Mikään ei riitä porvareille
Metalliliiton valtuusto sinetöi käytännössä niin sanotun kilpailukykysopimuksen kohtalon kokouksessaan perjantaina 10. kesäkuuta. Valtuuston enemmistön päätöksellä hyväksymä sopimus merkitsee sitä, että sen piirissä on noin 85 prosenttia suomalaisista työsuhteista. Kiky merkitsee miljardiluokan tulonsiirtoa työltä pääomalle. Sen maksajina olemme me kaikki. Kikyyn sidotut veronalennukset merkitsevät iskua julkiselle sektorille, mikä näkyy leikkauspolitiikan jatkumisena.
Työmarkkinajärjestöt sopivat lokakuussa 2013 niin sanotusta työllisyys- ja kasvusopimuksesta. Sen tavoitteena oli talouden parantaminen niin, että sekä työllisyyden että yritysten kilpailukyvyn piti parantua. Lisäksi työntekijää piti tukea eri tavoin. Yrityksiltä puolestaan edellytettiin maltillisuutta palkitsemisessa. Mitkään lupaukset eivät ole toteutuneet. Päinvastoin – talous sakkaa, työttömyys kasvaa ja osinkoja jaetaan ennätysmääriä.
SAK:n tuore puheenjohtaja Jarkko Elorantakin toteaa, että kiky on palkansaajille kivulias ja päätökset tehneille raskas. Elorannan viesti kiteytyy hurskaaseen toiveeseen, että hallitus ja yritykset nyt huolehtivat työllisyyden paranemisesta. Saahan sitä toivoa.
Kokoomuksen uusi puheenjohtaja Petteri Orpo kertookin, mitä on luvassa. Valtiovarainministeriksi siirtyvä Orpo toteaa uutistoimisto Bloombergin haastattelussa, että Suomi tarvitsee lisää rakenteellisia uudistuksia ja veronkevennyksiä. Orpon mielestä hallituksen pitää ehdottomasti toteuttaa suunnittelemansa miljardin euron veronkevennykset. Lisäksi elokuun budjettineuvotteluihin mennessä hallituksen pitää saada valmiiksi uusia uudistuksia. Jos kilpailukykymme ei korjaudu, edessämme on uusia leikkauksia, lupaa Orpo.
Ja kilpailukykymmehän ei korjaannu – siitä pitävät huolen tilastonikkarit, jotka ovat kikyä jo aiemminkin perustelleet. Tosiasiassa Suomen kilpailukyvyssä ei ole mitään vikaa. Olemme maailman kärkeä ja edellä aina mainittuja pahimpia kilpailijoitamme kuten Ruotsia ja Saksaa myöten. Talouden ongelmat ovat muualla – yritykset eivät investoi, julkiselta sektorilta on työllistäminen kielletty, kysyntää uupuu, koska ihmisillä ei yksinkertaisesti ole rahaa.
Mikään ei riitä porvareille, jotka ovat nyt voimansa tunnossa. Kiky kyykytti ay-liikkeen mennen tullen. Jatkossa vastaavia kuripapereita on entistä helpompi tehdä.
Ay-liikkeen johto on hyväksynyt valtaapitävän eliitin tulkinnan Suomen talouden tilasta. On päivänselvää, että se merkitsee jatkossa entistä kovempaa kyykytystä ja leikkauksia.
Nyt on entistäkin enemmän tarvetta Joukkovoiman kaltaisille kansanliikkeille. Seuraava Joukkovoiman suurempi mielenosoitus on syyskuun alussa. Silloin SSS-hallitus valmistelee jo uusia leikkauksia. Ilman joukkovoimaa ne menevät heittämällä läpi.
Tekijä
Kirjoittajan artikkelit
Petteri Orpon johtama oikeistohallitus kohtelee kulttuurialaa todella kovalla kädellä. Minja Kosken mielestä hallituksen tekemät leikkaukset kulttuuriin ja muuallekin yhteiskuntaan aiheuttavat suurta surua. Koski löytää silti myös toivon pilkahduksia.
Naton harjoitustoiminnan suunnittelua yhteensovittava NEPAC-kokous järjestettiin ensimmäistä kertaa Suomessa. Mielenosoittajien mukaan koko sotilasliitto pitää lakkauttaa.
Post-punk-yhtye Dragsvikin esikoislevy julkaistiin elokuussa. Kappaleissa korostuu kapitalismin ja fasismin vastainen sanoma. Tiedonantajan haastattelussa yhtye kehottaa lopettamaan miljonäärien perseennuolemisen.
- 1 / 168
- seuraava ›
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Pääkirjoitukset
Hallitus suorastaan pakottaa hyvinvointialueita nostamaan asiakasmaksuja korkeimpaan mahdolliseen. Kommunistinen näkökulma terveydenhuoltoon on selkeä: sen pitää olla maksutonta, yleisesti saatavilla ja täysin suojattua markkinatalouden syövyttäviltä voimilta.
Kansainvälisen naistenpäivän juuret ovat vahvasti työväenluokan feminismissä ja sosialistisissa liikkeissä. Kapitalismi kukoistaa naisten työvoiman hyväksikäytöstä, sekä palkallisesta että palkattomasta.
Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä
Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.