Maan vaurauden luojat uhrilampaina

24.06.2005 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja:

Perlos, Lief, Foxconn, LK Products, Talgo, Suomen Autoteollisuus, Elisa, Stora Enso, Steveco, Stenqvist, Virke!


Tässä vain muutamia firmoja, jotka ovat aivan viime aikoina päättäneet vähentää työväkeään tai siirtää tuotantoaan ulkomaille. Kuten kaikki tietävät, tätä menoa on jatkunut jo vuosia. Eikä loppua ole näkyvissä.


Leafin, Perloksen ja Foxconnin työntekijät protestoivat irtisanomisia vastaan tiistaina eduskunnassa. Hyvä niin. Mutta jotain paljon isompaakin tarvitsisi tehdä. Olisiko syksyllä sen aika.


Nykymenoon kannattaa ottaa myös historiallinen perspektiivi.


Suomen työläisten monet sukupolvet ovat luoneet työllään tämän maan kaiken vaurauden. Kaikki tehtaat, koko korkealaatuinen infrastruktuuri, sosiaali- ja työlainsäädäntö, hyvinvoinnin ja sivistyksen rakenteet on saatu aikaan työväenluokan ja muiden työtätekevien raadannalla ja taistelulla. Siksi se kaikki kuuluu kansalle, ei voittoja saalistaville omistajille, pörssikeinottelijoille eikä tyhjäntoimittajille. Aiemmat sukupolvet eivät luoneet kaikkea vaurautta tuhlattavaksi ja tuhottavaksi, vaan jotta nykyisillä ja tulevilla polvilla olisi hyvä ja turvattu elämä.


Nyt tätä vaurautta ja hyvää elämää kuitenkin tuhotaan kansalta lupaa kysymättä. Valtion omaisuutta myydään yksityisille keinottelijoille. Tuotantoa ja työpaikkoja siirretään ulkomaille muhkeampien voittojen äärelle. Maatalouden toimintaedellytyksiä romutetaan. Työttömyys- ja sosiaaliturvaa heikennetään. Julkisia palveluja ulkoistetaan ja yksityistetään. Terveydenhuoltoa, koululaitosta ja lasten päivähoitoa karsitaan ja kurjistetaan. Eduskunnassa on viime päivinä jo rustattu lakia ay-toimintaoikeuksien rajoittamiseksikin.


Maan kaiken vaurauden luojista ja heidän jälkeläisistään on tehty uhrilampaita, joita voidaan kohdella miten tahansa ja joilta ei mitään kysytä.


Näin ei voi jatkua. Esimerkiksi työntekijöiden irtisanomiseen sekä pääomien ja työpaikkojen viemiseen ulkomaille ei ole mikään pakko alistua. Ay-liikkeelle on annettava kanneoikeus työehtojen rikkomisen lopettamiseksi. Pääomien ja työpaikkojen maastavientiä on rajoitettava muun muassa asettamalla sen ennakkoehdoksi kaikkien yhteiskunnalta saatujen tukien takaisinmaksaminen. Jne.


On aika ryhdistäytyä, järjestäytyä ja sanoa: Näpit irti kansan omaisuudesta, eduista ja oikeuksista! (ES)

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli