Miljoonat työläiset ja opiskelijat mielenosoituksissa Ranskassa
Arviolta kahdesta kolmeen miljoonaan lakossa ollutta työläistä ja opiskelijaa osoitti kautta Ranskan tiistaina mieltään oikeistohallituksen "ensimmäisen työn sopimusta" CPE:tä vastaan. Lakiesitys antaisi työnantajille oikeuden irtisanoa alle 26-vuotiaat työntekijät ilman syytä ja korvausta heidän ensimmäisten kahden työssäolovuotensa aikana.
Suurin mielenosoitus pidettiin Pariisissa, missä 700 000 ihmistä marssi kylmässä ja kosteassa säässä. Marseillessa mielenosoitukseen osallistui 250 000, Bordeauxissa 100 000, Toulousessa 80 000, Nantesissa 70 000 ja Grenoblessa 60 000 työläistä ja opiskelijaa. Osallistujamäärä oli kaksi kertaa suurempi kuin maaliskuun 18. päivän mielenosoituksissa.
Eri alojen työläiset olivat tiistaina lakossa. Muun muassa julkisen liikenteen työntekijät, opettajat, terveysalan ja monien muiden julkisten alojen työntekijät, energia-alan työläiset ja kirjapainotyöläiset osallistuivat lakkoon. Myös yksityisen sektorin työläiset osallistuivat melko laajasti lakkoon ja mielenosoituksiin.
Ranskan 84 yliopistosta 56 oli protestien takia suljettuna opiskelijoiden lakko vaikutti myös noin neljäsosaan kaikista lukioista.
Lakot ja mielenosoitukset osoittivat kansan päättäväisyyden torjua hallituksen hyökkäys työläisten työehtoja vastaan. Pääministeri Dominique de Villepin, presidentti Jacques Chirac ja itse asiassa koko Ranskan hallitseva eliitti ovat äärimmäisen heikkoja ja eristettyjä. Tuoreen mielipidekyselyn mukaan vain neljä prosenttia väestöstä on sitä mieltä, että CPE pitää hyväksyä muuttamattomana, ja vain kolmannes tukee pääministeriä.
(ES)