Luodaan omaa julkisuutta!
Joensuussa viime sunnuntaina järjestetty seminaari Valtamedia ja vastarinta keräsi reilut parikymmentä keskustelijaa Työttömien talolle.
Tiedonantaja-lehden toimittaja Marko Korvela alusti lehden 40-vuotisjuhlan merkeissä kommunistisen lehden tehtävistä ja nykypäivän haasteista. Hänen mukaansa Leninin Mitä on tehtävä? -tekstissä listaamat asiat ovat edelleen ajankohtaisia.
– Tänä päivänä, oikeistohegemonian aikana, voimakkain yhteiskunnallinen liike on pääoman liike. Tiedonantajan keskeinen tehtävä on paitsi propaganda ja agitaatio, myös pääoman vallan vastaisten liikkeiden organisoiminen, jolla ylittää nykypäivälle niin ominainen työ- ja arkielämän pirstaloituminen ja hajaannus. Tiedonantaja-tapahtuma Tampereella syyskuun viimeisenä lauantaina on oiva ja konkreettinen paikka myös verkostoitua ja rakentaa organisaatiota.
Lehtityössä keskeisiä työkaluja ovat Korvelan mukaan moderni viestintäteknologia, tietoverkot sekä työväen kamppailuista ja tieteellisestä marxilaisuudesta kumpuava perintö.
Paikallisen median tärkeä rooli
Ylä-Savossa asuva Pia Valkonen on toimittanut muun muassa Kansan Uutisia sekä paikallislehtiä. Tällä hetkellä hän taittaa Joensuun kommunistien Punaisia Sanomia.
– Lopetetaan natina ja luodaan omaa julkisuutta. Pienistäkin askelista pitää iloita, kehotti Valkonen. Hänen mukaansa etenkin paikallismediassa on mahdollisuuksia saada vasemmistolaistenkin omaa ääntä ja näkökulmaa kuuluviin.
Hyvän esimerkin tarjosi Tiedonantajankin sivuilta tuttu Viljo Heikkinen, joka käyttää titteliä "vanhempi huoneenrakentaja". Heikkisen kärkevät, luokkatietoiset ja omaperäiset kirjoitukset ovat löytäneet säännöllisesti tiensä Rakentaja-lehden lisäksi Iisalmen Sanomien paraatipaikalle.
Punaisia Sanomia toimittava Martti Vaskonen kertoi, että omalla paikallisella lehdellä on liikkeen kannalta tärkeä merkitys. Lehteä on nyt ilmestynyt kahden vuoden aikana neljä numeroa.
– Paikallisessa valtalehdessä Karjalaisessa omistavan Laakkosen kauppiassuvun vaikutus on vahva. Kun kriittinen keskustelu lehden mielipidesivuilla kielletään, nousee oman lehden rooli tärkeäksi, sanoi Vaskonen.
Hänen mukaansa Punaiset Sanomat ei keskity vain paikallisiin tapahtumiin, vaan pyrkii pitämään esillä muun muassa sosiaaliturvaan ja Natoon liittyvää keskustelua, koska niillä on vaikutusta ihmisten arkipäivän elämään joka puolella Suomea. Paikallisella tasolla Punaiset Sanomat on näkyvästi tukenut uraanikaivosten vastaista kansanliikettä.
Vilkkaan keskustelun aikana kerättiin tervehdyksiä syyskuun lopulla ilmestyvään Tiedonantajan 40-vuotisjuhlanumeroon sekä tukea Tiedonantaja-lehdelle 144 euroa. (TA)