Litvinenkon kuolema selviämässä?
Entinen Venäjän tiedustelupalvelun agentti Aleksandr Litvinenko kuoli 23.11.2006 Lontoossa radioaktiivisen polonium-210:n aiheuttamaan myrkytykseen. Kuolinvuoteellaan hän syytti Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia murhakäskyn antamisesta. Litvinenkon kuolemasta käynnistyi valtaisa Venäjän vastainen kampanja, ja myös Venäjän ja Britannian välinen diplomaattinen kriisi.
Nyt Litvinenkon kuolema on saanut lisävalaistusta yhdysvaltalaisen tutkivan journalistin Edward Jay Epsteinin kirjoitettua asiasta pitkän ja yksityiskohtaisen artikkelin The New York Sun -lehdessä 19. maaliskuuta. Artikkeli ja lisämateriaalia löytyy myös Epsteinin kotisivuilta Artikkelia ja tapauksen uusia käänteitä selostettiin brittiläisessä The Independent -lehdessä 2. toukokuuta.
Epstein haastatteli kymmeniä ihmisiä ja penkoi perinpohjin myös tapauksen tieteellisiä aspekteja. Hän kävi myös Moskovassa, jossa hänen sallittiin nähdä brittien pääepäillystään Andrei Lugovoista jättämät luovutuspaperit.
Epstein tuli tutkimuksissaan siihen päätelmään, että Litvinenko sai vahingossa polonium-myrkytyksen käsitellessään radioaktiivista materiaalia ja että polonium-210-isotooppi oli salakuljetettu Lontooseen osana laitonta ydinmateriaalin salakuljetusta, ei kenenkään murhaamiseksi.
Jo aiemminkin eräät toiset tutkivat journalistit, varsinkin Wayne Madsen, olivat samoilla jäljillä ja epäilivät Litvinenkon olleen mukana ydinmateriaalin salakuljetusbisneksessä yhdessä muun muassa italialaisen liikemiehen Mario Scaramellan kanssa (ks. TA 12.1.07). Litvinenko ja Scaramella olivat Lontoossa maanpaossa elävän venäläis-israelilaisen oligarkin Boris Berezovskin yhteistyökumppaneita.
Heti Litvinenkon kuoleman jälkeen esitettiin varmoina väitteitä, että polonium-210 saattoi olla peräisin vain Venäjältä. Todellisuudessa mikä tahansa maa, jolla on Kansainvälisen atomienergiajärjestön tarkastuksilta piilossa oleva ydinreaktori, esimerkiksi Israel, voi tuottaa sitä.
Tiedemiehet, jotka tuntevat polonium-210:n, pitävät epäuskottavana, että kukaan valitsisi sen yhden henkilön vastaiseksi murha-aseeksi. Polonium-210 on tähtitieteellisen kallista, mikä viittaakin toiseen skenaarioon – ydinsalakuljetukseen.
Epstein ei ole myöskään löytänyt mitään todisteita siitä, että brittien epäilemä Andrei Lugovoi, jota Britannian tiedustelupalvelu MI6 hänen sanojensa mukaan oli yrittänyt sinnikkäästi värvätä palvelukseensa, olisi tuonut poloniumia Lontooseen. Sen sijaan isotoopin saastejäämiä löytyi Berezovskin omistamasta toimistorakennuksesta. Ennen kaikkea Lugovoilta puuttui täydellisesti motiivi.
Miksi britit sitten ensin yrittivät värvätä Lugovoin ja sitten syyttivät häntä ja vaativat Venäjää luovuttamaan hänet Britanniaan varsin hyvin tietäen, että Venäjän laki kielsi luovutuksen? Oliko tähän muita syitä, syitä, joiden vuoksi britit eivät oikeasti halunneet Lugovoita Lontooseen todistajanaitioon?
ERKKI SUSI