Klassikko: Arkipäivän solidaarisuuteen

09.08.2010 - 13:13
(updated: 16.10.2015 - 10:39)

Keskustelimme joskus professorini kanssa siitä, mikä tekee jostain teoksesta klassikon. Professori piti ehdottomana lähtökohtana sitä, että tekijän pitää olla edesmennyt. Vasta tekijän kuoltua voidaan teokseen ottaa klassikkostatuksen edellyttämää etäisyyttä. Toisaalta haudan takaa tekijä ei enää pääse muuttamaan, parantelemaan eikä itse kommentoimaan työnsä jälkeä.

Vuosituhannen alussa koottu artikkelikokoelma Arkipäivän solidaarisuuteen - katkelmia paremman maailman mahdollisuuksista olisi mielestäni nykyklassikko ilman sen toimittajan Jyri Jaakkolan traagista kohtaloa. Jaakkola murhattiin Meksikon Oaxacassa huhtikuun lopussa hänen ollessaan kamppailemassa alkuperäiskansojen oikeuksien puolesta.

Jaakkola oli Turun 1990-2000-lukujen vaihteen ruohonjuuritason kansanliikkeiden näkyvimpiä hahmoja. Sen aikainen toimijakenttä oli poliittisesti sangen monipuolista, ja syntyi tarve koota erilaisista lähtökohdista ja politiikan perinteistä kumpuavien näkemysten kirjo jonkinlaiseksi yhteenvedoksi.

Arkipäivän solidaarisuuteen -teoksen artikkelit keräsi ja julkaisi Turun maailmankauppayhdistys. Neljään osaan jaettu sisältö käsittelee arkea, aktivismia, visioita ja kritiikkiä. Punaisena lankana on haastaa pohtimaan, kuinka parempaa maailmaa voisi rakentaa: riittävätkö yksittäisten ihmisten arkiset muutospyrkimykset ja asteittainen rakentaminen vai tarvitaanko radikaalimpaa, vallankumouksellista toimintaa.

Artikkelien taustalta löytyy niin anarkisteja, sosialisteja kuin kommunisteja, eläinoikeusaktivisteja, radikaalifeministejä ja vaihtoehtoisen kulttuurin tekijöitä. Näkökulmia on monia, keskenään ristiriitaisiakin. Tarkoituksena onkin herättää ajatuksia ja vuoropuhelua eri tavoista ymmärtää ja muuttaa yhteiskuntaa ja koko maailmaa.

Vihkosen voi ladata osoitteesta: www.piraija.net/pdf/arkipaivansolidaarisuuteen.pdf (MK)

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kulttuuri

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.