Lisää säästöjä ja sosiaalitoimistot alas Vaasassa

25.04.2008 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 17 / 25.4.2008

Vaasa (TA) Ristinummen, Gerbyn ja Hietalahden sosiaalitoimistot Vaasassa suljetaan kesään mennessä. Sosiaalipalvelut keskitetään Vöyrin-kaupungin Saunataloon. Toimeentulotuen maksaminen keskitetään keskustaan Pohjolataloon ja keskus aloittaa toimintansa kesäkuussa.


– Kunnallisten hyvinvointipalvelujen ja lähipalveluja lakkauttaminen jatkuu. Tämä on nyt sitä hallituksen kuntapalveluiden heikentämisen politiikkaa, jota toteutetaan näin Vaasan tasolla, kommentoi vaasalainen Reino Kolmonen.


Tukihakemuksia aletaan käsittelemään enemmän kirjallisesti, mutta toistaiseksi on vielä asiakasvastaanottokin. Erikseen sopimalla voi saada palvelua alueellakin.


– Sosiaalipalvelujen osalta ovat suuntana itsepalvelut, eli ne uusliberalistiset arvot. Jokainen olkoon oman onnensa seppä! Tästä nykymenosta alkaa olla sosiaalisuus nyt kaukana, tokaisee Kolmonen.


Hän kertoo myös, että Hietalahden sosiaalitoimisto loppuu kertarysäyksellä, siellä ei ole kesäkuun jälkeen mitään toimintaa.
Alimitoitetut budjetitSosiaali- ja terveysjohtaja Juha Karvalan mukaan suurin syy aluetoimistojen alasajoon on sosiaalityöntekijä pula.


– Totta kai on pulaa kun säästöjä ja leikkauksia on vuodesta 1991 alkaen tehty. Kaupunginhallitus on tehnyt joka vuosi alimitoitettuja budjetteja, joilla on sitten hallintokunnat pakotettu hoitamaan palvelunsa. Vaasan tilinpäätökset ovat olleet vuodesta toiseen ylijäämäisiä, selventää Kolmonen.


Kun palvelut keskitetään yhteen paikkaan, joutuvat sosiaalityöntekijät tuuraamaan toinen toisiaan kun yksi on sairas. Samoin voidaan velvoittaa yhdessä työpisteessä olevat sosiaalityöntekijät ottamaan enemmän asiakkaita vastaa.


– Näin haetaan Vaasa-konserniin lisää taloudellista kasvua, työntekijöitä hiostamalla ja palveluja heikentämällä.
Korkea aika kapinalleReino Kolmonen ihmettelee, mistä johtuu se hiljaisuus Vaasan valtuutettujen osalta tästäkin asiasta?


– He ovat nämäkin Vaasalaisten palvelujen heikennykset jo hyväksyneet. Aikoinaan Ristinummelle rakennettiin tilat alueellisille sosiaali- ja terveyspalveluille. Nyt ne lakkautetaan sosiaalipalvelujen osalta, vastaa Kolmonen itse.


Pohjalaisessa totesi alueen asukas, että Ristinummella on enemmän asukkaita kuin Laihialla, mutta palvelut ajetaan alas. Vaasan poliittiset päättäjät eivät enää tiedosta, ketä varten palvelut on aikoinaan alueille rakennettu ja järjestetty.


– Tästä sosiaalipalvelujen alasajosta kärsivät köyhät ja vähävaraiset ihmiset. Rikkaat kun eivät juuri näitä palveluja käytä, muistuttaa Kolmonen.


Hänen mukaansa tilanne kuvaa hyvin sitä toimintaa mitä nykyinen valtaeliitti harjoittaa. Ihmisistä viis kun vain syntyy tulosta, rahaa.


– Vaasalaisten on korkea aika nousta "kapinaan" nykyistä menoa vastaan, kehottaa Reino Kolmonen.

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli