Luottamus politiikkaan alamaissa
Juha Sipilän hallitus sai odotetusti eduskunnan enemmistön luottamuksen tiistaisessa äänestyksessä luvuin 104-85. Tällä kertaa oppositio oli yksimielisesti epäluottamuslause-esityksen takana. Jatkossa hallitus joutuu varmasti vääntämään entistä kovemmin saadakseen tahtonsa läpi suuressa salissa.
Ja haastetta riittää. Viime viikkojen hallituspohjavenkoilut ja perussuomalaisten hajoilu kielivät kiivaasta tarpeesta pitää hallitus koossa ja viedä erityisesti sote- ja maakuntauudistukset maaliin mahdollisimman nopeasti ja sujuvasti.
Erityisiä paineita kasautuu nyt eduskunnan perustuslakivaliokunnan niskaan. Eduskunnassa nähtiinkin omituinen manööveri, kun kokoomus vaihtoi yllättäen valiokunnan varajäseneksi Ben Zyskowiczin – kokeneen ketun. Eri arvioiden mukaan kokoomus halusi konkari-Zyskowiczin perustuslakivaliokuntaan varmistamaan kokoomuksen selustan sotessa.
Muun muassa Åbo Akademin valtiotieteen professori Göran Djupsund kritisoi prosessia tuoreeltaan. Djupsund sanoi twitterissä, että teko oli valitettava ja kyseenalaistaa koko perustuslakivaliokunnan toiminnan.
Valiokunnan käsittelyssä on sote ja erityisesti siihen liittyvä valinnanvapaus, jossa vallitsevat epäselvyydet uhkaavat taas hirttää hallituksen hellimän sote-uudistuksen.
Perustuslakivaliokunta ei tähän asti yleensä ole ollut politikoinnin paikka, vaan säädettävien lakien perustuslainmukaisuutta valvova elin.
Perustuslakivaliokunta ei tähän asti yleensä ole ollut politikoinnin paikka, vaan säädettävien lakien perustuslainmukaisuutta valvova elin. Nyt se on entistä enemmän hallituspolitiikan näyttämö.
Sosiaali- ja terveyspalvelujen yksityistäminen ja ulkoistaminen ovat suomalaisen yhteiskunnan kaikkien aikojen suurin kaappaus. Uudistuksessa julkisen sektorin tuottamat palvelut yksityistetään ja annetaan isojen terveystalojen monopoliksi.
Oireellista on myös, ettei Suomessa tällä hetkellä ole virkaa tekevää oikeuskansleria. Esimerkiksi oikeustieteen professori Juha Lavapuro totesi Kalevan haastattelussa, että tilanne on tällä hetkellä erittäin hankala. Vaikka juridisia ongelmia ei kenties olekaan, on tämä poliittisesti arveluttavaa. Lavapuron mukaan tilanne, jossa oikeuskanslerin tehtäviä hoidetaan monimutkaisten sijaisuusjärjestelyiden ja määräaikaisuuksien avulla ei ole myöskään perustuslain hengen mukainen.
Sipilän hallituksen puliveivaukset ovat omiaan heikentämään entisestään ihmisten luottamusta hallitukseen ja parlamentaariseen politiikkaan. Tämä turhautuminen ja suoranainen viha on kanavoitava toiminnaksi hallitusta ja leikkauspolitiikkaa vastaan.
Tekijä
Kirjoittajan artikkelit
Petteri Orpon johtama oikeistohallitus kohtelee kulttuurialaa todella kovalla kädellä. Minja Kosken mielestä hallituksen tekemät leikkaukset kulttuuriin ja muuallekin yhteiskuntaan aiheuttavat suurta surua. Koski löytää silti myös toivon pilkahduksia.
Naton harjoitustoiminnan suunnittelua yhteensovittava NEPAC-kokous järjestettiin ensimmäistä kertaa Suomessa. Mielenosoittajien mukaan koko sotilasliitto pitää lakkauttaa.
Post-punk-yhtye Dragsvikin esikoislevy julkaistiin elokuussa. Kappaleissa korostuu kapitalismin ja fasismin vastainen sanoma. Tiedonantajan haastattelussa yhtye kehottaa lopettamaan miljonäärien perseennuolemisen.
- 1 / 168
- seuraava ›
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Pääkirjoitukset
Lakiesitys otti ison askeleen sairaalatoiminnan yksityistämisen suuntaan.
Maailma on syvän ympäristökriisin edessä. Perimmäiset syyt tälle ovat sidoksissa taloudellisen vallan ja riiston rakenteisiin.
Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä
Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.