Lähiön ääni

24.11.2006 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 43/2006.

Itähelsinkiläisen, kolmikymppisen kolmen lapsen isän Seppo Lampelan kotisivuilla on viime viikonlopun aikana käynyt yli 8 000 kävijää. Paremmin Steen1-nimellä tunnettu hiphop-artisti ilmoitti nimittäin viime viikolla pyrkivänsä eduskuntaan sitoutumattomana SKP:n ja asukaslistan ehdokkaana.


Päätös on kirvoittanut vilkkaan poliittisen ja periaatteellisen keskustelun suositun rap-artistin verkkosivuilla.


Mutta Stenkka ei keskustelua pelkää, päinvastoin. Keskustelua on riittänyt siitä saakka, kun mies muutama vuosi sitten julkaisi ensimmäiset kappaleensa. Taiteilijanimenä oli silloin provokatiivisesti Steen Christensen, sittemmin nimi lyhentyi ytimekkäästi Steen1:ksi.




Politiikka kiinnostaa



Vuonna 2004 julkaistun Salaliittoteoria-levyn sanoitusten oli tarkoituskin herättää reaktioita. Kappaleet peilaavat kriittisesti ja kärjistäen lähiöelämää, pintaa siloittelematta. Elämää, jossa huumeet, työttömyys ja virkavallan läsnäolo ovat arkipäivää. Steen1:n riimit heijastavat karua kuvaa hyvinvointi-Suomen varjopuolelta.


Media alkoi heti revitellä rankoilla teksteillä. Moni vain ei muistanut, ettei peiliä kannata syyttää jos kuva ei miellytä.


Yhteiskunnallisuus läpäisee hiphoppari-Steen1:n tuotannon. Myös ehdokas Lampela myöntää, että politiikka kiinnostaa.


– Olen ollut yhteiskunnallisista asioista kiinnostunut jo hyvin pitkään ja sille musiikkikin perustuu omalla tavallaan. Ajattelu kehittyy koko ajan, koska yhteiskunnallisessa ajattelussa tulee aina se seuraava kysymys, että miksi näin. Kun yksi kysymys selkenee, herää montaa uutta, hän pohtii.


Kohu kaiken maailman "julkkisehdokkaiden", kuten Kike Elomaan, Henri Vähäkainun alias Pikku G:n ja Juha Miedon, ympärillä sai miehen lopulta kokeilemaan siipiään myös suoremmassa poliittisessa vaikuttamisessa.


– En väitä olevani millään tavalla valmis poliittinen vaikuttaja, mutta mielenkiintoa ja luontaista kiinnostusta riittää. En ole paras ehdokas, mutta en taatusti myöskään se huonoin.




Moraalista vastuuta



Steen1:n mielestä on mielenkiintoista, että monet niin sanotut julkkisehdokkaat kertovat nyt auliisti, miten heitä ovat aina kiinnostaneet yhteiskunnalliset asiat. Se ei vain ole useimpien kohdalla aiemmin näkynyt – kumma kyllä.


– Olen edelleenkin sitä mieltä, ettei kaiken maailman hiihtäjien ja rallikuskien kannattaisi lähteä tämmöiseen mukaan, koska valtakunnan politiikka vaatii ymmärrystä, hän pohtii.


Stenkan nettisivustolta löytyviä tekstejä vilkaisemalla voi todeta, että politiikka on tuoreella ehdokkaalla hallussa. Sieltä löytyvät myös vaalikampanjan teemat: jyrkkä ei Natolle, EU:n perustuslaille ja palvelujen yksityistämiselle; pätkätyöllistäminen ja kotimaisen tuotannon ulosliputus kuriin.


Hän kertoo kaipaavansa enemmän näkemyksellistä, järkevää ja loogista ajattelua.


– Monen ihmisen kanssa kun keskustelee esimerkiksi maahanmuuttajista, niin asenne on että "ne tulee tänne ja vie meidän rahat". Mutta katsotaanpa asiaa uudelleen ja kysytään, miksi tänne tulee ihmisiä. Se johtuu esimerkiksi sodasta, heiltä on viety kotimaassaan edellytykset elää.


Lähi-idässä sodan syy on öljy. Länsimaat tarvitsevat öljyä polttoaineeksi ja öljypohjaisten tuotteiden raaka-aineeksi.


– Niin kauan kun me ajamme bensiiniautoilla ja käytämme muovia ynnä muuta, niin meillä on myös moraalinen velvollisuus auttaa pakolaisia. Vähän kun asiaa pohtii eteenpäin, niin sehän on itsestään selvä juttu. Kyllä poliitikot tämän tietävät, mutta ongelmat lakaistaan maton alle eikä haluta tunnustaa omaa osallisuutta näissä hämäräperäisissä asioissa, tuumii Steen1. Täytyy jaksaa kysyä miksi, mennä ongelman alkulähteille.




Yksinkertaistava media



Mediahuomiossa todelliset yhteiskunnalliset kysymykset tuppaavat jäämään taka-alalle. Steen1:n kohdalla tämä on ehdokkuuden myötä merkinnyt mm. vertailuja perussuomalaisten Tony Halmeeseen. Miehen itsensä mielestä vertailu on naurettavaa.


– Median tarkoitus on esittää monimutkaisia asioita yksinkertaistetussa, tiivistetyssä muodossa. Käytännössä meitä yhdistää Halmeen kanssa vain työläisperhetausta ja jonkinnäköinen värikäs nuoruus tai vastaava. Siitä sitten yleistetään, että me muka olemme samanlaisia. Poliittisilta näkemyksiltä olemme vastakkaisilla puolilla, sanoo Steen1.


Media ei suostu nostamaan esille Steen1:lle tärkeitä asioita: eihän se ole median etujen mukaista.


– Miksi ihmeessä media minua tukemalla ampuisi itseään jalkaan? Jos minä sanon, että peruspalvelut on turvattava tai pätkätyöt pois, mitkä järjellä ajatellen ovat hyviä asioita, niin yrityspomoillehan ne tarkoittavat hirveää rahanmenoa. Ei minusta positiivista juttua valtamediassa tulla näkemään, uutisointi on joko neutraalia tai negatiivista, hän miettii.


Omaa perhettään tai vaatekaappiaan hän ei suostu naistenlehdissä esittelemään.




Muokataan systeemiä



Hiphopin ohella Steen1 työskentelee tällä hetkellä nuoriso-ohjaajana. Vuonna 2005 ilmestyneen Varasta pomolta -pitkäsoiton seuraajaa, 2008 ilmestyväksi suunniteltua tuplalevyä on jo alettu valmistella. Levylle tulee hiphopin lisäksi myös monipuolisempaa, omannäköistä musiikkia – suomen kielellä.


– Suomi on selkeä valinta, se on kieli, mitä puhun parhaiten ja jolla itseilmaisu on vahvinta.


Häntä ihmetyttää se into, millä ihmiset haluavat julkisuuteen hinnalla millä hyvänsä. Liian monelle nuorelle julkisuus tuntuu olevan itseisarvo.


Vasemmistolaisuus ei ole mediaseksikästä. Sen sijaan media syöttää kovia arvoja kuin varkain. Vallitsee vain yksi voi voittaa -mentaliteetti.


– Nyky-yhteiskunnan ylistämät hedonistiset, materialistiset arvot ovat kaikki poliittisia, sitä ei vain mielletä sillä tavalla. Eduskuntaankin mennään mieluummin ajamaan itseään ja omaa uraa kuin edustamaan oikeita asioita.


Päätöksenteko kiinnostaa silti, vaikka muilla tuntuvat motiivit välillä olevan hukassa.


– Minulla on kunnianhimoinen ja suuruudenhullukin idea, että pystyn muokkaamaan tätä systeemiä. Jos taistelua jatkaa vuodesta toiseen, niin myös muutoksia tapahtuu. Niitä ei vain voi odottaa kovin nopeasti.


Stenkan mukaan Suomi tarvitsee aikamoisen töytäisyn sosialistisempaan suuntaan. Hän kuitenkin toivoo, että ihmiset käyttäisivät ääntään viisaasti ja oikeista syistä.


– Toivon, ettei kukaan äänestä minua sen takia, että olen tehnyt joskus jonkun hyvän biisin. Ei se kuulu asiaan. Ihmisten pitäisi äänestää asioiden vuoksi sen sijaan, että äänestää esimerkiksi presidentinvaaleissa saadakseen elämyksiä. Se on väärä lähtökohta, haluaa Steen1 muistuttaa.



MARKO KORVELA



* www.steen1.com

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli