisesta palkasta, on painunut vuonna 2015 enää vain noin 47 prosenttiin vuoden 2015 vastaavasta saman henkilön palkkatasosta. Koska eläkkeiden nousu ei ole sidottu palkkojen nousuun, työeläkkeet jäävät jälkeen palkkojen kehityksestä noin 1 % -yksikön vuosivauhdilla.

 

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Lue myös

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.