Litvinenko-mysteeri

01.12.2006 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Lue lisää Tiedonantajasta nro 44/2006.

Lontoossa asunut entinen Venäjän tiedusteluvirkailija Aleksandr Litvinenko kuoli viikko sitten myrkytyksen uhrina. Myrkky ei ollut tallium, vaan erittäin radioaktiivinen polonium-210.


Nyt radioaktiivisia jäämiä on löydetty useista paikoista, joissa Litvinenko kävi, myös maanpaossa elävän venäläisen oligarkin ja gangsterin Boris Berezovskin Lontoon-toimistosta sekä yksityisen turva-alan firman Erinysin toimistosta.


Erinysin juuret ovat Etelä-Afrikan rotusortohallinnon tiedustelukoneistossa. Firmalla on myös USA:n miehityshallinnon kanssa 80 miljoonan dollarin sopimus Irakin öljyinfrastruktuurin suojaamisesta.


Kun myrkky paljastui poloniumiksi, mediassa väitettiin, että sitä saattoi olla vain ydinvaltion hallussa. Tällä vihjattiin Venäjään. Nyt on kuitenkin paljastunut, että ainetta voi USA:ssa kuka tahansa ostaa internetin kautta Sandia National Laboratories -nimisestä, pääasiassa USA:n kotimaanturvallisuuden ministeriön rahoittamasta firmasta.


On myös paljastanut, että italialainen Mario Scaramella, jonka Litvinenko tapasi kohtalokkaana marraskuun 1. päivänä, on radioaktiivisten aineiden ja ydinjätekysymysten asiantuntija. Scaramella puolestaan väitti Litvinenkon tunnustaneen hänelle salakuljettaneensa vuonna 2000 radioaktiivista ainetta Venäjältä Zürichiin mustan pörssin markkinoille....(ES)

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli