Kataisen budjettiesitys syventää talouskriisiä

07.08.2009 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 28/7.8.2009

Valtionvarainministeri Jyrki Kataisen johdolla laadittu budjettiesitys saa Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n puheenjohtajalta Tuire Santamäki-Vuorelta tiukkaa kritiikkiä.


Santamäki-Vuori kertoo olevansa todella tyrmistynyt siitä, miten valtiovarainministeriö ei lainkaan piittaa kuntien talousvaikeuksista. Päinvastoin, budjettiesitys syventää talouskriisiä entisestään.


– Kunnat joutuvat rajuihin palveluiden leikkauksiin sekä tulo- ja kiinteistöverotuksen korotuksiin. Seurausvaikutuksineen budjettiesitys ei ole elvyttävä, vaan päinvastoin kokonaiskysyntää supistava, arvioi Santamäki-Vuori.


Budjetissa kunnille tarjotaan myös investointipakettia, johon tarttumista JHL:n puheenjohtaja pitää kunnissa epäuskottavana. Hallitus vaatii kunnilta investointien omarahoituksen järjestämistä, mikä on tiukassa taloustilanteessa hankalaa.


– Kuntalaiset ja kunnalliset päätöksentekijät näkevät rakennusinvestointien lykkäämisen veronkorotusten jälkeen toiseksi tärkeimmäksi kuntatalouden sopeutuskeinoksi. Kuntien pakotettu hevoskuuri syventää talouskriisiä ja väestöryhmien välisiä hyvinvointieroja. Pienituloisimmat ja vähäosaiset kärsivät eniten. Sosiaalinen eriarvoisuus kärjistyy edelleen, Santamäki-Vuori toteaa.




Menokehykset hirttoköytenä



Tuire Santamäki-Vuoren mukaan valtiovarainministeriö on vahingollisella tavalla hirttäytynyt menokehyksiin, jotka soveltuvat tyystin toisenlaiseen talouskehitykseen. Tämä näkyy paitsi kehyskikkailuna myös tarvittavien menolisäysten torjumisena samaan aikaan, kun budjetin tulopuolesta ei kanneta minkäänlaista vastuuta.


Santamäki-Vuoren mielestä hallitus on päätöksillään murentanut veropohjaa monella tavalla. Esimerkkinä hän mainitsee muun muassa pitkäaikaissäästämiselle annetut verohelpotukset.


– Valtiovarainministeri Kataisella ei ole tahtoa arvioida omaisuusverotuksen ja välillisen verotuksen alentamisen järkevyyttä uuden tilanteen valossa, Santamäki-Vuori kommentoi.


Hänen mukaansa pidättäytyminen riittävästä ja oikea-aikaisesta elvytyksestä pitkittää talouskriisiä ja pahentaa työttömyyttä.


Tämä politiikka, jota hallitus väittää vastuulliseksi, uhkaa johtaa useamman vuoden aikavälillä myös korkeampaan valtion velkaantumiseen.


Valtiovarainministeriö jätti oven raolleen arvioida elokuun budjettiriihessä lisätoimien tarpeellisuutta koskien muun muassa kuntatalouden tilaa. JHL vaatii merkittäviä lisäpanostuksia kuntatalouteen peruspalvelujen pelastamiseksi ja massatyöttömyyden estämiseksi.


Tuire Santamäki-Vuoren mukaan mitään merkkejä lisäpanostuksista ei hallituksen puolelta ole annettu. Hän arvioikin, että budjettiin tehtävät muutokset jäävät kosmeettisiksi.




Hallitus ajaa tasaveroa



YLE Uutisten viikolla tekemän verokyselyn mukaan valtaosa suomalaista haluaisi kiristää pääomatulojen verotusta ja palauttaa varallisuusveron. Hallitus kaavailee kuitenkin päinvastaista veroremonttia. Sen suunnitelmissa on siirtää verotuksen painopistettä tuloverotuksesta eli tulotason mukaan kasvavasta verotuksesta kohti välillisiä veroja, jotka ovat luonteeltaan tasaveroja.


Suomen kommunistinen puolue on jo pitkään vaatinut varallisuusveron palauttamista ja pääomaverotuksen asettamista progressiiviseksi. Kuntatasolla lisäresursseja saataisiin myös saattamalla pääomatulot kunnallisveron alaisiksi sekä muuttamalla kunnallisvero tuloverotuksen tapaan progressiiviseksi.



MARKO KORVELA

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli