Keywords:

Kommunistien joukkotyöstä

27.05.2016 - 12:00

SKP:n edustajakokouksen lähestyessä on syytä palauttaa mieliin muutamia perusasioita kommunistisen puolueen olemuksesta erityisesti joukkotyön osalta.

Lenin pohtii Penikkatauti-tekstissään sitä, mikä pitää yllä vallankumouksellisen puolueen kuria, mikä on sen kriteeri ja mikä lujittaa sitä. Lenin nostaa esiin puolueen tietoisuuden, kestävyyden ja uhrautuvuuden. Sitten hän toteaa, miten keskeistä on myös puolueen kyky luoda yhteyksiä työtätekevien mitä laajimpiin joukkoihin, proletaaristen joukkojen lisäksi myös ei-proletaarisiin työtätekevien joukkoihin. Leninin mukaan oikea poliittinen johtotyö, strategia ja taktiikka ovat edellytys sille, että kommunistien näkemykset saavat vastakaikua laajojen kansanjoukkojen kokemuksissa.

Otto Wille Kuusinen teki vuonna 1926 alustuksen aiheesta ”Kommunististen puolueiden toiminta joukkojen keskuudessa”. Kuusinen korostaa, että kommunistinen toiminta ei ole vain puoluejärjestön rakentamista ja jäsenten värväämistä puolueeseen. Toiminta joukkojen keskuudessa on Kuusisen mukaan vähintään yhtä tärkeää. ”Puoluetovereiden enemmistön puoluetyön tulee suurimmalta ja tärkeimmältä osaltaan olla puolueeseen kuulumattomien, syndikalististen ja jopa sosialidemokraattisten työläisten keskuudessa tapahtuvaa organisatorista toimintaa”, toteaa Kuusinen.

Kommunistien ei pidä tyytyä meille osoitettuun marginaaliasemaan.

Lenin ja Kuusinen toteavat, että kommunistien on välttämätöntä toimia erilaisista lähtökohdista tulevien työläisten keskuudessa, työpaikoilla, ammattiliitoissa, erilaisissa joukkoliikkeissä, osuuskunnissa, naisjärjestöissä ja niin edelleen.

Erkki Susi korostaa vuonna 1993 julkaistussa artikkelissaan ”Kuihtuva kerho vai todellinen puolue?” sitä, että kommunistien ei pidä tyytyä meille osoitettuun marginaaliasemaan. Marginaalista pääsee pois vain suuntautumalla ulospäin. Muuta tietä Susi ei näe, mikäli SKP aiotaan pitää elinvoimaisena ja vaikutusvaltaisena puolueena.

Tiedonantajan pitkäaikainen päätoimittaja kehottaa meitä käymään uudella ponnella käsiksi joukkotyöhön ja joukkojärjestötyöhön. Tähän kehotukseen on helppo yhtyä myös nyt.

 

 

 

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Pääkirjoitukset

Kommentit (1 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.