Kaupunginvaltuutettu, joka päätti jättää vasemmistoliiton poteron pohjalle

28.01.2005 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: VESA LANKINEN

Kun vasemmistoliiton puoluevaltuusto päätti hyväksyä EU:n nopean toiminnan joukot, jyväskyläläinen kaupunginvaltuutettu Jaana Haapasalo päätti erota puolueen jäsenyydestä. Eropäätöstä seurasi liittyminen sitoutumattomana SKP:n valtuustoryhmään.


Jyväskylän vasemmistoliittoa on närästänyt isosti Haapasalon tekemä ratkaisu. Selvää on, että viime kunnallisvaaleissa toiseksi eniten ääniä (459) keränneen eturivin valtuutetun menetys kirpaisee. Viime eduskuntavaaleissa Haapasalo sai lähes tuhat ääntä. Hän on koulutukseltaan psykologian tohtori ja työskentelee tällä hetkellä koulupsykologina sekä hoitaa sivutoimisena dosentuureja Turun ja Joensuun yliopistoissa.


Haapasalon tekemän ratkaisun motiiveja onkin pyritty kyseenalaistamaan eri tavoin. Itse hän perustelee päätöstään periaatteellisilla ja poliittisilla syillä. Hän ei voi hyväksyä näkemyksiä, joiden mukaan EU:lle tarvitaan taistelujoukot humanitaarisiin tehtäviin tai estämään kansanmurhia.


– En voi pasifistina hyväksyä väkivaltaa keinona tukahduttaa poliittisia kriisejä. Ilmeisesti vasemmistoliitossa on näkemyksiä, joiden mukaan on hyväksyttävää surmata esimerkiksi 30 000 ihmistä, jos sillä voidaan olettaa säästettävän esimerkiksi 50 000 ihmishenkeä. Olisikin kiinnostavaa tietää, mihin "hyväksyttävä" surmattavien lukumäärän raja asetettaisiin ? Millä perusteella ratkaistaan, ketkä voidaan surmata joidenkin toisten pelastamiseksi, ihmettelee Haapasalo.


EU:n militarisoinnin hyväksyessään vasemmistoliitto ei Haapasalon mielestä ole enää osa rauhanliikettä. Hän on tyydytyksellä pannut merkille, että SKP:llä on selvä kielteinen kanta taistelujoukkoihin.



Vasemmistoliitto oikeistolaistunut



EU:n militarisoinnin vastustamisen ohella Haapasalolla on myös muita yhtymäkohtia kommunistien politiikkaan.


– Olin erittäin tyytyväinen yhteistyöhön, joka syntyi viime valtuustokaudella SKP:n tuolloin ainoan valtuutetun Riitta Tynjän kanssa. Kannatimme toistemme esityksiä vuorotellen. Mielestäni ajoimme Riitan kanssa niitä asioita, joita vasemmistoliittolaisten olisi tullut ajaa. Myös Riitan puheet valtuustossa olivat sellaisia, joita olisi pitänyt kuulla vasemmistoliiton valtuutetuilta.


Haapasalo arvostelee vasemmistoliittoa oikeistolaistumisesta, mikä on näkynyt esimerkiksi Jyväskylän kunnallispolitiikassa. Ryhmä ei ole yksissä tuumin kyennyt vastustamaan vanhuspalvelujen yksityistämistä, liikelaitostamisia, peruspalveluista leikkaamista, saati omasta halustaan eronneen kaupunginjohtaja Kettusen muhkeita erorahoja.


– Vasemmistoliiton kehityssuunta ei vaikuta kovin nousujohteiselta. Kannatus on pikkuhiljaa laskenut vaalista toiseen. Puolueen pitäisi toimia rohkeammin ja olisi rohjettava vastustaa äänekkäämmin kehitystä, joka nakertaa heikompiosaisten ja pienituloisten asemaa ja kasvattaa tuloeroja. Pelätään liikaa sitä, että leimauduttaisiin kaiken vastustajiksi. Olisi kuitenkin ymmärrettävä, että vastustamalla jotakin samalla kannatetaan jotain muuta, muistuttaa Haapasalo.



Sitoutumattomana SKP:n ryhmään



Jyväskylässä kaupunkilaiset ovat osanneet tehdä johtopäätöksiä puolueiden edesottamuksista. Kunnallisvaaleissa muun vasemmiston kannatus jatkoi laskuaan kun taas SKP oli selvä vaalivoittaja, saaden toisen valtuutetun läpi.


– Valtuustoryhmän kasvattaminen peräti kahdella henkilöllä uuden valtuustokauden alkaessa on Riitalta ja SKP:ltä hieno suoritus, iloitsee Haapasalo ja toivoo, että pystyy toimimaan ryhmän hyväksi mahdollisimman hyvin myös sitoutumattomana.


– Sitoutumattomuuteni johtuu tällä hetkellä siitä, että en halua vasemmistoliitossa kokemani pettymyksen jälkeen enää sitoutua puolueisiin.


Haapasalo ei myöskään halua siirtyä noin vain heppoisesti puolueesta toiseen.


Sitoutumattomuutta hän ei kuitenkaan aio korostaa poliittisten kamppailukysymysten yhteydessä, pikemminkin päinvastoin.


– Kaupunkilaisten lähipalveluista ei saa ruveta säästöjen nimissä tinkimään. Juuri heikompiosaisten kannalta lähipalveluilla on suuri merkitys, muistuttaa Haapasalo.


Jos etäisyydet palveluihin kasvavat, kasvavat Haapasalon mukaan myös henkilökohtaiset kustannukset palvelujen piiriin hakeutumisesta.


– Samalla halu käyttää esimerkiksi sosiaali- ja terveyspalveluja voisi vähentyä silloinkin kun palvelut olisivat välttämättömiä. Tunnettu tosiseikka on sekin, että hyvinvointipalveluista tinkiminen kasvattaa yhteiskunnan kuluja aikanaan muualla, toteaa Haapasalo ja hämmästelee, miksi vasemmisto ylipäätään on lähtenyt oikeiston kelkkaan heikentämään hyvinvointiyhteiskuntaa.



Tasa-arvoisen politiikan puolesta



Jaana Haapasalo on tullut tunnetuksi Jyväskylässä sanavalmiudestaan ja rohkeudestaan. Hänen mielestään tasa-arvokysymykset jäävät politiikassa yhä liiaksi taka-alalle.


– Naispoliitikon toivomus mielletään helposti vaatimukseksi, kun taas miespoliitikon vaatimus mielletään toivomukseksi. Naisesta tulee helposti uhitteleva, vaativa ja yhteistyökyvytön, kun taas mies on usein jämäkkä, määrätietoinen, oman tiensä kulkija.


Haapasalo ei aio vastaisuudessakaan pitää mielipiteitään vain omana tietonaan. Hän odottaakin jo innolla tulevaa valtuustokautta.


Tuleva valtuustokausi lienee Jyväskylässä täynnä säpinää.


– SKP:n ryhmällä on kaikki mahdollisuudet seurata tarkasti päätöksentekoa ja heiluttaa tarvittaessa kritiikin sanan säilää. Alku ainakin näyttää lupaavalta, hykertelee Haapasalo.


Haapasalo on luonnollisesti saanut kutsun SKP:n kunnallisseminaariin, joka pidetään Jyväskylässä 19.2.. Hän aikoo seminaariin myös osallistua.


– On kiinnostavaa tutustua puolueen paikallispolitiikan toimijoihin ja tehdä havaintoja SKP:n keskustelukulttuurista. Piristävää on sekin, että paikalle on alustajiksi saatu professoritason puhujakuntaa, toteaa Haapasalo

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli