Kunnissa kytee kapinaliike

21.08.2009 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 30/21.8.2009

Kunta-alan työntekijöiden mukaan hallituksen budjetti jättää kuntien talouden heitteille. Muun muassa Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL on vaatinut hallitukselta elvytyspakettia julkiselle sektorille. Erityisen huolissaan JHL on ollut työttömyyden kasvusta ja kestävän henkilöstöpolitiikan toteutumisesta.


Hallitus sen sijaan vaatii linjauksissaan kuntasektorilta palkkamalttia ja tuottavuuden parantamista.


Nuorisokodin johtaja Vesa Lankinen Jyväskylästä toteaa, että ainoa tapa estää kuntatalouden katastrofi olisi lisätä voimakkaasti valtion kunnille myöntämiä valtionosuuksia.


– Kuntiin tarvitaan todellinen kapinaliike, vaatii puolestaan työsuojeluvaltuutettu Juha Bilund Savonlinnasta.




Tuottavuus ei näy palkoissa



Vesa Lankinen näkee porvarihallituksen politiikan takana lyhytnäköisen, ideologisen lähtökohdan, jota ei voi perustella taloudellisessa järkevyydellä. Hän kertoo, miten Jyväskylässä kaupungin henkilöstöjärjestöiltä vaaditaan nyt talouskriisin tultua joustoa ja vastuullisuutta, vaikka työntekijöillä ei ole ollut osaa eikä arpaa kriisin syntymisessä.


– Päin vastoin, kaupungin työntekijöiden tehokkuus ja tuottavuus ovat kasvaneet roimasti, mutta tämä ei ole näkynyt palkoissa, sanoo Lankinen, jolla on parinkymmenen vuoden kokemus kunta-alalta.


Kuntatasolla puhutaan paljon rakenteellisista muutoksista, mikä Lankisen mielestä on vain peite julkisten palvelujen yksityistämiselle.


Jyväskylän seudulla alkuvuodesta toteutetun kuntaliitoksen yhteydessä kaupungin johto sitoutui olemaan lomauttamatta tai irtisanomatta henkilöstöä. Luonnollisen poistuman kautta eläkkeelle jäävien työntekijöiden tilalle ei kuitenkaan palkata uusia, mikä ajaa Lankisen mukaan palveluja kriisiin.




Taistelujen tielle



Juha Bilund syyttää kuntien taloudellisesta piinasta hallitusta ja erityisesti sen harjoittamaa veropolitiikkaa, joka suosii rikkaita. Myös alkuvuoden sosiaalitupossa sovittu kela-maksun poisto kaventaa veropohjaa.


– Nyt pitäisi turvata kunnalliset palvelut, lisätä valtionosuuksia sekä investointeja kuntasektorille, listaa Bilund.


Hänen mukaansa kuntien olisi ryhdyttävä radikaalisti painostamaan valtiovaltaa lisäämään valtion panostuksia kuntatalouteen.


– Hallitus edellyttää kyllä kunnilta vastuuta elvytystoimenpiteissä, mutta lisäresursseja ei ole luvassa.


Kuntapuolella palkat ovat jo nyt pieniä, eikä palkankorotuksista ole Bilundin mukaan varaa tinkiä.


– Pitäähän työntekijän tulla palkallaan toimeen. Nollaratkaisu olisi todella huono, hän huomauttaa.


Tehokkuuden ja tuottavuuden lisääminen ovat Bilundin mukaan johtaneet palkattoman ylityön tekemiseen. Talkootyöllä joudutaan myös paikkaamaan mahdollisten lomautusten aiheuttamat lovet henkilöstön riveissä.


Savonlinnan kaupunginvaltuutettu on yrittänyt lietsoa kapinahenkeä, mutta toistaiseksi vastarinta on jäänyt vaatimattomaksi. Bilundin mielestä Suomessa ollaan aivan liian kilttejä. Mallia pitäisi hakea muualta maailmasta, missä julkisen sektorin työntekijät ovat tiedostaneet voimansa ja pystyneet kamppailemaan etujaan.


– Nyt pitää viimeistään lähteä kunnissakin taistelujen tielle. Nyt ei voida antaa periksi, sanoo Juha Bilund.



MARKO KORVELA

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!