Keywords:
Kulttuuriväen mitta on täynnä
Reilusti toista tuhatta mustiin surupukuihin sonnustautunutta kulttuuriväen mielenosoittajaa kansoitti koronaturvallisesti Eduskuntatalon edustan ja kansalaistorin. Vaatimus oli selvä: jos ei rajoitusten purkamista ja tukia saada rullaamaan, koko ala uhkaa näivettyä.
Kulttuuriala on koronan myötä ajettu ahtaalle. Koronatuet ovat olleet riittämättömiä ja työn tekeminen on ollut mahdotonta rajoitusten vuoksi. Kuluneet 15 kuukautta ovat olleet alalle tuhoisia.
Kirjailija Laura Lindstedt luki julki kulttuuriväen vaatimukset, joista tärkeimmät ovat: tilat auki heti koronaturvallisesti ja tuki liikkeelle tavalla, joka on tarkoituksenmukaista.
On nurinkurista, että ihmisten kokoontumisten rajoituksia on avattu esimerkiksi ravintola-alalla, mutta mikäli kyse on kulttuuritapahtumasta, normit ovat tiukemmat.
Lisäksi kulttuuriväki vaatii valtiota investoimaan budjetistaan vähintään yhden prosentin kulttuuriin ja parantamaan kulttuurialan freelancereiden asemaa ja turvaverkkoa.
Heikkoja lupauksia
Tuore tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen joutui heti kovan paikan eteen vastaamaan kulttuuriväen vaatimuksiin. Kovin köykäisiltä tuntuivat hallituksen eväät ainakin vielä tässä vaiheessa.
Kurvinen kertoi, että tilanne on helpottamassa mutta että työtä vielä tarvitaan. Ministeri nosti esiin muun muassa tapahtumatakuun, jolla on määrä korvata toteutumatta jäineiden tilaisuuksien aiheuttamia tappioita.
Eräs suuri vaikeuksissa oleva ryhmä kulttuurialan puurtajia ovat he, jotka eivät aina näy suurelle yleisölle asti: koordinaattorit, roudarit, näyttämöväki ja muu teknisen ja visuaalisen puolen osaaja, jonka työtä ei voi helposti muuttaa etänä tehtäväksi. Heidän asemansa jäi pitkälle käsittelemättä.
Angmarin noitakuningas, Minas Morgulin hallitsijakin oli mukana. Kuva Marko Korvela
Mitta on täysi -mielenosoitus 3.6.2021. Kuva Marko Korvela
Mitta on täysi mielenosoitus 3.6.2021. Kuva Marko Korvela
Tekijä
Kirjoittajan artikkelit
Petteri Orpon johtama oikeistohallitus kohtelee kulttuurialaa todella kovalla kädellä. Minja Kosken mielestä hallituksen tekemät leikkaukset kulttuuriin ja muuallekin yhteiskuntaan aiheuttavat suurta surua. Koski löytää silti myös toivon pilkahduksia.
Naton harjoitustoiminnan suunnittelua yhteensovittava NEPAC-kokous järjestettiin ensimmäistä kertaa Suomessa. Mielenosoittajien mukaan koko sotilasliitto pitää lakkauttaa.
Post-punk-yhtye Dragsvikin esikoislevy julkaistiin elokuussa. Kappaleissa korostuu kapitalismin ja fasismin vastainen sanoma. Tiedonantajan haastattelussa yhtye kehottaa lopettamaan miljonäärien perseennuolemisen.
- 1 / 168
- seuraava ›
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Kotimaa
Tampereen teollisuusalueen suurin ammattiosasto Teollisuus7 ei hyväksy Israelin valtion Gazan alueen siviiliväestöön kohdistuvaa, Israelin suorittamaa, kansanmurhaan vertautuvaa väkivaltaa. Ammattiosasto lausui asiasta tällä viikolla.
Tuoreessa raportissa esitellään vuosina 2016–2023 tehdyn perinnebiotooppien eli perinneympäristöjen inventoinnin tulokset. Tieto Suomen perinnebiotoopeista on lisääntynyt 1990-luvusta, mutta hoidettuja perinnebiotooppeja on luontotyyppien ja lajiston säilymisen kannalta edelleen liian vähän. Monelle uhanalaiselle kasvi- ja hyönteislajille ne ovat ainoa mahdollinen elinympäristö.
Terveydenhuollon riittämättömät resurssit ja STEA-rahoituksen karsiminen sotejärjestöiltä osuvat kipeästi niihin vanhempiin, jotka saavat lapsensa tulevaisuudessa. Jo tällä hetkellä näkyvät ilmiöt, kuten vanhempien uupumus ja nuorten pahoinvointi, tulevat hyvin todennäköisesti lisääntymään.