Kovaa peliä Kosovossa
Entisen UCK-terroristijärjestön johtajan Hashim Thacin "demokraattinen puolue" voitti viime viikon lauantaina pidetyt Kosovon albaanien parlamenttivaalit. Tästä huume- ja asekauppaan erikoistuneesta CIA:n ja al-Qaidan yhteistyökumppanista tulee maakunnan pääministeri. Thaci sanoi vaalivoiton jälkeen, että Kosovo julistetaan itsenäiseksi heti joulukuun 10. päivän jälkeen.
Tuona päivänä Venäjän, Euroopan unionin ja Yhdysvaltain neuvottelijat antavat raporttinsa Kosovon tulevaisuudesta. Albaanienemmistön johtajat vaativat täyttää itsenäisyyttä, vähemmistössä olevat serbit, maakuntaa edelleen muodollisesti hallitseva Serbia sekä Venäjä vastustavat sitä. Kosovon serbit myös boikotoivat äskeisiä vaaleja.
Nyt Naton ja YK:n lipun alla toimivien poliisivoimien kerrotaan suunnittelevan Kosovon pohjoisosan valvonnan tiukentamista. Operaatio käynnistettäisiin heti kun Kosovon albaanit julistavat maakunnan yksipuolisesti itsenäiseksi, kertoi Balkan Insight internet-sivuillaan. Toiminnan tarkoituksena olisi estää serbijohtoisia alueita liittymästä Serbiaan, sanoi Belgradissa toimiva, nimettömänä esiintynyt kansainvälinen diplomaatti Balkan Insightille.
YK:n poliisi ja Nato-johtoiset KFOR-joukot "suunnittelevat serbijohtoisten Kosovon poliisiasemien haltuun ottamista" etnisesti jakautuneessa Mitrovican kaupungissa, sen naapurissa sijaitsevassa Zvechan kunnassa sekä Zubin Potokin ja Leposavicin kaupungeissa, diplomaatti sanoi.
"KFOR tulee myös asteittain sulkemaan Kosovon pohjoisosan ja Serbian välisen rajan. Saatuaan tämän tehtyä KFOR tulee järjestämään sarjan ratsioita tarkoituksena löytää asekätköjä serbiyhteisöistä ja pidättää mahdollisia rauhanhäiritsijöitä", lähde kertoi.
Viitaten suunniteltuihin siirtoihin diplomaatti sanoi, että "tämän toiminnan kautta KFOR tulee myös lähettämään Serbian johdolle viestin olla sekaantumatta Kosovon asioihin". Hän lisäsi, että "Serbian armeija ja poliisi tulevat saamaan selvän viestin olla edes ajattelematta joukkojen siirtämistä lähemmäs Kosovon rajaa".
YK:n Kosovo-hallinnon UNMIKin tiedottaja Alexander Ivanko vahvisti Balkan Insightille, että hänen organisaationsa oli "tekemässä joitakin suunnitelmia UNMIKin uudelleen sijoittamiseksi pohjoisessa". Eräs KFORin upseeri puolestaan vahvisti, että "rauhanturvaajat" suunnittelevat ratsioita aseiden ja "rauhanhäiritsijöiden" löytämiseksi. Suunnitelmia serbijohtoisten poliisiasemien haltuun ottamisesta tai rajavalvonnan tiukentamisesta hän kieltäytyi kommentoimasta.
Diplomaattilähteen mukaan UNMIK ja KFOR uskovat, että "Pohjois-Kosovon rauhoittaminen tulee myös toimimaan varoituksena Serbialle olla pullistelematta lihaksiaan" Serbian eteläosassa, pääosin pitkin Makedonian ja Kosovon vastaista rajaa sijaitsevissa etnisten albaanien asuttamissa kunnissa.
Balkan Insightin raportti viittaa Preshevon laakson alueeseen, missä etniset albaanit aloittivat hyökkäykset serbipoliiseja ja -siviilejä vastaan. Hyökkäykset jatkuivat vuoteen 2001 asti.
Serbian puolustusministeri Dragan Shutanovac lupasi äskettäin nopeaa toimintaa siinä tapauksessa, että mahdollinen väkivalta läikkyisi yli Kosovosta tai Makedoniasta, missä poliisi ja aseistetut etniset albaanit ottivat yhteen aiemmin tässä kuussa.
Nämäkin tiedot osoittavat, että tilanne Kosovossa kehittyy vaaralliseen suuntaan Naton ja Kosovon albaanijohtajien yhteispelillä ja että YK on sotkettu siihen mukaan. Tarkoituksena on YK:n päätöksistä piittaamatta irrottaa Kosovo Serbiasta ja tehdä siitä Naton vasallivaltio. Sotaakaan ei tämän tavoitteen saavuttamiseksi suljeta pois.
Suomen hallituksen olisi valmistauduttava tekemään johtopäätökset tilanteesta ja irtisanoutumaan tästä vaarallisesta hankkeesta.
ERKKI SUSI