Keywords:

Kansanliike vaatii Terrafamen kaivoksen sulkemista

10.02.2017 - 11:45

Stop Talvivaara - kansalaisliikkeen adressin Terrafamen Talvivaaran kaivoksen sulkemiseksi on allekirjoittanut peräti 65 000 suomalaista. Kansalaisadressi luovutettiin maanantaina 6.2. valtioneuvostolle.

– Olisi helppo jälkiviisaana sanoa, että jos viestiämme olisi keväällä 2012 kuultu, se olisi ollut toteutunutta parempi vaihtoehto sekä vesistöille että veronmaksajille, toteaa Hannu Hyvönen, eräs adressin liikkeelle laskijoista.

– Talvivaaran ja Terrafamen kaivokseen on ohjattu yli miljardi euroa veronmaksajien varoja. Kaivoksen kokonaistappiot nousevat yli kahden miljardin euron. Nyt on olennaista ymmärtää, että kaivoksen hallittu alasajo on tälläkin hetkellä paras vaihtoehto, Hyvönen sanoo.

Kansanliikkeen arvio kaivoksen jatkomahdollisuuksista on vuosien mittaan vain synkentynyt. Pelottavin näkymä on uuden Kolmisoppijärven louhoksen avaaminen.

– Olemme esittäneet omat laskelmamme, jotka osoittavat ettei kaivostoiminta voi olla taloudellisesti kannattavaa parantuneessakaan markkinatilanteessa, mutta yksikään viranomainen tai yhtiön edustaja ei ole antautunut vuoropuheluun, toteaa kaivoksen ympäristökuormitusta selvittänyt Jari Natunen.

”Ihme” ei toteudu

Kun Pekka Perä istuu nyt syytettynä käräjillä tiedottamisrikoksista, on kansalaisten hyvä huomata, että sama katteettomien lupausten antaminen kaivoksen tulevaisuuden edellytyksistä jatkuu – nyt valtiovallan toimesta. Suomen päättäjät eivät halua kriittisten arvioiden horjuttavan uskoaan Talvivaaran/Terrafamen ”ihmeeseen”.

– Pidämme erittäin vaarallisena tilannetta, missä ilmeisen tarkoitushakuisen tiedon varassa toimiva valtiojohto ja harhaan johdetut ministeriöt pyrkivät löytämään kaivokselle sijoittajan. Sellaista ihmettä ei ole kuitenkaan näköpiirissä, jossa kaivoksen konsepti mustaliuskeen kasaliuotuksesta voisi toimia sekä taloudellisesti kannattavasti että ympäristön kannalta hyväksyttävällä tavalla.

– Jos valtiovallan harhauttamat kansainväliset suursijoittajat saadaan ylioptimistisilla odotuksilla mukaan tappiolliseen kaivostoimintaan, mitä on jäljellä Suomen maineesta karun totuuden paljastuessa? Vaarassa on jopa Suomen luotettavuus maailman rahamarkkinoilla sijoituskohteena, varoittaa kaivoksen toimintahistoriaa seurannut kansalaisliike.

Terrafamen Talvivaaran kaivoksen ympäristövaikutukset ovat laajentuneet laittomalla tavalla kymmenien kilometrien päähän sekä etelään että pohjoiseen kaivosalueelta. Ei ole näköpiirissä sellaista ihmettä, että ympäristöongelmat eivät pahenisi toiminnan jatkuessa. Se on kallis hinta verovaroilla toimivasta kaivoksesta.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Lue myös

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.