Mapuche-kansan oikeuksia on kunnioitettava

12.08.2020 - 16:15
(updated: 12.08.2020 - 20:42)

Chilessä eletään hyvin vaikeita päiviä. Demokratiaa vaatineet mielenosoitukset ovat muuttuneet taisteluksi COVID-19 pandemiaa vastaan. Koronavirus jyllää Chilessä uusliberalismin rapauttaman huonon terveydenhoidon seurauksena. Lisäksi maassa eletään  suurinta talouskriisiä 1980-luvun alun jälkeen, ja työttömyysaste on huolestuttava. Suuri osa väestöstä kärsii nälästä.

Toisaalta tilanne Wallmapussa, joka on alkuperäiskansa Mapuchien asuttama alue Etelä-Chilessä, on kriittinen. 12.8. Helsingissä pidetyssä mielenosoituksessa Suomi - Chile solidaarisuusseura protestoi Mapuche-kansaan kohdistuvaa väkivaltaa sekä rasismia ja fasismia vastaan.

- Tuomitsemme myös poliisivoimien jatkuvat sortotoimenpiteet alkuperäiskansan jäseniä kohtaan. Hallitus jättää huomioimatta niin Chilen kuin kansainvälisten järjestöjen suositukset tai olemassa olevat sopimukset, vaarantaen nälkälakkoon osallistuvien 27 mapuchen hengen. He ovat tosiasiallisesti poliittisia vankeja, joiden asemaa Chile ei tunnusta. Etenkin 101 päivää nälkälakkoon osallistuneen machi (shamaaniCelestino Córdovan tilanne on huolestuttava, kertoo Marisel Soto Godoy, joka on Suomi Chile solidaarisuuseuran puheenjohtaja ja yksi mielenosoituksen järjestäjistä.

Chilen hallitus jatkaa poliittisesti epämääräistä toimintaansa ja sellaista dialogia, jonka avulla voisi löytää tien pois nälkälakosta, ei ole näköpiirissä. Hallitus vastustaa myös kansainvälisen työjärjestö ILO:n yleissopimuksen 169 alkuperäiskansojen oikeuksista täysimääräistä soveltamista. 

- Tällä mielenosoituksella vaadimme Suomen hallitusta harkitsemaan uudelleen kantaansa Chilen tilanteeseen, sekä välitöntä reagointia suomalaisilta metsäyhtiöiltä, joilla on taloudellisia etuja metsäsektorilla Araucanían alueella, toteaa Soto Godoy.

Suomi-Chile -solidaarisuusseura vaatii että Chilen harjoittaman valtiollisen väkivallan täytyy loppua välittömästi Wallmapu-alueella, Mapuche-alueen militarisointi tulee lopettaa ja poliittiset mapuche-vangit on vapautettava.

- Valitettavasti on luultavaa, että meidän tarvitsee järjestää vielä useampia mielenosoituksia tämän teeman ympärillä, arvioi Soto Godoy. Chilen hallitus on myös Mapuche-kysymyksessä osoittanut olevansa haluton muuttamaan toimintaansa.
 

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.