"Koulutuskusettaja ei ole tervetullut yliopistolle!"

13.11.2015 - 07:30
(updated: 17.12.2015 - 16:27)

Helsingin yliopisto teki taktisen virheen kutsuessaan valtiovarainministeri Alexander Stubbin puhujaksi Tiedettä maailman parhaaksi –seminaariin torstaina. Kaksipäiväisen seminaarin oli määrä päättää yliopiston 375-juhlavuosi.

Stubb joutui luennoimaan keskellä äänekästä protestia.

Joukko vihaisia opiskelijoita ja henkilökunnan jäseniä järjesti seminaarin aikana mielenosoituksen Helsingin yliopiston päärakennuksen aulassa. Stubb joutui luennoimaan keskellä äänekästä protestia, jonka huudot kaikuivat myös suljettujen ovien takana pidettyyn seminaariin.

Mielenosoittajien mukaan SSS-hallituksen valtiovarainministeri ja kokoomuksen puheenjohtaja Stubb kantaa merkittävää vastuuta koulutukseen ja tieteeseen kohdistuvista massiivisista leikkauksista.

Stubb vastaa omalta osaltaan myös siitä, että Helsingin yliopistolta leikataan vielä selvästi enemmän kuin maan korkeakouluilta keskimäärin. Stubbin johdolla tapahtuvat leikkaukset merkitsevät historiallista pohjanoteerausta suomalaisessa korkeakoulu- ja tiedepolitiikassa, totesivat mielenosoittajat.

Ulosmarsseja suunnitteilla 1. joulukuuta

”Koulutuskusetus! Hävetkää!” huudot kertoivat siitä, miten opiskelijat eivät ole unohtaneet hallituspuolueiden ennen eduskuntavaaleja antamaa lupausta, että koulutuksesta ei enää leikata.

Tällä hetkellä esimerkiksi Helsingin yliopistossa on tämän seurauksena käynnissä yt-neuvottelut, jotka uhkaavat vähentää 15 prosenttia henkilökunnasta. Myös muut yliopistot ovat ilmoittaneet leikkausohjelmistaan.

Korkeakoulujen kapinaliike on laatinut oman adressin, jolla vastustetaan koulutusjärjestelmään kohdistuvia leikkauksia sekä leikkauspolitiikkaa laajemmin. Suunnitteilla on myös ulosmarsseja eri korkeakoulupaikkakunnilla 1. joulukuuta.

Yliopistojen työntekijät esittävät lakkoa

Yli 350 yliopistojen henkilökunnan jäsentä julkaisi torstaina lausuman, jossa se esittää poliittista lakkoa koulutusleikkausten kumoamiseksi. Julkilausuman allekirjoittajat kuuluvat opetus- ja tutkimushenkilökuntaan, ja allekirjoittajissa on yli100 professoria ja yli 100 lehtoria. Allekirjoittajia on 12 eri yliopistosta. Nimet kerättiin kahdessa viikossa.

Hallituksen leikkaukset vaarantavat tutkimuksen ja koulutuksen tulevaisuuden Suomessa ennennäkemättömällä tavalla.

Suomen hallitusohjelmaan on kirjattu 300 miljoonan euron leikkaukset korkeakouluihin hallituskauden aikana. Jo vuoden 2016 budjettiesityksissä esitetään 75 miljoonan leikkauksia korkeakoulujen rahoitukseen.

Hallituksen leikkaukset vaarantavat tutkimuksen ja koulutuksen tulevaisuuden Suomessa ennennäkemättömällä tavalla. Leikkausesitykset on myös tehty vastoin vaalilupauksia.

– Koska tilanne ei ole parantunut neuvotteluteitse, koemme olevamme pakotettuja esittämään työtaistelutoimia eli poliittista lakkoa hallituksen koulutusleikkausten kumoamiseksi. Olemme tulleet siihen pisteeseen, että uskomme koulutuksen ja tutkimuksen tulevaisuuden pelastuvan vain poikkeuksellisia keinoja käyttämällä, todetaan julkilausumassa.

Siinä myös korostetaan, että mahdollinen lakko ei kohdistuisi työnantajiin vaan hallituksen leikkaustoimiin.

yliopistolaisetvastaa.wordpress.com

 

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (4 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.