Länsi oikeutti verilöylyn Gazassa

14.03.2008 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 11 / 14.3.2008

Läntisten poliitikkojen ja median yritys esittää toissa viikon verilöyly Gazassa Israelin oikeutettuna itsepuolustustoimena tai siistimmilläänkin kahden jotenkin rinnastettavan osapuolen välisen konfliktin uusimpana vaiheena saavutti uskomattomat mittasuhteet. Israelin armeija tappoi yli 120 palestiinalaista, yli puolet heistä siviilejä ja viidesosa lapsia. Saman verilöylyn aikana kolme israelilaista, heistä kaksi hyökkäykseen osallistuneita sotilaita, sai surmansa.


Läntiset poliitikot ja media syyttivät melko suoraan siviilien surmista palestiinalaisten Israeliin ampumia raketteja, tuomitsivat rakettien ampumisen "terroristitekoina", puolustivat Israelin oikeutta itsepuolustukseen "kansainvälisen lain mukaisena" ja selittivät Israelin suorittaman verilöylyn "vastaiskuksi".


Tietenkään mistään tällaisesta ei ollut kysymys – yhtään enempää kuin on ollut Israelin 40-vuotisessa palestiinalaisalueiden miehityksessä, sen jatkuvassa siirtokuntien laajentamisessa tai sen kieltäytymisessä sallimasta karkotettujen pakolaisten paluuta.


Sen jälkeen kun Hamas voitti kaksi vuotta sitten demokraattiset vaalit, Israel rankaisi USA:n ja EU:n tukemana palestiinalaisia taloudellisella saarrolla. USA organisoi myös salaisen yrityksen kaataa vaaleilla valittu hallinto väkivalloin apurinsa Muhammad Dahlanin avulla. Hamas esti kaappauksen ennakolta ottamalla Gazan kokonaan valvontaansa. Yhdysvaltalaisen aikakauslehden Vanity Fairin äskettäin julkaisemat salaiset asiakirjat vahvistavat tämän juonen täysin kiistattomasti.


Viime kuukausina Gazan saartoa kovennettiin täysimittaiseksi piiritykseksi. Kun gazalaisten tammikuussa tapahtunut murtautuminen Egyptin rajan yli osoitti, että kollektiivinen rankaiseminen ei toimi, Israel turvautui sotilaallisten toimien laajentamiseen.


Mitä tämä merkitsee, se voidaan nähdä seuraavista faktoista: Intifadan aikana vuodesta 200 vuoteen 2005 neljä palestiinalaista sai surmansa yhtä israelilaista kohden, vuonna 2006 suhde oli 30:n suhde yhteen ja viime vuonna 40:n suhde yhteen. USA:n Annapoliksessa järjestämän "rauhankonferenssin" jälkeisinä kolmena kuukautena 323 palestiinalaista on saanut surmansa verrattuna seitsemään israelilaiseen, joista kaksi oli siviilejä.


Mutta USA:n ja EU:n vastaus on syyttää pääuhreja kriisistä, johon ne itse ovat joka vaiheessa olleet osasyyllisiä. Ja länsimedia väittää, että palestiinalaisten ampumat raketit ovat olleet väkivallan "lähtölaukaus" ikään kuin itse miehitystä ei olisi olemassakaan.


Länsirannalla, jolta mitään raketteja ei nykyään ammuta ja jolla USA:n tukema Mahmud Abbasin hallinto ylläpitää tulitaukoa, Israel on suorittanut kolmen viime kuukauden aikana 480 sotilaallista hyökkäystä, joissa 26 palestiinalaista on saanut surmansa. Vertailun vuoksi, Gazasta ammutut raketit, jotka selitetään oikeutukseksi Israelin uusimmalle verilöylylle, ovat surmanneet yhteensä 14 ihmistä seitsemän vuoden aikana.


Palestiinalaisilla kuten muillakin ihmisillä on oikeus vastustaa miehitystä ja oikeus itsepuolustukseen. Huolimatta Israelin "vetäytymisestä" vuonna 2005 Gaza on edelleen miehitetty alue sekä legaalisesti että todellisuudessa. Se on maailman suurin ulkoilmavankila, jonka kaikkia sisäänpääsyreittejä Israel valvoo ja jossa se suorittaa sotilaallisia operaatioita miten tahtoo.


Palestiinalaisten kesken voi olla eroja vastarintataktiikasta, mutta vallitseva näkemys on jo kauan ollut, että ilman jonkinlaista aseellista painostusta palestiinalaisten neuvotteluasema tulee väistämättä heikkenemään. Raketteja voidaan paheksua summittaisina aseina, mutta Israelilla tukijoineen ei ole oikeutta siihenkään, kun Israel itse on koko ajan tappanut siviilejä sekä Palestiinassa että Libanonissa.ERKKI SUSI

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli