Koko ei auta, voimaa pitää olla
Metallin kenttäväki Pirkanmaalla tyrmää laajasti teollisuusliittojen fuusiohankkeen ja vaatii ay-liikettä radikaaliin toimintaan työpaikkojen ja työehtojen puolustamiseksi.
Kuuden teollisuusliiton fuusiohanke Team on Metalliliitossa edennyt vaiheeseen, jossa on edessä jäsenäänestys 5.-19. helmikuuta. Koska liittokin kehottaa jäsenistöä sanomaan mielipiteensä, on Tampereen suurin ammattiosasto, yli 5000 jäsenen Metalli Seiska ottanut vahvasti ja yksimielisesti kantaa itsenäisen liiton puolesta.
– Olemme juuri tehneet lennäkin, jossa kerrotaan Seiskan kanta fuusiohankkeeseen. Mielestämme Team on ylätason hanke, joka toteutuessaan vain heikentäisi jäsenistön vaikutusvaltaa ja keskittäisi päätösvallan toimitsijoille, sanoo Metalli Seiskan puheenjohtaja, Bronto Skyliftin pääluottamusmies Pauli Schadrin.
Seiskalaisten näkemyksen mukaan Teamista on tulossa epämääräinen välimuoto perinteisten liittojen ja SAK:n väliin, sillä vanhat liittorajat ja organisaatiot jatkavat tavalla tai toisella elämäänsä.
Onko ay-liike
riippumaton?
Pauli Schadrin oli yhdessä muiden Seiskan aktiivien kanssa liiton viime viikolla järjestämässä Team-tiedotus- ja kuulemistilaisuudessa Tampere-talolla. Liiton edustajilta fuusion perusteluja tivannut Seiskan puheenjohtaja ei ollut tyytyväinen vastauksiin.
– Lopulta heillä ei ollut muita perusteluja kuin uuden suurliiton koko. Pitäisi kuitenkin tajuta, että pelkkä koko ei riitä, kamppailussa työpaikoista ja työehdoista tarvitaan ennen kaikkea voimaa ja rohkeutta. Niistä on nyt pulaa, toteaa Pauli Schadrin.
Kyse on myös ay-liikkeen sisäisestä demokratiasta sekä riippumattomuudesta työnantajista ja valtiovallasta. Kiistat liittorajoista ja tes-tasosta suhteessa Metalliliittoon hiertävät Kemianliitossa ja Sähköliitossa, joissa fuusion pelätään vievän kohti alempaa metallin palkkatasoa. Myös mammuttimainen työttömyyskassa arveluttaa.
– Perinteisesti Metalliliiton työttömyyskassaan on tullut 300 hakemusta kuukaudessa, mutta joulukuussa tuo luku nousi 8000:aan. Käsittelyaika on nyt kuusi viikkoa. Jos kuuden liiton kassat yhdistetään ja työttömyys jatkuu nykyisellään, hakemusten vaatimasta työstä ei selvitä kunnialla.
Tiedot työnantajien Kela-maksun poistamisesta ja sosiaaliturvan uudistamisesta huolestuttavat Seiskan puheenjohtajaa.
– Onko Suomessa riippumatonta ay-liikettä, vai onko se osakeomistusten kautta sidottu yrityksiin ja "lamatalkoiden" kautta valtiovaltaan, kysyy Metalli Seiskan puheenjohtaja, pääluottamusmies Pauli Schadrin.
Irtisanomisia
vastaan rohkeasti
Metalliliiton lopullisen kannan jäsenäänestyksen jälkeen päättävät viime vuonna pidettyyn liittokokoukseen valitut edustajat. Yksi heistä on Itsenäisen Metalliliiton puolesta – listalta valittu,
Lokomon pitkäaikainen työsuojeluvaltuutettu, eläkeläinen Pertti Keihänen.
– Suomalaisen ay-liikkeen heikkous irtisanomissuojan puolustajan näkyy nyt kaikessa karmeudessaan. Meillä voitaisiin ottaa esimerkkiä siitä miten Saksan metalliliitto reagoi Nokian Bochumin tehtaan sulkemiseen. Ei tässä mikään suurliitto auta, jos ei nousta vastarintaan, pohtii Pertti Keihänen.
Hän on sekä oman kokemuksensa että Seiskan kannan mukaan ehdottomasti kaavailtua liittofuusiota vastaan. Team-hankkeessa ei ole puhuttu itsenäisen ja radikaalin toiminnan voimistamisesta, ei myöskään kannettu aidosti huolta työpaikoista.
– Nykytilanne on vain pörssiyhtiöiden etu. Puolustamalla työntekijöitä puolustamme myös työllistäviä pienyrityksiä. Nyt pitää nähdä myös laman yli. Mistä otetaan osaavat työntekijät, jos ammattilaiset heitetään nyt ulos, sanoo Pertti Keihänen vaatien Metalliliittoa tositoimiin.
Nykymeno syö
vasemmistoa
Ikaalisissa järjestetyssä Team-tilaisuudessa kriittisen kantansa toivat julki lomautettu levyseppä-hitsaaja Hannu Tiainen Kihniöstä ja Hollming Works Oy:n pääluottamusmies Mikko Kivioja Parkanosta.
– Jos Team toteutuu, niin mitä silloin tehdään SAK:lla? Parempi on voimistaa jokaista ammattiliittoa jäsenvaltaisesti niiden omalta pohjalta. Siinä SAK voi toimia kokoavana voimana. SAK:n pitää keskusjärjestönä ottaa tiukka kanta työantajien irtisanomislinjaa vastaan. Jos ay-liike ei terävöidy, myös poliittinen vasemmisto menettää edelleen kannatustaan, sanoo Mikko Kivioja.
– Ammattiosastojen ja liiton aluetoimistojen asemaa on vahvistettava. Se on eri asia kuin kuuden liiton väkinäinen fuusio. Vahvaa edunvalvontaa ei voi olla, jos jäsenistö ei tunne liittoa omakseen, jatkaa Hannu Tiainen.
Hän toteaa, että Ruotsin ja Englannin mallit liittofuusioista ovat niin huonot, ettei Suomessa pitäisi tehdä samoja virheitä. Tiainen ja Kivioja ovat sitä mieltä, että Team-pakettiin yritetään sulloa mahdottomia. Kuuden kovin erilaisen sopimusalan intressit eivät välttämättä sovi yhteen esimerkiksi työtaistelutilanteissa.
– Mutta on hyvä, että asiasta äänestetään. Edellisestä jäsenäänestyksestä onkin jo kulunut pari vuosikymmentä. Olen työpaikallani patistellut väkeä käyttämään ääntään, sanoo Parkanon Hollmingin pääluottamusmies Mikko Kivioja.
HANNU OITTINEN