Kovat pelipanokset Afganistanin sodassa

13.02.2009 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Lue lisää Tiedonantajasta nro 6 / 13.2.2009

Yhdysvallat tarvitsee kipeästi Venäjän apua Afganistanin sodassa, jota se on laajentamassa myös Pakistaniin. Venäjä puolestaan katsoo, ettei sillä ole oman turvallisuutensa vuoksi varaa antaa Naton operaation Afganistanissa epäonnistua. Mutta Venäjä haluaa geopoliittisen palkkion yhteistyöstään..




Tukikohdan sulkeminen Kirgisiassa



Tästä kertoo Kirgisian viime viikon tiistaina pudottama pommi. Presidentti Kurmanbek Bakijev määräsi USA:n sulkemaan tässä pienessä Keski-Aasian maassa sijaitsevan Manasin lentotukikohdan, jota on käytetty toimittamaan elintärkeää ilmatukea ja täydennyshuoltoa naapurimaa Afganistanissa taisteleville Nato-joukoille.


Kirgisian johtajan ilmoitus tuli samana päivänä, kun kapinalliset Pakistanissa vahingoittivat Afganistaniin johtavaa pääasiallista huoltoreittiä räjäyttämällä Khyber Passin sillan. Räjäytys korosti Naton haavoittuvuutta. Bakijev antoi ilmoituksensa seisoen presidentti Dmitri Medvedevin vieressä lehdistötilaisuudessa Moskovassa. Venäjä oli juuri luvannut antaa Kirgisialle kahden miljardin dollarin apupaketin.




Avunpyyntö Venäjälle



Lisääntyvä uhka pakistanilaista huoltoreittiä kohtaan samaan aikaan, kun USA suunnittelee joukkojen radikaalia lisäämistä Afganistanissa, on pakottanut USA:n kääntymään Venäjän puoleen avun saamiseksi.


Viime kuussa USA:n armeijan keskisen komentokeskuksen Centcomin päällikkö, kenraali David Petraeus ilmoitti Moskovassa vierailtuaan, että USA oli saanut aikaan alustavan sopimuksen Venäjän kanssa sen alueen käyttämisestä Afganistaniin suuntautuviin huoltokuljetuksiin.


Medvedev näytti innokkaalta vahvistamaan tämän yhteistyön, vaikka Bakijev ilmoittikin Manasin tukikohdan sulkemisesta. "Kukaan ei yritä vältellä vastuutaan", Medvedev sanoi tähdentäen, että Venäjä ja Kirgisia jatkaisivat yhteistyötä Afganistaniin sijoitettujen läntisten joukkojen kanssa.


Mutta Medvedev lisäsi, että "yhteistyön muodoista on sovittava kumppanien kanssa". Selväkielellä Medvedevin sanoma oli se, että Venäjä on valmis pelikaveriksi, mutta vain ajaen omia etujaan ja tasavertaisena kumppanina eikä Washingtonin palvelijana.




Ohjuskilpi ja Nato-jäsenyydet



Venäjän intressit Afganistanin tilanteessa ovat kaikkea muuta kuin yksinkertaiset. Venäjä näkee selvästi Washingtonin hädän Afganistanissa tilaisuutena vaatia joidenkin omien tärkeimpien huolenaiheidensa suurempaa huomioon ottamista.


Venäjä odottaa Barack Obaman hallinnon arvioivan uudelleen USA:n suunnitelmat sijoittaa ohjuskilpijärjestelmä Venäjän kynnykselle Puolaan ja Tshekkiin. Se odottaa myös, että uusi hallinto luopuu George W. Bushin hallinnon pyrkimyksestä painostaa vastahakoisia eurooppalaisia liittolaisia hyväksymään Ukrainan ja Georgian pääsyn Natoon.


Mutta Venäjällä on myös suora kiinnostus Afganistanin sodan lopputuloksen suhteen. Moskova on tehnyt selväksi, että Naton häviö Afganistanissa olisi katastrofi Venäjälle, koska Talebanin voitto voimistaisi islamistista haastetta koko Venäjän etelärajalla. Venäjän näkökulmasta on parempi, että Nato pysäyttää jihadistit kuin että venäläiset joukot joutuvat tekemään työn. ...



ERKKI SUSI

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli