Kuuba elää jo huomista

22.05.2009 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Lue lisää Tiedonantajan nro 20/22.5.2009

Vuonna 2006 Maailman luonnonsäätiön julkaisemassa Living Planet raportissa Kuuba oli maailman ainoa maa, jossa sekä luonnon että ihmisten tarpeet oli onnistuttu ottamaan huomioon. Kestävä kehitys ei ole kuubalaisille trendikästä sanahelinää vaan käytännön tilanteen vaatima selviytymiskeino.



Kun Itäblokki romahti 1990-luvun alussa, Kuuba menetti kauppakumppaninsa ja koki talouden romahduksen, joka olisi ajanut minkä tahansa muun valtion sekasortoon. Äärimmäiset taloudelliset olosuhteet pakottivat kuubalaiset tekemään ratkaisuja, joihin muut maat joutuvat turvautumaan seuraavien kymmenien vuosien kuluessa kun öljyn hinnan nouseminen estää tulevaisuudessa esimerkiksi halpatuotettujen ruoka-aineiden kuljettamisen ympäri maailmaa.




Maatalous


pienviljelijöiden harteille




Kuuba kohtasi oman kriisinsä valmistautuneena, sen kansalaiset ovat koulutettuja, ja maassa oli jo pitkään ollut vireillä monia korkeatasoisia tutkimuksia muun muassa ekologisen viljelyn ja bioteknologian alueella. Kriisin vaatiessa maatalouden muuttamista monoviljelyä harjoittaneiden suurtilojen sijasta pienviljelyn suuntaan, kuubalaiset omaksuivat uudet viljelymenetelmät nopeasti ja maan ruuantuotannon vetovastuu siirtyi pienviljelijöiden kontolle.



...



TIINA SANDBERG



* Kuuba-solidaarisuusprojektia voi tukea lahjoittamalla rahaa Spartacus-säätiön tilille 800018-71138419.

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli