Lehtijuhla portugalilaiseen tapaan

11.09.2017 - 11:00
Liity puolueeseen! Viesti Avante!-lehtijuhlassa Portugalissa. Kuva: Petra Packalén.

Rumpujen pauke ja iskulauseet kuuluvat pitkälle, kun Portugalin kommunistisen puolueen (PCP) Avante!-festivaalin avajaiset alkavat. Alueelta avautuvat näkymät Tajo-joelle ja kävijöitä saapuu paikalle tasaisena virtana heti porttien avaamisen jälkeen. Avajaislavan luo saapuu nuorisoliittolaisia marssien ja punaiset liput liehuen. Festivaali järjestetään kerran vuodessa Seixalin kunnassa, pienen ajomatkan päässä Lissabonista etelään. Kävijämäärät ovat olleet tasaisessa kasvussa ja myös alueen koko on kasvanut. Portugalilaisten kommunistien talkoovoimin ja itse omistetulla maalla tehty festivaali kerää kunnioitettavat 100000 kävijää.

Puheissa vilisee kommunisteille ominaista sanastoa eikä solidaarisuudessa säästellä.

Viikonlopun pääasiana ovat musiikki, kymmenet erilaiset keskustelutilaisuudet ja Portugalin ruokakulttuuri. Festivaalin avajaisseremoniassa kuullaan puheet Portugalin Kommunistisen Nuorisoliiton (JCP) edustajalta sekä PCP:n pääsihteeriltä Jerónimo de Sousalta. Puheissa vilisee kommunisteille ominaista sanastoa eikä solidaarisuudessa säästellä. De Sousa mainitsee erityisen kiitoksen puolueorganisaatiolle, joka samanaikaisesti tekee niin festivaalia, kuin tulevia vaalejakin. Suuresta koostaan huolimatta PCP:lla ei ole erillisiä organisaatioita festivaalien ja vaalien tekemiselle. Silti yli 54000 jäsenen puolue on edennyt ja parlamenttivaaleissa kannatus on tällä hetkellä 8,25%.

Kommunistiaatetta tulitikkurasiasta

Festa do Avante! on työväen lehtijuhla ja se on saanut nimensä PCP:n kerran viikossa ilmestyvästä sanomalehdestä. Lehden nimi kääntyy suomalaisille kommunisteille tutuksi sanaksi; Eespäin. Ensimmäisen kerran lehti on ilmestynyt vuonna 1931 ja se on erittäin tärkeä osa paikallisten kommunistien identiteettiä. Maanalaisuuden vuodet fasistisen hallinnon alla koettelivat myös lehden olemassaoloa, mutta julkaisua jatkettiin taukoamatta. Lehteä piiloteltiin myyntiä varten kekseliäillä tavoilla ja se painettiin erittäin ohuelle paperille. Tulitikkurasiaan oli mahdollista piilottaa lehteä kymmenittäin ja lehteä jakaa näin huomaamattomasti.

Kun fasistien hirmuhallinto lopulta väistyi 48:n vuoden jälkeen huhtikuussa 1974, saivat kommunistit vihdoin myydä lehteä avoimesti.

Näin tehdään isot festivaalit

Ison alueen täyttäminen ohjelmalla ja ravintoloilla tarvitsee koko puolueorganisaatiota. Jokaisella piirijärjestöllä on oma ravintolansa ja isoimmat tuottavat omaan tilaansa myös ohjelmaa. Festivaalikävijöiden tarpeet tulevat täytetyksi, kun eri puolilta maata saapuvat kommunistit tuovat mukanaan paikallisia ruoka- ja juomaherkkuja. He myös ylläpitävät koko festivaalin ajan ravintolaa ja ohjelmalavaa omien jäseniensä voimin. Tauluille ja ravintoloiden seiniin on maalattu kuvia ja poliittisia vaatimuksia.

Puolueen sisäiset verkostot tuottavat tiloja festivaalialueelle. Naisverkoston ravintolan yhteyteen on pystytetty valokuvanäyttely liittyen maan kymmenen vuoden takaiseen kamppailuun aborttioikeudesta. Puolueen maahanmuuttajaverkosto on sitä vastoin tuonut alueelleen viilennyskeinon, jonka Suomen toveri leikkisästi nimeää sanoilla "finnish festival experience" (suomalainen festivaalikokemus). Nurmikon päälle on nimittäin viritetty vesiputkia, joista välillä ryöppyää viileää vettä sumumaisena sateena alla kävelevän niskaan. Erittäin kuumana ja aurinkoisena viikonloppuna viritys on tervetullut monille kävijöille. Kommunistinen nuorisoliitto ylläpitää omaa, isoa tilaansa aivan päälavan lähistöllä.

Lapsille on pienen metsikön varjoisalla alueella oma paikkansa leikille ja ilolle. Värikkäät kiipeilypuut ja liukumäet pitävät perheen pienimmät tyytyväisinä ja vanhemmat saavat hengähtää hetken varjossa. Jättimäinen maailmanpyörä on myös lapsiperheiden mieleen ja tuo varsinkin illalla upeaa värikkyyttä valaistuksessaan koko alueelle. Huimapäät voivat kokeilla liukumista kukkulalta alas pitkällä köysiradalla.

Tämän vuoden päänäyttelyn aiheena on tietysti Lokakuun vallankumous.

Festivaalialueelle on pystytetty näyttelytila ja tämän vuoden päänäyttelyn aiheena on tietysti Lokakuun vallankumous. Historialliset kuvat Venäjältä kertovat yksityiskohtaisen tarinan vuodesta 1917 ja aiheesta on näyttelyalueen seminaaritilassa myös keskusteluja ja alustuksia. Isoon telttakompleksiin on sijoitettu kirjakauppa, jossa omana osionaan on myös musiikkilevyjen puoli. Keikkatarjonnassa on kaikkea perinteisistä portugalilaisista työväenlauluista punk- ja rap-musiikin kautta isoon sinfoniaorkesteriin. Myös teatteriesityksiä on.

Vahvasti kansainvälinen lehtijuhla

Kommunistia puolueita ympäri maailman osallistuu myös festivaalin käytännön järjestelyihin. He saavat tehdä omat tilansa festivaalin kansainväliselle alueelle, jossa kuhisee väkeä yömyöhään. Ravintola- ja ohjelmatarjonnassa päällimmäisenä edustettuina ovat Euroopan ja latinalaisen Amerikan puolueet, mutta myös mm. Afrikasta on useita esittelemässä omaa materiaaliaan ja maansa kulttuuria. Saksalaisia ja venäläisiä tovereita on myös saapunut tuomaan oman kortensa kekoon tähän kommunistisen maailman pienoisversioon.

"Kv-kylän" siimeksestä löytyy myös oma areenansa, jossa debattia käydään useilla eri kielillä koko viikonlopun ajan. Euroopan unioni ja Nato saavat keskusteluissa huutia. Joka puolella on värikkäitä seinämaalauksia, joissa vaatimukset ja solidaarisuuden osoitukset eri puolilla maailmaa käytäviin taisteluihin ovat selkeän kommunistiset. Yhdessä isoimmista seinämaalauksista sanotaan selkeästi maailmankartan kera "Kyllä rauhalle, ei Natolle!".

50 kommunistista puoluetta on lähettänyt festivaaleille oman delegaationsa. Portugalin kommunistit haluavat aina kertoa maansa tilanteista ja omista ulkopoliittisista näkökannoistaan delegaatioille mahdollisimman paljon. Tätä varten vieraat tapaavat PCP:n keskuskomitean jäseniä ja lisäksi osallistuvat tilaisuuteen, missä pääsihteeri De Sousa puhuu painottaen enemmän kansainväliseen politiikkaan.

A luta continua! Taistelu jatkuu!

Kun festarikansa on imenyt itseensä koko viikonlopun ajan politiikkaa ja kulttuuria, on loppujuhlallisuuksien aika. Puheenvuoroja käyttää pääsihteerin lisäksi tällä kertaa myös Avante!-lehden päätoimittaja. Iso kenttä on täynnä punaisia lippuja ja erilaiset huudahdukset raikuvat puheiden välissä. Yhdessä päästään jälleen myös laulamaan, kun loppuseremonia päättyy Avante!-festivaalin omaan tunnuslauluun, Kansainväliseen sekä A Portuguesaan.

  • Kommunistit järjestävät työväen lehtijuhlia aktiivisesti ympäri maailman ja Suomen kommunistinen puolue ei ole tässä poikkeus. Joka toinen vuosi järjestettävä Tiedonantaja-festivaali pidetään tänä vuonna Tampereella 7. lokakuuta. Lisätietoja osoitteesta www.tiedonantaja-festivaali.net

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Ulkomaat

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.