Kreikan Syrizan talouspoliittinen asiantuntija Tiedonantaja-festivaalin vieraaksi
Euroopan talouskriisissä vastakkain eivät ole kansat tai maat. Kyseessä on hyvin väkivaltainen luokkataistelu porvariston ja työtätekevien luokkien välillä. Kamppailua käydään kansallisen tason lisäksi koko Euroopassa, toteaa Kreikan vasemmistopuolueen Syrizan talousasiantuntija Stefania Georgakakou-Koutsonikou.
Lauantaina 21.9. Turussa järjestettävän Tiedonantaja-festivaalin vieraaksi saapuva Stefania Georgakakou-Koutsonikou korostaa, että eurooppalaisen vasemmiston on yhteistyössä torjuttava valtavirran uusliberalistisen talouspropagandan luoma vastakkainasettelu pohjoisen ja etelän välillä.
– Kreikkalaiset eivät ole laiskoja, eikä valtaosa Saksan ja pohjoismaiden työtätekevistä tue Angela Merkelin johtamaa eurokuripolitiikkaa. Päinvastoin, työläisiä yhdistää pääomavallan vastustaminen – niin jokaisessa yksittäisessä maassa kuin Euroopassa yleensä.
Kreikan vasemmistokoalitio Syriza (Radikaalin vasemmiston liitto) järjestäytyi heinäkuussa puolueeksi. Vuoden 2012 parlamenttivaaleissa euro- ja talouskurikriittinen Syriza sai toiseksi eniten ääniä. Aleksis Tsiprasin johtama puolue kokoaa sosialidemokraattisen PASOKin vasemmalla puolella olevia voimia ja on Kreikan suurin oppositiopuolue.
Syriza on Euroopan vasemmiston jäsenpuolue. Stefania Georgakakou-Koutsonikou toteaa, että europarlamenttivaalien lähestyessä Euroopan vasemmiston kannatus on kasvussa monessa maassa – Kreikan lisäksi muun muassa Espanjassa, Ranskassa ja Tanskassa.
– Eurooppa tarvitsee vaihtoehtoista, demokraattista ja kansainvälistä liikettä. Euroopan vasemmisto tarjoaa radikaalia ja edistyksellistä politiikkaa, missä kriisille tarjotaan ratkaisuksi solidaarisuutta, julkisen sektorin panostusta, työllisyyden parantamista – lyhyesti sanottuna toisenlaista kasvun ja kehityksen suuntaa kuin nykyinen finanssivetoinen malli.
Stefania Georgakakou-Koutsonikou keskustelee Tiedonantaja-festivaalilla Turun Kårenilla (Hämeenkatu 22) lauantaina 21.9. klo 15-16.15 vasemmiston haasteista yhdessä Vasenryhmän kansanedustajan Jyrki Yrttiahon ja Suomen kommunistisen puolueen puheenjohtajan JP Väisäsen kanssa.
Tekijä
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Ulkomaat
Tarkalleen tänään 10. heinäkuuta vuonna 1985 Ranskan valtio pommitti Greenpeacen Rainbow Warrior-aluksen upoksiin. Pääoman keinot ovat kehittyneet: räjäyttävät pommit ovat saaneet rinnalleen mm. SLAPP-kanteet, sääntelyrakenteita ja markkinamekanismeja, jotka pyrkivät hiljentämään kansalaisyhteiskuntaa. Neljä vuosikymmentä myöhemmin ympäristöaktivismia ei ole vaimennettu.
Kun asevarusteluun virtaa miljardeja, leikataan koulutuksesta, sosiaaliturvasta ja ilmastotoimista – kenen turvallisuutta oikein puolustetaan? Tiedonantajan bloggaaja Hannu Ketoharju pohtii uusimmassa kirjoituksessaan, kuinka asevarustelun kiihtyminen Euroopassa – erityisesti Naton viiden prosentin BKT-tavoitteen varjolla – hyödyttää ase- ja energiayhtiöitä samalla kun työväenluokkaa kuritetaan leikkauksin. Manifesti saksalaisten sosialidemokraattien johdolla vaatii suunnanmuutosta: diplomatiaa, aseistariisuntaa ja resurssien ohjaamista yhteiseen hyvinvointiin. Kriittinen kysymys kuuluu: rakentuuko turvallisuus aseista vai oikeudenmukaisuudesta?
Mitä tapahtuu, kun hoitajat, opettajat ja matalapalkkaiset työläiset nousevat kapitalistisen järjestelmän marginaalista politiikan keskiöön? Chilessä vastataan nyt: kommunisti Jeannette Jara voitti vasemmiston esivaalit ja tavoittelee marraskuussa maan presidenttiyttä. Hänen kampanjansa ei nojaa suurpääoman lahjoituksiin, vaan työväenluokan vaatimuksiin – elämiseen riittävään palkkaan, julkiseen terveydenhuoltoon ja demokratiaan, ei diktaattorien perintöön. Kun vanhan vallan edustajat pyrkivät palauttamaan Pinochetin aikaisen järjestyksen, Jaran ehdokkuus on muistutus siitä, että historiaa ei tarvitse toistaa – sen voi myös murtaa. Tämä ei ole vain Chilen, vaan koko työväenliikkeen taistelun paikka.
Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä
Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.