SKP:n pääsihteeri
Tiedonantajan toimituskunnan jäsen
Keywords:
Malissa menossa sotilasvallankaappaus
Eilen aamulla Malin pääkaupungin Bamakon laitamilla sijaitsevassa Katin armeijan leirissä tapahtui kapina. Seuraavina tunteina erilaiset armeijayksiköt yhdistivät voimansa vallankaappaukseen. Keskellä iltapäivää tämä joukko suuntasi kohti presidentti Ibrahim Boubacar Keïtan asuntoa, missä hän oli pääministeri Boubou Cissén kanssa. He pidättivät molemmat ja siirsivät heidän tukikohtaansa. Yöllä presidentti Keïta ilmoitti erostaan kansallisissa radio- ja televisiokanavissa ja ilmoitti hallituksen ja kansalliskokouksen hajottamisesta.
Eroilmoituksen jälkeen vallankaapanneet sotilaat vaativat poliittista muutosta, joka johtaisi vaaleihin, ja ilmoittivat perustavansa tätä varten kansallisen komitean. He ovat myös vakuuttaneet, että kaikkia kansainvälisiä sopimuksia noudatetaan. Vallankaappaajat esittivät synkän kuvan maan tilanteesta tuomitsemallavaltion hallinon korruptoituneeksi ja tehottomaksi.
Vahvistettuaan vallankaappauksen, Ranskan ulkoministeri Jean-Yves Le Drian tuomitsi lehdistötiedotteessa "erittäin vakavan tapahtuman" ja kehotti sotilaita "palaamaan ilman viivytyksiä kasarmiinsa ”.
Afrikan unionin komission puheenjohtaja Moussa Faki Mahamat puolestaan tuomitsi Twitter-tilillään jyrkästi presidentin pidätyksen ja kehotti YK: ta ja koko kansainvälistä yhteisöä yhdistämään voimansa "vastustaakseen voimankäyttöä poliittisen kriisin lopettamisessa."
Poliittiset kysymykset
Euroopan vasemmiston Afrikkatyöryhmää vetävä Félix Atchadé arvioi, että armeijan on hyvin vaikea pitää valtaa, koska heillä ei ole kansainvälistä tunnustusta. Mutta samaan aikaan Ibrahim Boubacar Keïtan eroaminen luo institutionaalisen tyhjiön, joka on täytettävä. Hänen valtansa palauttaminen diplomaattisen painostuksen kautta ei tunnu olevan mahdollista.
- Toistaiseksi ulkomaat eivät ole reagoineet tapahtuneeseen muuten kuin lausunnoissaan. Maassa on kuitenkin tällä hetkellä paljon ulkomaalaisia joukkoja, joiden rooli jää nähtäväksi. Tämä vallankaappaus tapahtuu ajankohtana, jolloin Malin M5-RFP-puolueen ympärille yhdistynyt oppositio on kesäkuusta lähtien järjestänyt suuria kansanäänestyksiä vaatiakseen presidentti Keitan eroamista ja siirtymävaiheen aloittamista. Tällä hetkellä kiinnostavaa on se miten nyt vallankaapanneet joukot asettuvat suhteessa opposition uudistusvaatimuksiin.
Tekijä
Kirjoittajan artikkelit
Turkin kommunistisen puolueen pääsihteeri Kemal Okuyan avaa poliittisen Islamin merkitystä poliittisena voimana. Palestiinalaisten vastarinnan pelkistäminen pelkkään Hamasiin on vakava virhe. Sekulaari yhteiskunta on välttämätön edellytys edistykselle myös Islamilaisessa maailmassa.
Pitkäaikaisasunnottomuuden poistaminen on kirjattu hallitusohjelmaan, mutta moni muu toimenpide ei tue kestävää asunnottomuuspolitiikkaa. Asumistukiin, sosiaaliturvaan sekä työttömyystukiin kohdistuvat leikkaukset tulevat lisäämään pienituloisten riskiä jäädä asunnottomaksi.
Morenan voitto yhdessä Latinalaisen Amerikan suurimmista maista herätti toivoa alueen edistyksellisten voimien keskuudessa; Latinalaisen Amerikan johtajat ja intellektuellit ovat puhuneet Meksikosta uuden progressiivisen aallon keskuksena pallonpuoliskollaan. Mutta Morenan voitto kohtasi kolme haastetta.
- 1 / 19
- seuraava ›
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Ulkomaat
Israelin tiedusteluministeriön laatimassa asiakirjassa, jonka koko sisältö julkaistiin Mekomit-verkkojulkaisussa viime viikolla, suositellaan Gazan kaistan väestön pakkosiirtoa Siinaille pysyvästi ja kehotetaan valmistelemaan kansainvälistä yhteisöä hyväksymään siirto. Asiakirjassa ehdotetaan myös Gazan asukkaille suunnattua kampanjaa, joka "motivoi heitä hyväksymään suunnitelman".
Turkin kommunistisen puolueen pääsihteeri Kemal Okuyan avaa poliittisen Islamin merkitystä poliittisena voimana. Palestiinalaisten vastarinnan pelkistäminen pelkkään Hamasiin on vakava virhe. Sekulaari yhteiskunta on välttämätön edellytys edistykselle myös Islamilaisessa maailmassa.
Harva on kuullut lokakuun 17. päivän tapahtumista Pariisissa vuonna 1961. Pariisin poliisi kidutti tuhansia ihmisiä ja satoja murhattiin poliisin toimista raa’asti. Kaikki tämä suunnitelmallisesti. Maailma vaikeni yli 30 vuotta asiasta, ja vieläkään Ranskan valtio ei ole ottanut vastuuta Pariisin verilöylystä. Miksi näin?
Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä
Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.