Mitä tekisit miljoonalla eurolla?

12.09.2008 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 33 / 12.9.2008

Mihin käyttäisit miljoona euroa? Tätä kysytään Vastavirta-festivaalilta liikkeelle lähteneessä Helsinki-listojen ja SKP:n kampanjassa Helsingissä.


Miljoona euroa päivässä on summa, jonka Helsingin kaupunki ja sen omistamat liikelaitokset tekivät viime vuonna voittoa. Yhteensä voittoa kertyi 363 miljoonaa euroa.


Helsinki-listojen ja SKP:n vaaliteltalla kerätään ehdotuksia ja vaatimuksia sitä, mihin ylijäämiä pitäisi ohjata. Kiinnostuneet voivat kirjoittaa ehdotuksensa paperille. Sen jälkeen heistä otetaan kuva tuon viestin kanssa. Kuvat laitetaan nettiin ja viestit toimitetaan kaupungin johdolle.
Myös tänä vuonna jättivoitotHelsingin toiminnan ja talouden uusin seurantaraportti (2/2008) ennustaa myös tälle vuodelle jättivoittoja. Kaupungin virastojen ja liikelaitosten tulosennuste on 268,9 miljoonaa ylijäämäinen.


Samaan aikaan peruspalvelujen budjetti on selvästi alimitoitettu. Sosiaali- ja terveydenhuollossa menot ylittyvät ennusteen mukaan 31 miljoonalla, vaikka edes kaikkia lakisääteisiä velvoitteita ei hoideta.


Menolajeittain suurimmat ylitykset kertyvät ostopalveluista. Kaupunki maksaa yksityisille yrityksille entistä enemmän, mutta kunnan omissa palveluissa on pulaa työntekijöistä ja rahasta.
Viestit päättäjilleHelsinkiläisten viestejä siitä, mihin ylijäämät pitäisi käyttää, kerättiin viime viikonloppuna Haagan ja Hakaniemen markkinoilla. Sunnuntaina Miljoona päivässä –kampanja jatkuu ainakin Kannelmäen maalaismarkkinoilla Helsinki-listojen teltalla Prisman edessä kello 10-16.


SKP:n ja asukaslistan valtuustoryhmä aikoo valmistella viestien pohjalta esityksiä kaupungin ensi vuoden budjettiin. Kaupunginjohtaja Jussi Pajusen (kok) esitys Helsingin ensi vuoden budjetiksi julkistetaan 26.syyskuuta. Kaupunginhallituksessa istuvat eduskuntapuolueiden edustajat ovat sopineet, budjetti tuodaan kaupunginhallitukseen vasta vaalien jälkeisenä maanantaina.


– Miksi muut ryhmät eivät halua kertoa äänestäjille avoimesti ennen vaaleja, millaisen budjetin ne aikovat sopia heti vaalien jälkeisenä päivänä, kysyy SKP:n ja asukaslistan valtuutettu Yrjö Hakanen.


– Peitelläänkö aikataululla sitä, että ne valmistautuvat taas syömään vaalilupauksensa ja aikovat jatkaa palvelujen määrärahojen alimitoittamista ja lähipalvelujen karsimista, vaikka kaupunki tekee satojen miljoonien voittoa?

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!