Keywords:
Kansanliike vaatii Terrafamen kaivoksen sulkemista
Stop Talvivaara - kansalaisliikkeen adressin Terrafamen Talvivaaran kaivoksen sulkemiseksi on allekirjoittanut peräti 65 000 suomalaista. Kansalaisadressi luovutettiin maanantaina 6.2. valtioneuvostolle.
– Olisi helppo jälkiviisaana sanoa, että jos viestiämme olisi keväällä 2012 kuultu, se olisi ollut toteutunutta parempi vaihtoehto sekä vesistöille että veronmaksajille, toteaa Hannu Hyvönen, eräs adressin liikkeelle laskijoista.
– Talvivaaran ja Terrafamen kaivokseen on ohjattu yli miljardi euroa veronmaksajien varoja. Kaivoksen kokonaistappiot nousevat yli kahden miljardin euron. Nyt on olennaista ymmärtää, että kaivoksen hallittu alasajo on tälläkin hetkellä paras vaihtoehto, Hyvönen sanoo.
Kansanliikkeen arvio kaivoksen jatkomahdollisuuksista on vuosien mittaan vain synkentynyt. Pelottavin näkymä on uuden Kolmisoppijärven louhoksen avaaminen.
– Olemme esittäneet omat laskelmamme, jotka osoittavat ettei kaivostoiminta voi olla taloudellisesti kannattavaa parantuneessakaan markkinatilanteessa, mutta yksikään viranomainen tai yhtiön edustaja ei ole antautunut vuoropuheluun, toteaa kaivoksen ympäristökuormitusta selvittänyt Jari Natunen.
”Ihme” ei toteudu
Kun Pekka Perä istuu nyt syytettynä käräjillä tiedottamisrikoksista, on kansalaisten hyvä huomata, että sama katteettomien lupausten antaminen kaivoksen tulevaisuuden edellytyksistä jatkuu – nyt valtiovallan toimesta. Suomen päättäjät eivät halua kriittisten arvioiden horjuttavan uskoaan Talvivaaran/Terrafamen ”ihmeeseen”.
– Pidämme erittäin vaarallisena tilannetta, missä ilmeisen tarkoitushakuisen tiedon varassa toimiva valtiojohto ja harhaan johdetut ministeriöt pyrkivät löytämään kaivokselle sijoittajan. Sellaista ihmettä ei ole kuitenkaan näköpiirissä, jossa kaivoksen konsepti mustaliuskeen kasaliuotuksesta voisi toimia sekä taloudellisesti kannattavasti että ympäristön kannalta hyväksyttävällä tavalla.
– Jos valtiovallan harhauttamat kansainväliset suursijoittajat saadaan ylioptimistisilla odotuksilla mukaan tappiolliseen kaivostoimintaan, mitä on jäljellä Suomen maineesta karun totuuden paljastuessa? Vaarassa on jopa Suomen luotettavuus maailman rahamarkkinoilla sijoituskohteena, varoittaa kaivoksen toimintahistoriaa seurannut kansalaisliike.
Terrafamen Talvivaaran kaivoksen ympäristövaikutukset ovat laajentuneet laittomalla tavalla kymmenien kilometrien päähän sekä etelään että pohjoiseen kaivosalueelta. Ei ole näköpiirissä sellaista ihmettä, että ympäristöongelmat eivät pahenisi toiminnan jatkuessa. Se on kallis hinta verovaroilla toimivasta kaivoksesta.
Tekijä
Kirjoittajan artikkelit
Helsingin Kirjamessut alkoivat tänään. Tänä vuonna kirjamessuilla on esillä entistä enemmän yhteiskunnallisia aiheita ja esiintyjiä on yli 1000.
Alkusyksystä 2021 käynnistetty Tiedonantajan printtilehden palstauudistus on loppusuoralla ja vapuksi tilaajat saavat kotiin uudistuneen lehden. Uudistusta varten pyydettiin lukijapalautetta ja sitä saatiinkin syksyn aikana nettilomakkeella, kirjepostina ja suoraan sähköpostitse runsaasti.
Osuuskunta Tradekan edustajiston vaalin tulos julkistettiin tänään. Kommunistien ja sitoutumattomien listalta valittiin edustajistoon helsinkiläinen Yrjö Hakanen. Äänioikeuttaan käytti noin 51 000 jäsentä.
- 1 / 317
- seuraava ›
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Lue myös
Rita Dahlin Suuri kaivospeli on matkaopas siihen, miten eräs Suomen historian suurimmista ympäristötuhoista tapahtui ja miksi kukaan ei tehnyt mitään.
On uskomatonta, että veronmaksajien rahaa on saatu tuhlattua satoja miljoonia Talvivaaran ympäristörikokseen.
Kotimaa
Itsemääräämisoikeuteen perustuva Laki sukupuolen vahvistamisesta hyväksyttiin eduskunnassa. Uusi laki vahvistaa perus- ja ihmisoikeuksia Suomessa.
Helsingin kaupungin johdossa valmistellaan linjauksia, joilla osa kaupungin omistamasta Helen-konsernista voidaan myydä pois. Jos esitys hyväksytään, se avaa mahdollisuuden myydä Helenin muita omistuksia kuin tarkemmin määrittelemättömät ”strategisesti tärkeät verkot”. Myös Helenin osakkeista voitaisiin myydä lähes puolet.
Hallitus esittää, että ”Suomi osallistuu täysimääräisesti Naton toimintaan”, ilman varauksia ydinaseista ja tukikohdista. Linja myös ydinasepolitiikassa on muuttunut. Suomen edustajat äänestivät tänä syksynä YK:ssa ensi kertaa ydinasekieltosopimusta vastaan ja ulkoministerikin myönsi eduskunnassa, että näin toteutettiin Naton yhteistä politiikkaa.
Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä
Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.