Kulttuuriväen mitta on täynnä

03.06.2021 - 16:30
(updated: 17.06.2021 - 16:24)
Reilusti toista tuhatta mustiin surupukuihin sonnustautunutta kulttuuriväen mielenosoittajaa kansoitti koronaturvallisesti Eduskuntatalon edustan ja kansalaistorin 3. kesäkuuta. Kuva Marko Korvela

Reilusti toista tuhatta mustiin surupukuihin sonnustautunutta kulttuuriväen mielenosoittajaa kansoitti koronaturvallisesti Eduskuntatalon edustan ja kansalaistorin. Vaatimus oli selvä: jos ei rajoitusten purkamista ja tukia saada rullaamaan, koko ala uhkaa näivettyä.

Kulttuuriala on koronan myötä ajettu ahtaalle. Koronatuet ovat olleet riittämättömiä ja työn tekeminen on ollut mahdotonta rajoitusten vuoksi. Kuluneet 15 kuukautta ovat olleet alalle tuhoisia.

Kirjailija Laura Lindstedt luki julki kulttuuriväen vaatimukset, joista tärkeimmät ovat: tilat auki heti koronaturvallisesti ja tuki liikkeelle tavalla, joka on tarkoituksenmukaista.

On nurinkurista, että ihmisten kokoontumisten rajoituksia on avattu esimerkiksi ravintola-alalla, mutta mikäli kyse on kulttuuritapahtumasta, normit ovat tiukemmat.

Lisäksi kulttuuriväki vaatii valtiota investoimaan budjetistaan vähintään yhden prosentin kulttuuriin ja parantamaan kulttuurialan freelancereiden asemaa ja turvaverkkoa.

 

Heikkoja lupauksia

Tuore tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen joutui heti kovan paikan eteen vastaamaan kulttuuriväen vaatimuksiin. Kovin köykäisiltä tuntuivat hallituksen eväät ainakin vielä tässä vaiheessa.

Kurvinen kertoi, että tilanne on helpottamassa mutta että työtä vielä tarvitaan. Ministeri nosti esiin muun muassa tapahtumatakuun, jolla on määrä korvata toteutumatta jäineiden tilaisuuksien aiheuttamia tappioita.

Eräs suuri vaikeuksissa oleva ryhmä kulttuurialan puurtajia ovat he, jotka eivät aina näy suurelle yleisölle asti: koordinaattorit, roudarit, näyttämöväki ja muu teknisen ja visuaalisen puolen osaaja, jonka työtä ei voi helposti muuttaa etänä tehtäväksi. Heidän asemansa jäi pitkälle käsittelemättä.

Angmarin noitakuningas Mitta on täynnä mielenosoituksessa 3.6.2021 kuva Marko KorvelaAngmarin noitakuningas, Minas Morgulin hallitsijakin oli mukana. Kuva Marko Korvela

 

Mitta on täysi mielenosoitus 3.6.2021 kuva Marko KorvelaMitta on täysi -mielenosoitus 3.6.2021. Kuva Marko Korvela

 

Mitta on täysi mielenosoitus 3.6.2021 kuva Marko KorvelaMitta on täysi mielenosoitus 3.6.2021. Kuva Marko Korvela

 

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa