Kuuba keskellä murrosta
Olipa ihmisillä paljon kysyttävää!
Kuuban kommunistisen puolueen kansainvälisen osaston Eurooppa-vastaava Pedro Noel Carillo muistelee keskustelua Kurvin Kirjassa. Carillon Helsingin-vierailu alkoi melkein saman tien yleisötilaisuudella, jossa Carillo kertoi Kuuban nykytilanteesta ja erityisesti maata vaivaavasta kauppasaarrosta.
YK:n yleiskokous käsittelee taas lokakuun lopulla Yhdysvaltojen asettamaa Kuuban kauppasaartoa. Saarto on kestänyt jo 56 vuotta ja jatkuu yhä, vaikka Kuuba ja Yhdysvallat päättivät joulukuussa 2014 aloittaa maiden suhteiden niin sanotun normalisoinnin. Kesäkuussa 2015 Kuuba ja Yhdysvallat solmivat diplomaattiset suhteet.
Carillo kertoo, että Kuubassa eletään nyt murroskautta. Se selittää osittain sitä, miksi Suomessakin mielenkiinto Karibianmeren saarivaltiota kohtaan on suuri.
Tuntemattomalle maaperälle
Suomen kommunistisen puolueen toimistolla vieraileva Carillo kertoo ylpeänä Kuuban suuresta ponnistuksesta: maassa on käynnissä laaja taloudellinen ohjelmauudistus, jossa hahmotellaan sosialismin rakentamisen tulevaisuutta.
– Malli on aivan uusi, ja me olemme nyt astumassa tuntemattomalle maaperälle. Kuuban taloutta on kehitettävä. Talous on ollut ongelmissa jo pitkään. Meidän on ratkaistava viimeisen 25 vuoden aikana kasautuneita pulmia.
Kuubassa ei tuijoteta vain tuotantolukuja vaan tärkeintä on ihmisten hyvinvointi.
Carillo huomauttaa, että monet kuubalaiset ovat jo turtuneita talouskriisiin. Sosialismi ei kuitenkaan voi olla vain kriisin keskellä selviytymistä. Eräs asia on selvä: Kuubassa ei tuijoteta vain tuotantolukuja vaan tärkeintä on ihmisten hyvinvointi.
Hän muistuttaa, että Kuubassa vasta rakennetaan sosialismia. Tehtävä ei ole helppo kehittyvälle maalle, joka kaiken lisäksi on kapitalististen maiden, erityisesti Yhdysvaltojen, armottoman taloudellisen sodankäynnin kohteena.
Sosialismia päivitetään
Kuuban sosialismia siis päivitetään. Carillo kertoo, että keskeinen osa päivitystä on tuotannon ja omistuspohjan monipuolistaminen. Kuubassa on tarkoitus kokeilla erilaisia kollektiivisia tapoja hallita tuotantovälineitä. Carillon mukaan suuri osa tuotannosta säilyy valtion omistuksessa, mutta valtiosektorin ulkopuolelle luodaan uudenlaista taloudellista toimintaa.
– Kehittyvässä maassa ei automaattisesti kaikkea voida sosialisoida. Osa tuotannosta on järkevää pitää valtio-omistuksen ulkopuolella. Kyseessä on pieniä yrityksiä, osuuskuntia ynnä muita sellaisia. Yritykset eivät ole kapitalistisia. Niillä on voittojen saalistamisen sijasta oltava yhteiskunnallisia tavoitteita, selventää Carillo.
”Käynnissä on demokraattinen prosessi, jossa ohjelmaa on työstetty maakunnissa ja paikallisesti eri puolilla Kuubaa.”
Hänen mukaansa jatkossa myös ammattiliittojen rooli korostuu, koska työläiset ovat itse entistä enemmän suoraan vastuussa tuotannon sujuvuudesta.
Kuuban uuden talouden ohjelman pääpiirteet ovat olemassa, mutta ohjelma on nyt saatettu kansalaisten arvioitavaksi ja siihen on tulossa muutoksia vielä lähiaikoina.
– Käynnissä on demokraattinen prosessi, jossa ohjelmaa on työstetty maakunnissa ja paikallisesti eri puolilla Kuubaa. Jos ohjelmalla ei ole kansan tukea, ei sillä ole menestymisen mahdollisuutta, sanoo Carillo.
Kuubassa on myös lähivuosina tulossa muutoksia perustuslakiin. Carillon mukaan esimerkiksi päätöksenteon demokraattisuutta on parannettava kautta koko maan. Muutoksista huolimatta kommunistinen puolue säilyy silti Kuuban yhteiskunnan keskeisimpänä toimijana.
Anti-imperialistinen Kuuba
Kuuban ja Yhdysvaltojen suhteiden lämmittely on nyt vaiheessa, jossa Carillo näkee paljon mahdollisuuksia mutta myös riskejä. Yhdysvalloissa voi valtaan nousta fasistinen presidentti, jolloin maiden väliset suhteetkin todennäköisesti kylmenevät jälleen. Carillo näkee Yhdysvaltain presidentinvaalit melko surkuhupaisena: valinta on kuin Coca-Colan ja Pepsi-Colan välillä – sillä ei ole Kuuban kannalta juurikaan merkitystä, istuuko Valkoisessa talossa jatkossa Clinton vai Trump.
Kuubalaiset eivät ole antiamerikkalaisia vaan anti-imperialisteja.
Carillo muistuttaa, etteivät kuubalaiset ole antiamerikkalaisia vaan anti-imperialisteja. Kyse ei ole kansojen vastakkainasettelusta vaan kansainvälisestä luokkataistelusta.
Selvää on, että Kuuba ei voi rakentaa sosialismia yksin: maa tarvitsee paitsi kauppasuhteita, myös ajatustenvaihtoa kansainvälisesti. Kuuba on tiukasti mukana Latinalaisen Amerikan edistyksellisten maiden yhteistyössä, mutta tilanne on viime vuosina monimutkaistunut. Uusliberalistiset voimat ovat ryhtyneet monessa maassa vastahyökkäykseen edistyksellistä kehitystä vastaan.
– Pitkässä juoksussa kansanliikkeet voittavat. Nyt tarvitaan kärsivällisyyttä. Monessa maassa tilanne on erittäin hankala. Meillä Kuubassa mullistettiin vallankumouksen myötä koko yhteiskunta armeijaa ja virkamiehistöä myöten. Muualla tähän ei ole ollut mahdollisuutta, kertoo Carillo.
Tämä ei voi olla haittaamatta esimerkiksi Venezuelan tai Bolivian edistyksellisten hallitusten toimintaa. Maissa on edelleen kapitalistinen eliitti, joka tekee kaikkensa kansan etuja puolustavan hallinnon haittaamiseksi.
Menestyksekäs kamppailu oikeistoa vastaan vaatiikin Carillon mielestä kansan tietoisuuden kasvattamista, jotta se osaa suhtautua ongelmiin oikein ja pistää oikeat tahot vastuuseen.
Kuuba levittää solidaarisuuden kulttuuria
Hurrikaani Matthew on lokakuun alussa pyyhkäissyt Karibian yli. Erityisen pahasti se riepotteli Haitia, mutta Kuubakin sai osansa. Ihmisuhrien määrä on Kuubassa jäänyt onneksi vähäiseksi, ja Pedro Carillo tietää syynkin tähän: kyse on solidaarisuudesta.
– Valtava joukko ihmisiä evakuoitiin ajoissa ja majoitettiin turvaan yksityiskoteihin. Se on ihmisten välistä solidaarisuuden kulttuuria, joka rakennettiin vallankumouksen aikana.
Kuuballa on pitkät perinteet kansainvälisessä avustustyössä.
Myrskyn tuhoja korjataan nyt talkootyöllä. Markkinaehtoisesti jälleenrakentaminen maksaisi maltaita. Carillon mukaan talkoiden sujuvuus vaatii ihmisiltä koulutusta ja osaamista, jonka Latinalaisen Amerikan oloissa takaavat vain sosialistiset, edistykselliset hallitukset.
Kuuba auttaa nyt myös Haitia jälleenrakentamisessa. Maa on toimittanut katastrofialueelle terveydenhuollon ammattilaisia, jotka hoitavat myrskyn uhreja ja ehkäisevät vaarallisten kulkutautien kuten koleran leviämistä.
Carillo kertoo, että Kuuballa on pitkät perinteet kansainvälisessä avustustyössä. Se on eräs konkreettinen esimerkki Kuuban vallankumouksen kunniakkaista saavutuksista.
Yhteistyötä
Pedro Carillon vierailua on ollut järjestämässä niin SKP kuin Vasemmistoliitto.
SKP:n Tiina Sandberg toteaa, kuinka hienoa on päästä seuraamaan toisen mantereen poliittista keskustelua sellaiselta näköalapaikalta kuin mitä Euroopan vasemmistossa Latinalaisen Amerikan -työryhmässä toimiminen tarjoaa.
– Suosittelen ehdottomasti muitakin hakeutumaan kansainvälisen toiminnan pariin, mikäli kiinnostusta suinkin on.
”Mediaan ei Kuuba-asioissa voi juurikaan luottaa, joten on ensiarvoista saada kuulumiset suoraan paikan päältä.”
Vasemmistoliiton Raisa Musakka sanoo, että Kuuban tilanne on aina mielenkiintoinen ja etenkin nyt, kun maassa eletään murroskautta.
– Mediaan ei Kuuba-asioissa voi juurikaan luottaa, joten on ensiarvoista saada kuulumiset suoraan paikan päältä.
Sandbergin mielestä erityisen mukavaa on ollut tehdä yhteistyötä Vasemmistoliiton ja etenkin puoluetta LatAm-työryhmässä edustavan Musakan kanssa.
– Olisi aika omituista pyrkiä edistämään kansainvälistä yhteistyötä ja solidaarisuutta ilman hyviä yhteyksiä myös työryhmän sisällä, sanoo Sandberg.
Tekijä
Kirjoittajan artikkelit
Petteri Orpon johtama oikeistohallitus kohtelee kulttuurialaa todella kovalla kädellä. Minja Kosken mielestä hallituksen tekemät leikkaukset kulttuuriin ja muuallekin yhteiskuntaan aiheuttavat suurta surua. Koski löytää silti myös toivon pilkahduksia.
Naton harjoitustoiminnan suunnittelua yhteensovittava NEPAC-kokous järjestettiin ensimmäistä kertaa Suomessa. Mielenosoittajien mukaan koko sotilasliitto pitää lakkauttaa.
Post-punk-yhtye Dragsvikin esikoislevy julkaistiin elokuussa. Kappaleissa korostuu kapitalismin ja fasismin vastainen sanoma. Tiedonantajan haastattelussa yhtye kehottaa lopettamaan miljonäärien perseennuolemisen.
- 1 / 168
- seuraava ›
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Ulkomaat
Vasemmistokoalitio NPP:n ehdokas Anura Kumara Dissanayake on voittanut Sri Lankan presidentinvaalit. Lähes 7 miljoonaa srilankalaista antoi tukensa NPP-koalition lupaamille sosiaalisille uudistuksille, demokraattisten oikeuksien laajentamiselle, korruption vastaiselle työlle ja julkisten palvelujen rakentamiselle.
YK:n yleiskokouksen äänestyksessä vaadittiin ylivoimaisella enemmistöllä, että Israel lopettaa laittoman läsnäolonsa miehitetyillä palestiinalaisalueilla 12 kuukauden kuluessa. Äänestyksessä annettiin 124 ääntä puolesta, 14 vastaan ja 43 tyhjää. Äänestys järjestettiin vain vähän Israelin tekemän terrori-iskun jälkeen.
Afrikan kansalliskongressi ANC ei saavuttanut tarvitsemaansa suoraa enemmistöä vaaleissa, mutta sillä on edelleen suurin äänestäjien tuki. Maan siirtymävaiheen epäonnistuminen köyhyyden poistamisessa on avannut oven populistiselle etnonationalistiselle politiikalle. Etelä-Afrikan vaalitulosta analysoi Mark Waller.
Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä
Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.