Litvinenko-tutkinta uusille raiteille

13.06.2008 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 24 / 13.6.2008

Venäjän tiedustelupalvelu FSB on ilmoittanut, että se on nyt halukas yhteistyöhön Britannian viranomaisten kanssa, kun Britannia on luopunut "perättömistä syytöksistä", joita se aikaisemmin esitti Moskovaa vastaan Aleksandr Litvinenkon kuoleman tiimoilta.


Entinen venäläinen tiedusteluagentti Litvinenko kuoli polonium 210:n aiheuttamaan radioaktiiviseen myrkytykseen Lontoossa marraskuussa 2006. Joukko Vladimir Putinin vastaisia maanpakolaisia Britanniassa ja muualla syytti Putinia Litvinenkon murhaamisesta ja onnistui vakuuttamaan myös Britannian hallituksen Kremlin osallisuudesta. Seurauksena oli maiden suhteiden syväjäädytys.


Tunnetun yhdysvaltalaisen tutkivan journalistin Wayne Madsenin nettisivulla kerrottiin jo 30.11.2006 olevan lisääntyviä todisteita siitä, että Litvinenkon salamurha oli tulosta Britanniassa, Israelissa, Ukrainassa ja Puolassa majaansa pitävien Putinin vastaisten rikollissyndikaattien juonesta Venäjän hallituksen horjuttamiseksi. Näiden rikollissyndikaattien johtajiin kuuluu muun muassa Lontoossa maanpaossa elävä oligarkki Boris Berezovski.


Toinen yhdysvaltalainen tutkiva journalisti Edward Jay Epstein puolestaan päätyi tämän vuoden maaliskuussa esittelemiensä tutkimustulosten perusteella siihen päätelmään, että Litvinenko sai vahingossa polonium-myrkytyksen käsitellessään radioaktiivista materiaalia ja että polonium oli salakuljetettu Lontooseen osana jonkin rikollissyndikaatin harjoittamaa laitonta ydinmateriaalin salakuljetusta.


Venäjän ja Britannian sopimus osoittaa, että Britannia on nyt päättänyt tunnustaa alkuperäisen väitteensä Kremlin osallisuudesta perusteettomaksi. Molemmat osapuolet valmistautuvat nyt etsimään rikoksen todellisia tekijöitä.ERKKI SUSI

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli