Kuolonuhrien määrä taas jyrkässä nousussa Irakissa

14.03.2008 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Lue lisää Tiedonantajasta nro 11 / 20.3.2008

Yhdysvallat liittolaisineen hyökkäsi Irakiin viisi vuotta sitten 20.3.2003. Suurin osa hyökkäyksen perusteluista voitiin osoittaa valheellisiksi jo ennen hyökkäystä. Hyökkäyksen jälkeen loputkin perustelut vahvistuivat valheellisiksi.


Pian kävi myös selväksi, että USA oli juuttuneena miehityssotaan, jota se ei voinut voittaa. Niin siviilitappiot kuin miehityssotilaidenkin tappiot ja aineelliset kustannukset paisuivat paisumistaan, vaikka niitä yritettiinkin peitellä.


George W. Bushin hallinnon uusi yritys kääntää tilannetta oli viime vuoden alkupuolella aloitettu "surge", hyökkäysaalto. Irakiin lähetettiin 30 000 sotilasta lisää, joukot tehostivat hyökkäyksiään ja ilmavoimien terrorihyökkäyksiä lisättiin rajusti.


"Surgen" perusteluna julkisuudessa käytettiin uskonryhmien välisen väkivallan saattamista kuriin erityisesti Bagdadissa. Todellisuudessa kyse oli epätoivoisesta yrityksestä välttää tappio taistelussa voimistunutta vastarintaliikettä vastaan ja saada yleinen mielipide uudelleen sodan kannalle.


USA itse oli organisoinut, lietsonut ja rahoittanut uskonryhmien välistä väkivaltaa muun muassa kuolemanpartioiden avulla ja järjestämällä pommi-iskuja moskeijoissa ja toreilla. Tätä voitiin propagandassa käyttää perustelemaan miehityksen jatkamista ja joukkojen vetäytymisvaatimusten torjumista.


Viime vuonna monet USA:ssa saatiinkin uskomaan, että "surge" toimi. Siviili- ja sotilastappiot näyttivät välillä vähenevän....ERKKI SUSI

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli